مهارت تاب آوری چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟

تاب آوری چیست

همه ما زمین می‌خوریم و با شرایط سخت روبرو می‌شویم. این خاصیت زندگی است که روزهایی پیش‌بینی‌ناپذیر را برای ما رقم بزند. بااین‌حال انسان‌ها واکنش‌های متفاوتی نسبت به مشکلات و چالش‌های غیرمنتظره دارند. بعضی با کوچک‌ترین اتفاق ناخوشایند از هم می‌پاشند و افسار زندگی از دستشان خارج می‌شود. بعضی دیگر از جا برمی‌خیزند، لباس‌هایشان را می‌تکانند و از نو می‌سازند. افراد دسته دوم تاب آوری بالایی دارند. در این مقاله قصد داریم به معنای مهارت تاب آوری و روش‌های تقویت آن بپردازیم. همچنین می‌توانید برای آموزش سایر مهارت‌های کاربردی زندگی زیر نظر متخصصان، به آکادمی توسعه فردی آرامشیار مراجعه کنید.

مهارت تاب آوری چیست؟

شکست و ناکامی در زندگی اجتناب‌ناپذیر است اما واکنش افراد ددر برابر این تجربیات، یکسان نیست. تاب‌آوری به زبان ساده مهارتی است که به فرد کمک می‌کند بعد از تجربه یک اتفاق ناخوشایند، با سرعت بیشتری به زندگی باز گردد و قدرت و توانایی خود را دوباره به دست بیاورد. تاب آوری یک کیفیت شناختی است و اجازه نمی‌دهد مشکلات و چالش‌های زندگی به فرد غلبه کنند و او را از پا بیندازند. این ویژگی، مجموعه‌ای از عوامل ژنتیکی، تربیتی و عوامل محیطی است و بخشی از آن را می‌توان با تمرین و تلاش تقویت نمود.

مهارت تاب آوری

چگونه می‌توان تاب آوری را افزایش داد؟

همان‌طور که در توضیح تاب آوری گفته شده‌است، مهارت تاب آوری یکی از عوامل موفقیت است. اگرچه قسمتی از آن تحت‌تاثیر رشد و ژنتیک است اما می‌توان ابعاد دیگری از آن را پرورش داد. کنترل هیجانات، مهارت حل مسئله و توانایی تصمیم گیری، خودآگاهی، حمایت افراد مهم زندگی و همچنین جهان‌بینی و نوع بینش، همگی در میزان و کیفیت مولفه های تاب آوری تاثیر می‌گذارند. در این قسمت ۷ راهکار عملی برای افزایش تاب آوری را بررسی می‌کنیم:

به خود باور داشته‌باشید

نحوه تفکر شما درباره خودتان تعیین‌کننده است. اگر به توانمندی‌های خود باور داشته باشید احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانید با چالش‌ها و مشکلات به‌طور موثر و موفقیت‌آمیز روبرو شوید. افکار منفی و باورهای ناکارآمد ذهنتان را شناسایی کنید و آن‌ها را زیر سوال ببرید. به‌جای آن‌ها، موفقیت‌ها و توانمندی‌هایتان را مرور کنید.

هدف زندگی را پیدا کنید

نیچه می‌گوید: «کسی‌که چرایی زندگی خودش را یافته باشد با هر چگونگی خواهد ساخت.» وقتی دلیل و هدفی ارزشمند در زندگی خود دارید، زمین خوردن‌ها برایتان ساده و بی‌اهمیت می‌شوند و هر بار به ذوق دستیابی به آن هدف، دوباره از جای خود بلند می‌شوید. از دیدگاه اگزیستانسیالیستی، معنای زندگی هرکس منحصربه‌فرد است و می‌تواند دشواری‌های مسیر زندگی را برایش آسان کند.

باور و بینش خود را تغییر بدهید

دو فرد «الف» و «ب» را در نظر بگیرید. برای فرد «الف»، رفتن به یک شهر دیگر برای زندگی، یک چالش بزرگ است. او همه دوستانش را از دست خواهد داد، از خانواده و عزیزان دور می‌ماند و زندگی‌اش حداقل برای چند ماه ناپایدار و متزلزل است. این باور و بینش الف است. اما فرد «ب» به این موقعیت جور دیگری نگاه می‌کند. او به استقبال زندگی جدید و پر از تجربیات تازه می‌رود، امیدوار است با افراد تازه آشنا شود و روابط متفاوتی را شروع کند و برای این تجربه نو، هیجان‌زده است. موقعیت پیش روی این افراد یکسان است اما بینش متفاوت آن‌ها، رفتاری کاملا متمایز را ایجاد کرده‌است. اگر به زندگی به چشم یک تجربه غیرمنتظره نگاه کنید تاب آوری بیشتری را در برابر تغییرات ناخوشایند از خود نشان خواهید داد.

شبکه حمایتی بسازید

شبکه‌ای از نزدیکان و دوستان دلسوز خود بسازید و در مواقع مواجهه با مشکلات، از حمایت آن‌ها استفاده کنید. حمایت اجتماعی نقش قابل توجهی در افزایش تاب آوری دارد. افرادی که همواره نگاه انتقادی و تحقیرآمیز نسبت به شما دارند نه تنها از مشکلاتتان کم نمی‌کنند بلکه خود به‌تنهایی باری بر دوش شما خواهند بود. بنابراین یکی از قدم‌های مهم برای افزایش تاب آوری، قطع ارتباط با افراد سمی و ایجاد شبکه حمایتی از نزدیکان همراه و هم‌دل است.

مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری خود را تقویت کنید

تحقیقات نشان داده‌است افرادی که هنگام مواجهه با یک مشکل، نمی‌توانند بر روی راه‌حل‌های آن تمرکز کنند، تاب آوری کمتری از خود نشان می‌دهند و زودتر از پا می‌افتند. تقویت مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری کمک می‌کند وقتی با چالشی مواجهه می‌شوید به‌جای تمرکز بر ابعاد ناخوشایند آن، به دنبال راهی برای حل آن باشید.

خوش‌بین باشید

خوش‌بین بودن هنگام رویارویی با اتفاقات تلخ و ناگوار کار بسیار سختی است. بااین‌حال یک مرحله حیاتی از تقویت مهارت تاب آوری، حفظ دیدگاه مثبت نسبت به شرایط است. خوش‌بین بودن با ساده‌لوحی و ساده‌انگاری متفاوت است و به این معنا نیست که بخش منفی اتفاقات را نادیده بگیریم و انکار کنیم. بلکه این مهارت به تمرکز بر بخش مثبت موضوع تاکید دارد.

خودتان را دوست داشته باشید

یکی از اولین اقدامات ما بعد از رویارویی با چالش‌های بزرگ، نادیده گرفتن خودمان و نیازهایمان است. در چنین شرایطی، اشتهایمان کم می‌شود، نمی‌توانیم بخوابیم و از هر فعالیت لذت‌بخشی دوری می‌کنیم. درحالی‌که اهمیت دادن به سلامت روانی و جسمانی، خواب کافی، تغذیه مناسب و انجام فعالیت‌های شادی‌بخش یکی از روش‌های موثر در افزایش تاب آوری است.

مهارت تاب آوری چیست

ویژگی‌های افراد تاب آور

افراد تاب آور از کره دیگری نیامده‌اند. آن‌ها هم مثل ما انسان هستند. تنها تفاوتی این افراد با دیگران دارند چند ویژگی کاربردی است که در مواجهه با مشکلات از خود نشان می‌دهند و به تاب آوری آن‌ها کمک می‌کند. بعضی از این ویژگی‌ها را مرور می‌کنیم:

  • افراد تاب‌آور نگاهی مثبت به زندگی دارند و فکر می‌کنند همه‌چیز به‌مرور بهتر خواهد شد.
  • آن‌ها از افکار و احساسات خود آگاه هستند و به‌خوبی می‌توانند هیجاناتشان را تنظیم کنند.
  • این افراد بر روی رفتارهای خود نیز کنترل دارند و می‌توانند در شرایط سخت آرام بمانند، شرایط را ارزیابی کنند و تصمیماتی منطقی، موثر و عملی بگیرند.
  • آن‌ها با خودشان مهربان هستند و در شرایط سخت از خود مراقبت می‌کنند. این ویژگی افراد تاب‌آور را از کسانی‌که هیجانات خود را سرکوب می‌کنند متمایز می‌سازد.
  • افراد تاب آور مسئولیت تصمیمات خود را بر عهده می‌گیرند و دیگران را به خاطر اشتباهات خود مسئول نمی‌دانند.

کلام آخر

تاب آوری یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که برای دستیابی به موفقیت و رشد دائمی در زندگی به آن نیاز داریم. خوشبختانه اگرچه بخشی از تاب‌آوری در کودکی شکل می‌گیرد یا تحت تاثیر ژنتیک قرار دارد اما این مهارت را می‌‌توان با تمرین و تلاش نیز تقویت کرد. علاوه بر این، ویژگی‌های دیگری نیز وجود دارد که با پرورش آن‌ها می‌توانید احتمال موفقیت و کامیابی خود در زندگی را بالا ببرید. سلامت روان و توسعه فردی شما اولویت ما در تیم حرفه‌ای و متخصص آرامشیار است. برای استفاده از حمایت و همراهی متخصصان همین حالا به آدرس https://arameshyar.com مراجعه کنید.


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.