اثر استرس بر مغز | چگونه استرس مغز را کوچک میکند ؟ (۶ راه کنترل)

اثر استرس بر مغز | چگونه استرس مغز را کوچک میکند ؟راه کنترل استرس)

چقدر در مورد اثرات استرس روی مغز میدانید ؟ آیا میدانید استرس در طولانی مدت می تواند به بدن و مغز شما آسیب برساند؟ اگر جواب مثبت است بهتر است با مطالعه بیشتر درمورد بلایی که استرس بر سر مغز ما می آورد راه کار هایی پیدا کنیم که اندازه و عملکرد مغزمان را با بالا رفتن سن حفظ کنیم.

استرس به چه صورت مغز شما را کوچک می کند

و ۶ راه برای جلوگیری از این اتفاق

استرس مغز (۱)

«چیزی که شما را نکشد شما را قوی تر می کند.»

یک عبارت است ولی بیشتر وقت ها واقعا آن را باور داریم.

اعتراف می کنیم که چقدر در مورد کارمان، خانواده مان، مسائل مالی نگران هستیم و استرس داریم و چقدر سخت است و صرف زمان برای لیست کارهای روزانه و گسترده کار سخت و دشواری است. در مورد سیاست، بلاهای طبیعی، تغییرات آب و هوایی بیش از حد نگران هستیم حتی گاهی نگران کسی هستیم که سوپر جام را می برد! استرس ممکن است یک بخش جدایی ناپذیر از زندگی ما باشد، اما زمانی که استرس می گیرید و در همان حال می مانید، مشکل اصلی شکل میگیرد.

موقعیت های استرس زا :

به آخرین موقعیت استرس زای خود که برای مدت زیادی طول کشید فکر کنید. نه چیزی که برای یک یا دو ساعت طول کشید بلکه مثالی که برای هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها طول کشید:

    • شغل بسیار سختی با یک رئیس ظالم
  • مراقبت از پدر و مادر پیر.

در طی این زمان، متوجه شدید که حتی تصمیم گیری ساده نیز سخت و دشوار است؟

    • یاد آوری کلمات درست در مورد چیزی؟
  • یا پیدا کردن کلید ماشینتان؟

در این لحظه ممکن است این احساس را داشته باشید که جهان بر علیه شما توطئه کرده است. اما دلیل علمی برای این اتفاقات وجود دارد:

استرس این قابلیت را دارد که به صورت فیزیکی ذهن شما را کوچک کند.

استرس و مغز
استرس کوچک شدن مغز
استرس و کاهش عملکرد مغز

استرس مغز

استرس بیشتر ، ماده خاکستری مغز کمتر 

زمانی که دچار استرس می شوید، بدن شما کورتیزول ترشح می کند که به عنوان هورمون استرس شناخته شده است. در شرایط محدود شده، این هورمون چیز بدی نیست. کورتیزول این قدرت را دارد که فشار خون شما را پایین بیاورد، قند خونتان را کنترل کند و التهابات درون بدن را کاهش دهد.

محققان در دانشگاه کالفرنیا در برکلی حتی متوجه شدند که زمانی که موش های آزمایشگاهی تحت اتفاقات استرس زای خفیف قرار گرفتند (خفیف یک کلمه ی موثر است)، سلول های اصلی در مغز آن ها واقعا به سلول های عصبی جدیدی تکثیر شدند. به عنوان نتیجه، عملکرد ذهنی موش ها بهبود یافت. اما استرس مزمن- به این معنا که به صورت مرتب و تکراری در معرض شرایط استرس زا قرار گرفتن، مثل شغل سخت یا بیماری های والدین که در بالا اشاره شد – مزایای مشابهی ارائه نمی دهد.

استرس مغزی
استرس مغزی چیست

در طول زمان، سطوح بالا رفته کورتیزول می تواند شما را به سمت چاقی، بیماری قلبی، افسردگی، فشار خون بالا و رفتارهای سبک زندگی ناسالم سوق دهد.ثابت شده که بر روی ماده خاکستری شما هم تاثیر منفی دارد. «سطوح کورتیزول بالا به منظور آسیب استرس ترشح می شود و حجم مغز را کاهش می دهد.» دکتر جانت نشیوات به عنوان هیئت مدیره تصدیق شده خانواده و دکتر پزشکی فوری در نیویورک می گوید. «ما می توانیم این موضوع را از روی اسکن مغز تشخیص دهیم.»

دو محیطی که تحت تاثیر قرار می گیرند هیپوکامپوس می باشد که نقش اصلی را در یادگیری و حافظه بازی می کند و دیگری قشای جلوی مغز است که مسئول تنظیم کردن افکار، احساسات و فعالیت هایی مثل «صحبت کردن» به مناطق دیگر مغز می باشد.

استرس مغزی چیست
استرس و اثرات مخرب آن روی مغز

در مقاله ی اخیری که به صورت آنلاین در مجله عصب شناسی منتشر شد، محققان سطوح کورتیزول را در خون ۲۲۳۱ فرد میان سال سالم بررسی کردند. آن ها همچنین حافظه و مهارت فکری آن را ارزیابی کردند و تصاویری از مغزشان تهیه گرفتند.نتایج تحقیقشان به این صورت بود – مخصوصا در خانم ها- شخصی که سطوح بالایی از کورتیزول در خونش موجود بود، در آزمایش های حافظه و تست های شناختی ضعیف تر بود. بعد از چند بار، مشخص شد که حجم مغزشان را نیز از دست دادند.

دکتر سودا سشادری، یکی از نویسندگان مقاله و مدیر آموزشگاه گلون بیگز برای بیماری های آلزایمر و تخریب سلول های عصبی در دانشگاه مرکز علمی سلامت تگزاس در سان انتونیو می گوید: «کاهش حجم مغز و عملکرد حافظه که در این مقاله مطالعه شده به ریسک بالای جنون در ۱۰ تا ۲۰ سال بعد مرتبط می باشد.» دکتر مونیکا استارکمن، استاد روانپزشکی در دانشگاه پزشکی میشیگان، عارضه مشابه «آب رفتگی» را در بیماران با بیماری کوشینگ مشاهده کرد. این شرایط خیلی به ندرت اتفاق می افتد که بیش از حد کورتیزول در بدن تولید شود.

استرس و کوچک شدن مغز
استرس و کاهش عملکرد مغز انسان

استارکمن می گوید: «زمانی که از MRI برای بررسی مغزهایشان استفاده می کنیم، در واقع متوجه می شویم که، هیپوکامپوس در مقایسه با شکل نرمال انسان تا اندازه ای کوچک می شود». «هیپوکامپوس برای یادگیری بسیار مهم است و فهمیدیم که امتیاز یادگیری با حجم هیپوکامپوس مرتبط می باشد». بنابراین، آیا نتایج تحقیق باید به عنوان یک هشدار و بیدار باش برای استرس ما محسوب شود «زمانی می خوابم که بمیرم.» سبک زندگی ارزش هزینه های بلند مدت را ندارد؟ بله. سشادری می گوید، و حتی نتیجه هایی را خودش نیز اضافه می کند. هنوز قبل از اینکه در مورد کوچک شدن مغزتان استرس بگیرید، به خاطر بسپارید که هنوز هم مشخص نیست که این تغییرات دائمی هستند یا خیر.

زمانی که بیماران استارکمن بعد از یک سال درمانشان برای بیماری کوشینگ مورد مطالعه قرار گرفتند (که معمولا شامل جراحی غده هیپوفیز می باشد)، سطح کورتیزول شان کاهش و حجم هیپوکامپوس افزایش یافته بود. استارکمن گفت: «سطح یادگیریشان نیز افزایش یافته بود.» سشادری می گوید: همچنین می دانیم که عملکرد حافظه شخص می تواند بهبود یابد. «کاهش استرس ممکن است کمک کند اما تنها راه اطمینان از طریق آزمایشات کلینیکی می باشد و این ها هنوز انجام نشده اند.»

مضرات استرس روی مغز
تاثیر استرس روی مغز
عوارض استرس روی مغز

استرس مغز (۲)

چگونه استرس خود را کنترل کنید ؟

از حالا، بهترین کار این است که هر چه می توانید به راحتی از مغزتان در مقابل استرس محافظت کنید. برای این کار، باید بدانید که استرس چگونه است و چه احساسی دارد.

ما اغلب شرایط استرس زا را با گریه یا زود رنجی نشان می دهیم اما همیشه مشخص نیست. نشیوات می گوید: «نشانه های شناختی استرس می تواند شامل فراموشی، به سختی فکر کردن، تمرکز و تصمیم گیری می باشد.» استرس می تواند به عنوان نشانه های فیزیکی هم دیده شود. برای مثال، ممکن است کاهش وزن، خستگی، سردرد، مشکلات گوارشی، دردهای بدنی و درد مفصلی را تجربه کنید. این نشانه ها را تجربه کرده اید؟ اگر بله، روش های زیر ممکن است راه شما را هموار کند.

استرس و عملکرد مغز
استرس و فشار مغز
استرس و فشار روی مغز

استرس مغز (۳)

  1. حرکت کنید

حتی ده دقیقه راه رفتن سریع می تواند باعث شود که در مورد هر چیزی که درون ذهنتان دارید، احساس بهتری داشته باشید. نشیوات می گوید: «ورزش کردن اندروپین ترشح می کند، هورمونی که قدرت فکر، تمرکز و خلق و خوی شما را بهبود می بخشد.» بعضی از افراد متوجه شدند که تمرین های منظم همانند دارو از اضطراب و نگرانی آن ها کم می کند. حتی بهتر: شواهدی وجود دارد که ورزش منظم ایروبیک ممکن است به حفظ نگه داشتن اندازه و فعالیت مغز شما با بالا رفتن سن کمک کند.

  1. قدرت خوابیدن را دست کم نگیرید.

نشیوات می گوید: «وقتی استراحت می کنیم، بدنمان دوباره احیا می شود.» علاوه بر این، اگر به اندازه کافی نخوابید، بدن شما هرمون استرس را افزایش می دهد. برای این هدف شما هر شب هفت الی نه ساعت بخوابید.

کنترل استرس
کنترل استرس در زندگی
کنترل استرس های شدید

استرس مغز (۴)

  1. خوب بخورید.

نشیوات می گوید: «چیزی که ما می خوریم سوخت بدنمان به حساب می آید.»

حبوبات، میوه ها و سبزیجاتی را که شامل کربوهیدارت های پیچیده هستند، که تولید سروتنین را افزایش می دهند، منظور یک انتقال دهنده عصبی به سطح خلق و خوی شما کمک می کند، انتخاب کنید.به اندازه ی کافی ویتامین C مصرف کنید. در حالی که خوردن یک لیوان آب پرتقال به صورت روزانه می تواند به عنوان یک پیشنهاد تصادفی به نظر برسد. نشیوات توصیف می کند که ویتامین C می تواند کورتیزول را کاهش دهد.

  1. از سلامتیت مراقبت کن.

استرس گاهی اوقات مرتبط با چیزی است که نمی دانید در اطرافتان چه خبر است، فشارهای داخلی مثل دیابت یا افسردگی.دکتر سانتوش کساری متخصص مغز و اعصاب، دانشمند عصب شناسی و رئیس و پرفسور بخش اعصاب و روان درمانگر در مرکز سطران جان واین در مرکز بهداشت سنت جان پراویدنس سانتا مونیکا، کالفرنیا می گوید: «سنجش پزشکی بدهید.»

کنترل استرس مضر
کنترل استرس شدید
راه های کنترل استرس

استرس مغز (۵)

  1. با دوستانتان در تماس باشید.

وقتی اجتماعی هستید و احساس حامی بودن دارید، بدن شما اکسی توسین تولید می کند. این هرمون«احساس خوب» اضطراب را کاهش میدهد و حس ارامش را تولید می کند. همچنین قدرت کاهش سطوح کورتیزول مزمن را دارد.

  1. به ذهنتان استراحت بدهید.

تمرینات آگهی مثل یوگا، استراحت، مدیتیشن استرس شما را کاهش نمی دهد، اما باعث می شوند که استرس خود را مدیریت کنید. یا حداقل به شما کمک می کند که این احساس را داشته باشید که می توانید، البته این نیمه ی لیوان است.

راهکار های کنترل استرس
کنترل استرس و اضطراب
مهارت کنترل استرس

استرس مغز (۶)

منبع: healthline

ترجمه اخصاصی از سایت دلبرانه 

مطالب مرتبط : 

کاهش استرس | چگونه از استرس دور بمانیم؟ (۱۳ گام برای درمان استرس)

کنترل استرس | چگونه در ۱۰ دقیقه استرس خود را کاهش دهیم ؟

درمان استرس | ۲۴ راه موثر برای کنترل ، درمان و کاهش استرس شدید

افسردگی چیست ؟ | چطور میتوانیم افسردگی را درمان کنیم ؟

ماندالا | ۴۰ طرح ماندالا (نقاشی درمانی ) از مبتدی تا پیشرفته

وسواس چیست؟ | چطور میتوانیم انواع وسواس را درمان کنیم ؟

درمان بی خوابی | ۱۵ راه درمان طبیعی بی خوابی شبانه

درمان سرفه شبانه | چطور موقع خواب کمتر سرفه کنیم؟

کابوس چیست | خواب پریشان معرف وضعیت روانی‌ افراد است


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.