MPV در آزمایش خون چیست؟ + ضرورت انجام آن

MPV در آزمایش خون، بیانگر نوعی فاکتور برای بررسی پلاکت‌ها در هر واحد مشخص از خون است. این آزمایش، یکی از آزمایش‌هایی است که در چکاپ دوره‌ای از سوی پزشک درخواست می‌شود و در تشخیص بیماری‌های مرتبط با تغییرات پلاکت در خون، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله، علاوه بر معرفی این آزمایش، در رابطه با دلایل تجویز، شرایط مورد نیاز برای انجام این آزمایش و همچنین تفسیر مقادیر MPV در آزمایش خون، صحبت خواهیم کرد.

MPV  در آزمایش خون چیست؟

برای پاسخ به پرسش MPV در آزمایش خون چیست؟ می‌توان گفت، هر یک از فاکتورهای خونی، با پارامتری خاص مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد. برای پلاکت‌ها، این پارامتر MPV است که توسط آن، شکل و حجم پلاکت‌ها بررسی می‌شود. به دلیل اهمیت بالای پلاکت‌ها در جلوگیری از بروز خونریزی‌های غیر قابل کنترل، لازم است تا این فاکتورهای خونی، همیشه از نظر سلامت مورد بررسی قرار گیرند و در صورت بروز هر ناهنجاری در وضعیت این سلول‌ها، درمان‌های مورد نیاز از سوی پزشک دریافت شود. سنجش میزان MPV در آزمایش خون، به تنهایی انجام نمی‌شود و  این آزمایش، بخشی از آزمایش CBC یا شمارش سلول‌های خونی است که معمولا در چکاپ‌های دوره‌ای توسط پزشک درخواست می‌شود.

فاکتور MPV، در تشخیص ناهنجاری‌ها و بیماری‌های مختلفی از جمله مشکلات مغز استخوان، بیماری‌های قلبی و ریوی، انواع سرطان‌ها به ویژه سرطان خون (لوسمی)، فشار خون بالا، مشکلات کلیوی و…، نقش مهمی دارد. البته این فاکتور، به تنهایی در تشخیص یک بیماری تاثیرگذار نخواهد بود و برای رسیدن به نتیجه قطعی، پزشک درخواست آزمایش‌های متعدد دیگری را نیز خواهد داشت.

MPV در آزمایش خون چیست؟

دلایل تجویز آزمایش  MPV

پلاکت، یکی از مهمترین فاکتورهای خونی است که در کنترل خونریزی در بدن، نقش بسیار مهمی دارد. بروز مشکلاتی در شکل یا مقدار این سلول در خون که می‌تواند علائمی از جمله موارد زیر را ایجاد کنند که معمولا باعث می‌شود که پزشک معالج، درخواست سنجش میزان MPV در آزمایش خون را به همراه فاکتورهای دیگری مانند PDW یا PLT نماید

  • ایجاد خونریزی در زخم‌های کوچک و بند نیامدن آن
  • خونریزی مکرر از بینی یا لثه
  • ظهور لکه‌های قرمز ریز و با تعداد بالا بر روی پوست بدن
  • ایجاد کبودی‌های مکرر بر روی پوست که درد ندارند

البته این آزمایش، یکی از تست‌های روتین برای تایید اختلالات مغز استخوان، بیماری‌های قلبی و ریوی و همچنین برخی از سرطان‌ها است و ممکن است حتی بدون بروز این علائم نیز، آزمایش MPV از سوی پزشک درخواست شود.

آمادگی‌های لازم پیش از آزمایش  MPV

این آزمایش به تنهایی، نیازی به ناشتا بودن ندارد اما از آنجایی که معمولا این آزمایش به تنهایی درخواست نمی‌شود و معمولا در کنار آن، آزمایش‌های دیگری مانند CBC که ممکن است قند و چربی خون نیز در آن سنجیده شود، از سوی پزشک درخواست خواهد شد (در این رابطه می‌توانید پیش از اقدام به نمونه گیری، از پزشک مورد اینکه آیا این موارد نیز همراه با MPV درخواست شده‌اند یا خیر و همچنین رعایت کردن یا نکردن شرط ناشتا بودن برای انجام این آزمایش، سوالات خود را بپرسید.)، لذا بهتر است شرایط ۱۲ ساعت ناشتایی (عدم مصرف مواد حاوی قند و چربی) را رعایت کنید.

از آنجایی که برخی از داروها مانند قرص‌های ضد بارداری یا داروهای حاوی اریتروپویتین، می‌توانند بر روی نتیجه این آزمایش تاثیرگذار باشند، بهتر است در صورت نیاز به مصرف این داروها، حتما مسئول آزمایشگاه را پیش از دریافت نمونه‌گیری مطلع نمایید تا اختلالی در نتایج این آزمایش ایجاد نشود. علاوه بر این مورد، ابتلا به برخی از اختلالات مزمن از جمله دیابت و فشار خون بالا نیز، می‌تواند باعث اختلال در نتیجه آزمایش و افزایش میزان MPV در آزمایش خون شود و بهتر است در صورت ابتلا به این بیماری‌ها نیز، مسئول آزمایش را مطلع نمایید.

نمونه گیری برای انجام این آزمایش، مانند سایر آزمایش‌های روتین خون، از ورید بازو انجام می‌شود و ممکن است پس از آزمایش، با علائمی مانند درد یا کبودی مختصر در محل نمونه گیری، سرگیجه یا سبکی سر و مواردی از این قبیل روبرو شوید که چندان جدی نخواهد بود و با گذشت مدت زمان کوتاهی رفع خواهد شد.

در صورتی که این علائم تشدید شد یا پس از دریافت نمونه خون، با بی حالی، ضعف بدنی یا علائمی از این قبیل روبرو شدید، می‌توانید با مصرف مقادیر کمی از مواد قندی مانند شکلات یا آبمیوه، در مدت کوتاهی به حالت طبیعی بازگردید.

رنج نرمال MPV در آزمایش خون

رنج نرمال MPV در آزمایش خون

مقادیر طبیعی MPV در آزمایش خون، برای یک فرد بالغ برابر ۷.۵ تا ۱۲ fl (فمتولیتر) است و هرگونه تغییر در این مقادیر، می‌تواند بیانگر وجود مشکلی در بدن باشد. البته این فاکتور به تنهایی مورد سنجش قرار نمی‌گیرد و برای تایید بیماری‌های مرتبط با پلاکت، پزشک به اطلاعات دیگری از جمله نتایج مربوط به آزمایش PLT نیز، نیاز خواهد داشت. افزایش یا کاهش میزان پلاکت از سطح طبیعی آن، می‌تواند مشکلات متعددی را برای فرد ایجاد کند و بیانگر وضعیت یا بیماری خاصی در وی باشد. از این رو، در صورتی که مقادیر این فاکتور در خون فرد، با سطح نرمال، دارای تفاوت‌های چشمگیری باشد، پزشک درخواست تست‌های بیشتری را در کنار آزمایش MPV برای بررسی شرایط شما و تایید یا رد بیماری‌های مرتبط با تغییرات پلاکت، خواهد داشت. این آزمایش‌ها، بر حسب سایر علائم ایجاد شده در شما، می‌تواند شامل آزمایش خون برای بررسی سایر فاکتورهای خونی، نمونه برداری از مغز استخوان و مواردی از این قبیل باشد که تشخیص نیاز برای انجام هر یک از این آزمایشات، صرفا بر عهده پزشک معالج است.

عوامل تاثیرگذار در بالا رفتن MPV

بالا بودن میزان MPV در آزمایش خون فرد، به معنای بزرگتر بودن پلاکت‌ها از اندازه طبیعی است. بیماری‌ها و شرایط متعددی در افزایش اندازه پلاکت‌ها تاثیر گذار هستند. برخی از این بیماری‌ها یا شرایطی که در افزایش میزان MPV نقش دارند، عبارتند از:

  • بیماری‌های تنفسی
  • برخی از اختلالات ایجاد شده در مغز استخوان مانند سرطان
  • بیماری‌های قلبی
  • وجود عفونت در خون
  • مصرف دخانیات به ویژه سیگار
  • فشار خون بالا
  • مصرف داروهای ضد بارداری
  • برخی بیماری‌های ارثی که می‌تواند باعث بروز ناهنجاری در پلاکت‌ها شود
  • دیابت نوع ۱ یا ۲
  • اختلالات تنفسی
  • فعالیت بدنی شدید به مدت طولانی
  • مشکلات غده تیروئید مانند هایپرتیروئیدی (پرکاری تیروئید)
  • برخی از داروهای محرک تولید پلاکت از جمله اریتروپویتین

مقادیر بالای MPV در آزمایش خون، ممکن است با پارامترهای دیگری از جمله تعداد پلاکت‌ها سنجیده می‌شود اما در اکثر مواقع، صرفا میزان بالای MPV در آزمایش خون نیز، به تنهایی می‌تواند برای پزشک به عنوان یک وضعیت نیازمند بررسی بیشتر در نظر گرفته شود و فرد، برای انجام آزمایشات بیشتر ارجاع داده شود. در مقابل، در مقادیر پایین MPV، حتما باید فاکتورهای دیگری مانند PLT (تعداد پلاکت‌ها در هر واحد مشخص از خون)، نیز در نظر گرفته شود و بر اساس نتایج به دست آمده از آنها و همچنین مقادیر فاکتور MPV، تشخیص نهایی توسط پزشک داده می‌شود.

انجام آزمایش MPV در منزل با هومکا

انجام آزمایش MPV در منزل با هومکا

آزمایش MPV، یکی از آزمایش‌های ضروری است که در چکاپ‌های دوره‌ای از سوی پزشک درخواست می‌شود و انجام آن برای سنجش سلامت پلاکت‌ها ضروری است. مجموعه هومکا، با در اختیار داشتن کادر مجرب و متخصص، انواع خدمات درمانی و آزمایشگاهی از جمله آزمایش MPV را در منزل، محل کار یا هر موقعیت مورد نظر شما و تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی در شهرهای تهران، کرج، مشهد، شیراز، اصفهان، رشت، اهواز و تبریز ارائه می‌کند. همچنین علاوه بر این آزمایش، سایر تست‌های روتین پزشکی از جمله آزمایش PLT و CBC نیز، توسط مجموعه هومکا، انجام می‌شود.

در صورت تمایل برای استفاده از خدمات آزمایشی و درمانی هومکا در منزل، می‌توانید از طریق تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱، با کارشناسان و متخصصان مجموعه هومکا ارتباط برقرار کنید. همچنین با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir نیز می‌توانید آزمایش مورد نظر خود را ثبت نمایید.


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.