با چه روش هایی میتوان از هوس های غذایی پیشگیری کرد؟
با چه روش هایی میتوان از هوس های غذایی پیشگیری کرد؟
پیشگیری از هوس های غذایی یکی از بزرگ ترین چالش های درمان اعتیاد است، چون معمولا باعث می شود اعتیادهای گذشته دوباره عود کنند. برای مثال، از دست دادن کنترل هوس دلیل اصلی عود کردن دوباره مشکل سیگاری ها و کسانی است که الکل مصرف می کرده اند. مثال دیگری از قرار گرفتن در معرض هوس های غذایی و تجربه آنها عادات غذایی و افزایش وزن است. توانایی مدیریت هوس ها در پیشگیری از بازگشت به پرخوری و اضافه وزن مجدد نقش بسیار کلیدی و مهمی دارد.
وسوسه زمانی ایجاد می شود که موقعیت دارای نشانه های تحریک کننده باشد، طوری که فرد پاداشش را جلوی چشمانش ببیند و هدف بلند مدتی که به خاطر آن اعتیادش را ترک کرده به فراموشی بسپرد. عدم توانایی برای مقاومت در برابر میل درونی باعث اتخاذ تصمیمات اشتباه می شود. شکافی بین اولویت و چیزی که در لحظه دلتان می خواهد به وجود می آید، فرد می داند که تحت تاثیر هوس خود قرار دارد اما چون توانایی مقاومت در برابرش را ندارد دچار لغزش می شود.
ترجیحات ما به نشانه هایی مانند بوی شیرینی، صدای افتادن یخ در لیوان نوشابه و دیدن بستنی حساس است. این نشانه ها با مورد استفاده قرار دادن آنها در گذشته مرتبط است. برای مثال اگر بوی شیرینی با مورد استفاده قرار دادنش در گذشته ارتباط داشته باشد، بوی شیرینی در زمان حال نیز میل فرد به خوردنش را افزایش می دهد. وقتی یک فرد نشانه غذایی را تجربه می کند ( برای مثال بوی شیرینی ) در خود میل به خوردنش را حس می کند. حضور این هوس باعث می شود ترجیح فرد به سمت شیرینی برود.
نشانه های محیطی مانند محرک هایی عمل می کنند که پرخوری و خوردن غذای ناسالم را افزایش می دهند. بر اثر تکرار حضور در فضای تحریک آمیز و وسوسه برانگیز، احتمال بازگشت فرد به پرخوری و عادات ناسالم بیشتر و بیشتر می شود. علت تاثیر نشانه های محیطی، واکنش روانی ای است که ما به صورت آگاه یا ناخودآگاه به آنها داریم.
در کوتاه مدت، قرار گرفتن در معرض نشانه ها توضیح می دهد که چرا عود کردن مشکل فرد همواره با نشانه های محیطی تحریک می شود و چرا مدیریت نشانه ها می تواند بدون فشار روانی از ضربه های وسوسه برانگیز جلوگیری کند. مدیریت نشانه ها یک تکنیک رفتاری درمانی شایع است. این نوع از کنترل خود، بیشتر برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که ترجیح می دهند در موقعیت هایی که باعث تحریک هوسشان می شود قرار نگیرند. برای مثال کسی که عادت به مصرف مداوم پیتزا دارد سعی می کند زیاد به سمت فست فودها نرود.
برای اینکه تا جای ممکن از تحت تاثیر قرار گرفتن توسط هوس ها جلوگیری کنید ابتدا باید عوامل تحریک کننده را شناسایی و سپس سعی کنید طوری برنامه ریزی داشته باشید که تا جای ممکن در معرض آنها قرار نگیرید. اینکه همیشه از نشانه ها و موقعیت های تحریک آمیز در امان باشیم غیر ممکن است. بنابراین به فکر باشید تا در صورت اتفاق، راهی برای دور کردن ذهنتان از آنها داشته باشید. گاهی نوشیدن یک لیوان آب می تواند نجاتتان دهد، به همین سادگی!
این هوس ها هستند که ما را به سمت گناه،پرخوری و … میکشند.”امشب چقدر خوبه ماکارونی بخورم،واسه ظهر برنج و کباب درست کنم،زنگ بزنم پیتزایی برام پیتزا بیاره،بزار بپوشم برم رستوران یه جوجه بزنم و …” این جملات ممکن است در ذهن هر کسی بوجود آمده باشد.این جملات نشان از هوس های غذایی دارند که البته زیاد خوب نیست و فقط چاق کننده هستند و مضر میباشند.
تا به حال حس کرده اید که هوس های غذایی تان از کنترل خارج شده است؟
گاهی اوقات هرچقدر هم قدرت اراده تان قوی باشد باز هم نمی توانید در برابر هوس ها مقاومت کنید و این اصلا خوب نیست. ممکن است وسوسه به خوردن غذا بر ما غلبه کند و چرخه جدیدی از پرخوری و سرزنش خود شروع شود.
هوس غذایی گاهی به خاطر کمبود مواد مغذی در بدن رخ می دهد و گاهی نیز بر اساس یک عادت پیش می آیند. اما در کنار این دو، گاهی نیز دلیل هوس های غذایی می تواند این باشد که بدن در حال پردازش چیزی در سطح احساسی یا انرژیک است.
بر اساس آموزه های یوگا کندالینی، غذا خوردن بی اختیار یا خارج از کنترل – نوعی که هنگام تسلیم شدن در برابر هوس های غذایی پیش می آید – نتیجه عواملی در مغز است. تمرینی وجود دارد به نام مهار غذا خوردن بی اختیار که با پالس های مغزی که می گویند ” من باید غذا بخورم ” مقابله می کنند.
بهترین زمان انجام این تمرین وقتی است که می خواهیم در برابر هوس غذایی تسلیم شویم. بنابراین اگر ساعت ۳ بعدازظهر حس کردید می خواهید یک غذای شیرین و پرکالری بخورید، لطفی به خود کنید و چند دقیقه وقت بگذارید تا این تمرین تنفسی را انجام دهید.
چهار زانو روی زمین بنشینید و ستون فقرات خود را صاف کنید. اگر جایی هستید که نمی توانید روی زمین بنشینید، روی یک صندلی صاف بنشینید و کف پاها را کاملا روی زمین قرار دهید.
دست راست خود را بالا و به سمت صورت خود بیاورید و سوراخ بینی سمت راست را ببندید. تا جایی که می توانید نفستان را نگه دارید. از سوراخ بینی سمت چپ، هوا را بیرون داده و بیرون دادن نفس از بینی را به همان اندازه که نفستان را حبس کردید ادامه دهید. در تمام این مدت دیافراگم خود را در حالت استراحت قرار دهید.
مطمئن شوید در حالی که هوا را به داخل می کشید و از سوراخ بینی سمت چپ خارج می کنید نفس هایتان بلند، آرام و عمیق باشد.
مواظب باشید در حال دم و بازدم به خود فشار نیاورید. اگر بریده بریده نفس می کشید سعی کنید مدت زمان نگه داشتن نفس را کاهش دهید تا زمانی که بتوانید به نرمی، عمل دم و بازدم را انجام دهید.
اگر حس کردید مدت زمان نگه داشتن تنفستان از بیرون دادنش بیشتر است یا برعکس، این نیز با تمرین بهبود می یابد.
با هر مرتبه سه دقیقه شروع کنید. به مرور می توانید تا ۳۱ دقیقه در روز نیز پیش بروید. اگر به شدت تحت تاثیر هوس های غذایی هستید، سعی کنید این تمرین را ۹۰ روز به صورت مرتب انجام دهید تا الگوی تسلیم شدن در برابر پرخوری در هم شکسته شود.