⚖️ نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز چگونه است؟
طبق قوانینی که برای مهریه وجود دارد، در مواردی که مهریه یک خانم به صورت مبلغ مشخصی وجه نقد رایج مملکت یعنی ریال (مثلاً ۵۰ میلیون ریال) تعیین شده و مهریه مشخص در زمان عقد به ایشان پرداخت نگردیده باشد، در سال های بعد به دلیل کاهش ارزش پول، در صورت مطالبه، مهریه ایشان به نرخ روز محاسبه و پرداخت می گردد.
قانون محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه به این دلیل وضع شده است که مهریه های ریالی نیز همانند سایر مهریه ها مانند طلا و سکه در گذر زمان بتوانند ارزش خود را حفظ کنند.
با نگاهی به اصل موضوع مهریه در میابید که این قانون کاملا صحیح و منطقی است! زیرا مهریه ای که در زمان عقد براساس توافق طرفین تعیین میشود، از لحظه جاری شدن خطبه عقد به زن تعلق می گیرد و مرد باید همان زمان مهریه را به همسرش پرداخت کند.
در غیر این صورت تا زمان پرداخت، مهریه یکی از اصلی ترین بدهی های مرد به همسرش خواهد بود. قانون محاسبه مهریه به نرخ روز ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به این دلیل وضع شده است که ارزش بدهی با گذر زمان از بین نرود.
تبدیل مهریه به نرخ روز چگونه است؟
برای تبدیل مهریه به نرخ روز می توان از دو روش متفاوت استفاده کرد.
روش اول: این روش بسیار سریع و راحت می باشد. کافیست با استفاده از اپلیکیشن محاسبه مهریه به نرخ روز و وارد کردن مبلغ مهریه و سال عقد، نرخ روز مهریه را به دست آورید.
روش دوم: در این روش لازم است که عدد شاخص سال عقد و عدد شاخص سال قبل از مطالبه مهریه را بدانید و سپس از طریق فرمول زیر مبلغ مهریه به نرخ روز را به دست آورید.
مبلغ مهریه به نرخ روز = شاخص سال عقد ÷ (مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه × شاخص سال قبل از مطالبه مهریه)
در واقع برای محاسبه مهریه به نرخ روز باید عدد شاخص سال مطالبه مهریه، ملاک محاسبه قرار بگیرد. ولی به دلیل اینکه عدد شاخص در انتهای سال مشخص و اعلام می شود، آخرین شاخص که موجود است ملاک محاسبه قرار می گیرد. بنابراین برای محاسبه مهریه به نرخ روز ۱۴۰۳ در فرمول فوق شاخص سال ۱۴۰۲ قرار داده میشود.
در صورتیکه مطالبه مهریه به نرخ روز بعد از فوت مرد انجام گیرد، چه در همان سال چه در سال های بعد، شاخص سال فوت مرد ملاک محسابه خواهد بود و فرمول محاسبه به شکل زیر تغییر خواهد کرد:
مبلغ مهریه به نرخ روز بعد از فوت شوهر = شاخص سال عقد ÷ (مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه × شاخص سال فوت شوهر)