در این نوشته از دلبرانه قصد داریم مطلبی در خصوص علت جنگ فلسطین و اسرائیل و اهمیت نوار غزه خدمت شما ارائه نماییم.
اگر دنبال مقاله یا تحقیقی در مورد ماهیت جنگ با اسرائیل هستید حتما با ما همراه باشید .
امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد … با دلبرانه همراه باشید …
جنگ چیست ؟
جنگ را میتوان تبدیل شدن کشمکش بین کشورها به ستیزه ای خشونت بار و خونین اطلاق کرد ؛ حالتی از روابط بین دو دولت یا بین گروهی از دولت ها یا بین یک دولت و گروهی از دولت ها که بر اساس آن قانون کلی صلح بینشان به حال تعلیق در آمده باشد یا مبارزه مسلحانه بین کشورها یا بین طبقات برای اجرای هدفهای سیاسی و اقتصادی .
.از نظر کارل فون کلاوس ویتس ژنرال پروسی،جنگ ادامه ی سیاست است با وسایل دیگر ؛ او میگوید جنگ عمل قهری است که منظور از آن مجبور ساختن خصممان به اجرای اراده ما است.
کلاوس ویت سیاستمدار آلمانی اصل اساس جنگ را حفظ نیروهای خودی و نابودی نیروهای دشمن،هدف جنگ را خلع سلاح یا سرنگون کردن دشمن و عاملترین اصل پیروزی در جنگ را برتری تعداد افراد مسلح دانسته است.
پیشرفتهای وسایل تکنولوژیکی ویرانگر در سازماندهی سیاسی،در نظام بین امللی و در تحلیل مساله جنگ باعث طبقه بندی انواع جنگ شده است.
به عبارت دیگر،جنگ با توجه به سطح فنون،قدرت اسلحه،بزرگی کشورها یا گروه های در حال نزاع و شمار کسانی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در منازئات شرکت دارند،اشکال گوناگونی می یابد .
با کشور فلسطین بیشتر آشنا شوید .
فلسطین، نامی که همواره در تاریخ وجود داشته و زمینی است که برای بسیاری از ما به عنوان نماد مقاومت و عدالت اجتماعی شناخته میشود. این سرزمین، طی دههها و سدهها تحت تأثیر رویدادها و تغییراتی قرار گرفته و همچنان برای بسیاری از ما یک نماد استواری و مبارزه است.
فلسطین کشوری عربی و اسلامی است که در ناحیه خاورمیانه و در شرق دریای مدیترانه قرار دارد. این سرزمین سه قاره آسیا، افریقا و اروپا را به هم متصل میکند و حلقه اتصال شرق و غرب میباشد و الهام بخش سه دین بزرگ دنیا است. چنین موقعیت مهم و خصوصیات ویژه، این کشور را به صورت یکی از مناطق استراتژیک جهان درآورده است. یهودیان صهیونیست بر فلسطین ادعای مالکیت دارند و از سال ۱۹۴۸ میلادی تاکنون آنجا را اشغال کردهاند.
وضعیت جغرافیایی فلسطین
فلسطین به لحاظ جغرافیائی در حال حاضر شامل دو منطقه است: منطقه شمالی که بخش بالای آن را ادامه تپه های جنوب لبنان می پوشاند که زمین های بلندی بنام «جلیلی» را بوجود می آورد. قسمت جنوبی که شامل جلگه مرتفع بیابانی است و به بیابان نقب موسوم است که نیمی از سرزمین فلسطین را دربر می گیرد. آب و هوای فلسطین در تابستانها گرم و در زمستانها معتدل و بارانی است و به غیر از چند رود کوچکی که به دریای مدیترانه می ریزد رود مهمی در این سرزمین جریان ندارد.
اکثریت جمعیت ۵/۶ میلیونی فلسطینی را مسلمانان تشکیل می دهند که اغلب از نژاد سامی بوده و به عربی صحبت می کنند. مرکز فلسطین بیت المقدس است که از نظر اسلام، مسیحیت و یهود مکانی مقدس می باشد. این شهر که به قدس و اورشلیم هم مشهور است، در ۵۵ کیلومتری غرب رود اردن و ۸۰ کیلومتری شرق مدیترانه بر روی ارتفاعات متوسط قرار گرفته و از قدیمی ترین شهرهای مذهبی جهان به شمار می رود.
بیت المقدس شامل دو بخش قدیم و جدید می باشد، قسمت قدیمی تماماً داخل قلعه و حصار محکمی است که آخرین بار در زمان عثمانیان بازسازی شد. در جنوب شرقی بخش قدیم محوطه مستطیلی است که مسجد الاقصی، مسجد قبه الصخره در آن قرار گرفته و مجموعاً حرم شریف نام دارد و مساحت آن به ۱۵% مساحت بیت المقدس قدیم بالغ می گردد. دروازه شرقی این حرم که دروازه طلایی نام دارد (در دیوار شرقی قرار گرفته) حرم را با کوه زیتون یا کوه طور ربط می دهد. دروازه جنوبی رو به شهرهای بیت اللحم و الخلیل است.
جایگاه فلسطین در جهان اسلام
سرزمین فلسطین به دلایل مختلفی از جمله وجود مسجد الاقصی (نخستین قبله مسلمانان) در این کشور، موقعیت ویژهای نزد مسلمانان دارد. از سرزمین فلسطین در قرآن به عناوینی چون «ارض مقدسه» و «ارض مبارکه» یاد شده است.
فلسطین محل دفن بسیاری از انبیاء است. به عنوان نمونه حضرت مریم در شهر ناصره، یحیی در شهر سامریه و ابراهیم در شهر الخلیل دفن هستند. بیتالمقدس پایتخت فلسطین نیز محل ظهور ادیان یهودیت و مسیحیت بوده است. مقبره داوود نبی، مقام حضرت موسی، مسجدالاقصی، مسجد صخره در این شهر قرار دارند .
اریحا و غزه، از قدیمیترین شهرهای جهان محسوب میشوند.
محمد بن ادریس شافعی، از فقهای چهارگانه اهلسنت، در غزه، از شهرهای فلسطین به دنیا آمده است.
سیاست یهودیسازی فلسطین و اشغال آن توسط اسرائیل
در سال ۱۷۹۹م، ناپلئون بناپارت اولین رهبر اروپایی بود که یهودیان را برای ایجاد یک کشور یهودی در سرزمین فلسطین دعوت کرد. سالها بعد و در سال ۱۸۹۷م، اولین کنفرانس صهیونیستی در سوئیس برگزار شد و تصمیم بر آن شد که برای یهودیسازی سرزمین فلسطین، سیاستی هدفمند دنبال شود. آنان برای حساسیتزدایی، به جای عبارت دولت یهودی از وطن یهودی استفاده کردند. با این وجود پس از ۳۰ سال و در ابتدای جنگ جهانی اول، تنها ۱٪ یهودیان از این طرح حمایت کردند و در عمل این طرح با شکست مواجه شد. در آن زمان تنها ۸٪ از جمعیت فلسطین را یهودیان به خود اختصاص داده بودند و از لحاظ مساحت نیز، تنها ۲٪ کل فلسطین در اختیار آنان بود . اتفاقات جنگ جهانی اول، منجر به صدور بیانه بالْفُور در سال ۱۹۱۷م شد. در این بیانه بریتانیا خواستار ایجاد وطن یهودی در فلسطین شد. به همین خاطر در زمان حکومت بریتانیا بر فلسطین، جمعیت انبوهی از صهیونیستها به سرزمین فلسطین مهاجرت کردند، به طوری که تعداد یهودیان در این دوره شش برابر افزایش یافت.
در سال ۱۹۴۸م اسرائیل تاسیس شد. در این زمان یهودیان ۷۸٪ سرزمین فلسطین را اشغال کردند. مناطق اشغالی شامل الخلیل واقع در شمال فلسطین، ساحل دریای مدیترانه، صحرای نقب و منطقه مرکزی فلسطین بود. از آنجا که کرانه باختری تحت اداره اردن بود و غزه نیز توسط دولت مصر اداره میشد، این دو منطقه از اشغال صهیونیستها در امان ماند؛ امّا از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۹۵م اسرائیل موفق شد ۶۰٪ از کرانه باختری و ۴۰٪ از غزه را اشغال کند. همچنین در این دوره اسرائیل توانست ۹۷٪ فلسطین را به اشغال خود درآورد.
روز تشکیل اسرائیل، روز نکتب یا فاجعه و سال ۱۹۴۸م، سال نَکْبَت نامگذاری شده است. همچنین سال ۱۹۶۷م به خاطر شکست کشورهای عربی (مصر، سوریه، اردن و عراق) از اسرائیل، به سال نَکْسَه معروف است. این جنگ ۶ رو طول کشید که پس از شکست کشورهای عربی، کرانه باختری، غزه و برخی از مناطق کشورهای همسایه فلسطین توسط اسرائیل اشغال شد.
بسیاری از دولتهای اسلامی نسبت به اشغال فلسطین حساس بودند. مسئله فلسطین به شکل قابل توجهی مورد حمایت شیعیان قرار دارد، که اظهارات و فتاوای بسیاری از علمای شیعه در این زمینه حاکی از حمایت از فلسطینیها دارد.
درگیری اسرائیل با فلسطینیها
با اشغال فلسطین توسط اسرائیل در سال ۱۹۴۸م، همواره نزاع و درگیری بین فلسطین و اسرائیل وجود داشته است.از جمله اسرائیل چندین مرتبه مرتکب قتلعام فلسطینیها شده است. در سال ۱۹۴۸م، ۳۴ قتلعام توسط اسرائیل اتفاق افتاد که معروفترین آنها، قتلعام «دیر یاسین» است. در این قتلعام ، ۲۵۴ نفر به شکل فجیعی کشته شدند. از دیگر جنایات اسرائیل، قتلعام «خان یونس» در سال ۱۹۵۶م است. در این جنایت، ۲۵۰ فلسطینی کشته شدند. یکی از بزرگترین جنایات تاریخ، کشتار صبرا و شتیلا است. این حادثه در سال ۱۹۸۲م اتفاق افتاد که در آن ۳۲۹۷ زن و کودک فلسطینی کشته شدند.
نوار غزه
در مهر ۱۴۰۲ش/اکتبر ۲۰۲۳م، اسرائیل در پی انتقام از عملیات نظامی حماس با نام طوفان الاقصی، در طی دوازده روز هجوم به نوار غزه، بیش از ۱۳۵ هزار خانه مسکونی تخریب و محلههایی از غزه را با خاک یکسان کرد. در پی این حملات بیش از ۳۲۰۰ نفر از فلسطینیان کشته و ۱۱۰۰۰ نفر زخمی شدند. براساس آمار وزارت بهداشت فلسطین تا روز یازدهم حمله اسرائیل پانصد زن و حدود هفتصد کودک توسط نیروهای اسرائیلی کشته شدند. این رژیم در ۲۵ مهر/۱۷ اکتبر، در حمله هوایی به بیمارستان معمدانی (الاهلی العربی)، یکی از مهمترین بیمارستانهای نوار غزه، آن را با خاک یکسان کرد که به کشته شدن بیش از ۵۰۰ نفر منجر شد.
انتفاضههای فلسطینیها علیه اسرائیل
طی سالهای اشغال فلسطین، این سرزمین شاهد قیامهای متعدد مردم فلسطین بوده است. اولین قیام مردم فلسطین، در سال ۱۹۷۶م با نام انتفاضه روز زمین اتفاق افتاد. انتفاضه دیگر در سال ۱۹۸۷م اتفاق افتاد که به انتفاضه اول یا انتفاضه شعب فلسطینی معروف است. این انتفاضه در کرانه باختری و غزه رخ داد. در سال ۲۰۰۰م به خاطر ورود آریل شارون نخستوزیر وقت اسرائیل به مسجد الاقصی انتفاضه دیگری آغاز شد که به انتفاضه الاقصی مشهور است. از مهمترین شعارهای انتفاضه الاقصی، ایجاد دولت فلسطینی و خروج اشغالگران از کرانه باختری بود. در انتفاضه ۱۹۸۷م که شش سال به طول انجامید، ۱۵۴۰ نفر کشته و ۱۳۰ هزار نفر زخمی شدند. در انتفاضه سال ۲۰۰۰م نیز، ۲۸۰۰ نفر کشته شدند.
حملات موشکی حماس و جهاد اسلامی علیه اسرائیل در ۲۰۲۱م
در سال ۲۰۲۱م بین گروهای مقاومت و اسرائیل درگیری رخ داد که ۱۱ روز به طول انجامید. در این درگیری حماس و جنبش جهاد اسلامی با استفاده از راکت و موشک شهرهای مختلف فلسطین که توسط اسرائیل اشغال شده بود از جمله تلآویو را هدف قرار دادند. این درگیری در واکنش به سرکوب تظاهرات فلسطینیهایی که به حکم دادگاه اسرائیل مبنی بر خروج تعدادی از آنان از منطقه شیخ جَرّاح و تحویل منازلشان به صهیونیستها اعتراض داشتند به وقوع پیوست . هرچند حملات اسرائیل به غزه خسارات زیادی وارد کرد و تعدادی از نیروهای مقاومت و غیرنظامیان کشته و زخمی شدند؛ اما فلسطینیها نیز پس از آتشبس، پیروزی خود را جشن گرفتند.
عملیات طوفانالاقصی حماس علیه اسرائیل
طوفان الاقصی
در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ش گروه حماس حملهٔ غافلگیرانهای در سرزمینهای اشغالی تحت کنترل اسرائیل انجام داد که به عملیات طوفان الاقصی شهرت یافت. در این عملیات، در ۷ اکتبر ۲۰۲۳م، در ضمن حملات راکتی به شهرکهای صهیونیستنشین، از زمین، هوا و دریا به مناطق مختلفی از اسرائیل نفوذ کردند. همچنین دهها نفر از شهرکنشینان اسرائیلی را اسیر و با خود به غزه بردند و کنترل برخی از شهرکها را نیز به طور موقت به دست آوردند. این نوع عملیات، از جانب حماس علیه اسرائیل بیسابقه ارزیابی شده است. برخی تحلیلگران معتقدند که این عملیات فلسطینیها علیه اسرائیل، در واقع، نتیجهٔ طبیعی دههها ظلم و اشغالگری اسرائیلیهاست.
نوار غزه را بیشتر بشناسید
غزه نوار غزه قلمرو کوچکی است که در ساحل دریای مدیترانه در قسمت جنوبی فلسطین واقع شده است. این منطقه از سال ۲۰۰۷ توسط اسرائیل حصارکشی و کنترل شده است و این محدودیت ها زندگی مردم غزه به ویژه کودکان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
کودکان غزه در شرایط تنش بی پایان و تحریم های اقتصادی و سیاسی در منطقه زندگی می کنند. آنها با مشکلات زیادی روبرو هستند که می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت روحی و جسمی آنها بگذارد. برخی از مشکلات و سختی های پیش روی کودکان غزه در زیر ذکر شده است:
۱. شرایط اقتصادی نامناسب: از زمان ساخت حصار ، بیش از نیمی از جمعیت غزه زیر خط فقر زندگی می کنند. کمبود منابع اقتصادی دسترسی کودکان غزه را به آموزش، تغذیه و خدمات بهداشتی محدود می کند.
۲. تحریم ها: تحریم ها بر اقتصاد کشور اثر گذاشته و باعث کمبود دارو، تجهیزات پزشکی و سایر اقلام ضروری می شود. این موضوع به ویژه برای کودکانی که بیماری های مزمن دارند و نیاز به مراقبت ویژه دارند، اهمیت دارد.
۳. استرس و اضطراب روانی: کودکان غزه زندگی روزمره خود را تحت استرس، اضطراب و حملات نظامی می گذرانند. این تجربیات می تواند عواقب جدی برای سلامت روان آنها داشته باشد.
۴. عدم فرصت های آموزشی: تحریم ها و خشونت مانع از دریافت آموزش رسمی کودکان غزه می شود. این می تواند به آنها کمک کند تا تحصیلات خود را ادامه دهند و فرصت های بهتری برای مشاغل آینده به دست آورند.
۵. از دست دادن عزیزان: بسیاری از کودکان غزه دوران کودکی خود را با مرگ بستگان و دوستان خود بر اثر درگیری ها و حملات نظامی تجربه می کنند و این اتفاقات آنها را از نظر روحی و روانی آزار می دهد.
تسهیل دسترسی به کمک های بشر دوستانه، آموزش روانی و حمایت اجتماعی برای کمک به کودکان غزه ضروری است. علاوه بر این، راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن به درگیری ها در منطقه و حفظ صلح و امنیت مهم است تا کودکان غزه بتوانند در یک محیط صلح آمیز و با ثبات زندگی کنند.
جوامع جهانی نباید نسبت به این واقعیت بی تفاوت بمانند. حتی در شرایط تنش و سیاست های ناهماهنگ، عدالت و حقوق بشر برای مردم غزه باید رعایت شود. حمایت از کودکان غزه شامل تسهیل دسترسی به غذا، دارو و آموزش با کیفیت است.
همچنین تلاش برای یافتن راه حل دیپلماتیکی که منجر به پایان تنش و صلح و امنیت در این منطقه شود، می تواند امید و آرامش بیشتری را برای مردم غزه به ارمغان آورد. بنابراین حمایت از غزه نه تنها یک موضوع بشر دوستانه است، بلکه یک موضوع عدالت و صلح برای کل جهان است.