مطالعه، تربیتی هدفمند برای والدین و فرزندان

خواندن و مطالعه به ما این امکان را می دهد که از دنیای خودمان به دنیای دیگری برویم. در بین صفحات یک کتاب می توانیم در زندگی شخصیت های داستانی غرق شویم و هر چیزی را بیاموزیم. با خواندن کتاب ها می توانیم با فرهنگ های مختلف آشنا شویم و درباره هر مسئله ای شناخت پیدا کنیم، کلمات و عبارات جدید یاد بگیریم، طیف وسیعی از احساسات را تجربه کنیم و مهارت ها و دانش های مختلف کسب کنیم.

اما خواندن برای کودکان متمایز تر یک مطالعه ساده است. خواندن یک کتاب، قصه یا حتی یک متن ساده برای کودکان، در عین سادگی، پیچیده و حساس است. قصه خوانی برای کودکان، به عنوان یک ابزار قوی و مهم تربیتی از اهمیت بالایی برخوردار است. خواندن قصه کودکانه از همان سال های اول زندگی برای کودک، می تواند عادت زیبای مطالعه را در او نهادینه کند. در ادامه این مطلب می توانید درباره فواید و اهمیت خواندن داستان برای کودکان بیشتر بدانید؛ پس با ما همراه باشید.

فواید مطالعه برای کودکان

اهمیت مطالعه برای کودکان را نمی توان نادیده گرفت. مطالعه با هدف سرگرمی و لذت بردن می تواند برابر با مطالعه های آموزشی به رشد اجتماعی و شناختی کودک، رفاه و سلامت روان آن ها کمک بکند. کودکانی که مطالعه مستمر را در زندگی خود تجربه می کنند، از نظر تحصیلی عملکرد بهتری داشته و نسبت به اتفاقات و دنیای پیرامون خود، درک عمیق تری دارند.

اغلب محتواهایی که برای کودکان تولید می شوند، دارای پیش زمینه آموزنده هستند. حتی تخیلی ترین داستان های کودکانه نیز در دل خود پند و نکته ای برای کودکان به همراه دارند. بنابراین اولین دستاورد مطالع برای کودکان یادگیری مستقیم از محتوای آن است. صداقت، شجاعت، همدلی، اعتماد به نفس، احترام، رفتارهای اجتماعی و بسیاری از مفاهیمی که توضیح مستقیم آن ها برای کودکان دشوار است را می توان در دل یک قصه کودکانه به آن ها آموخت.

فواید مطالعه و خواندن قصه برای کودکان نوپا

بچه های کوچکتر یا به اصطلاح نوزادان نیز می توانند از فواید بیشمار مطالعه بهره مند باشند. خواندن قصه و لالایی برای نوزادان باعث ایجاد ارتباط عاطفی عمیق میان آن ها با مادرشان می شود. هم چنین خواندن قصه می تواند کودکان نوپا را زودتر از سایر کودکان با کلمات و عبارات زبان مادری آشنا کرده و به حرف زدن آن ها کمک کند. کودک قبل از آن که خود بتواند حرف زدن را شروع کند، زبان را درک کرده و می توانند با محیط اطراف خود ارتباط برقرار کنند. شنیدن قصه ها و حرف زدن با کودکان نوپا، به بهبود ارتباط آن ها با دنیای اطرافشان کمک می کند.

اهمیت داستان ها در تربیت کودک

قصه خوانی و خواندن داستان برای کودکان از مزایای متعددی برخوردار است. قصه ها و کتاب ها می توانند ما را به شهری دیگر، به کشوری دیگر، به فرهنگی دیگر، یا حتی دنیا های جایگزین ببرند. با خواندن داستان برای کودکان، آن ها درباره افراد، مکان ها، و رویدادهایی می آموزند که خارج از کتاب و داستان امکان رویارویی با آن را نداشتند؛ در واقع قصه ها می توانند کودک را به دنیاهای فانتزی و رویایی ذهنش ببرند.

قصه ها می توانند قدرت تمرکز بچه ها را بیشتر از هر تمرینی افزایش دهند. کودکان از ۳ سالگی به بعد می توانند موضوعاتی را که در قصه های کودکانه می شنوند درک کنند و با ماجراهای داستان همراه شوند. این همراهی و کنجکاوی درباره قصه ها می تواند در تقویت قدرت تمرکز آن ها تاثیری مثبت داشته باشد. هم چنین بالارفتن تمرکز از سنین قبل از مدرسه با داستان های کودکانه، به سال های مدرسه و یادگیری آن ها کمک زیادی می کند.

علاوه بر این ها زمانی که والدین یک قصه را برای فرزند کوچک خود روایت می کنند، به ایجاد و تقویت رابطه عاطفی عمیق بین خود کمک کرده اند. کودکان از زمان جنینی با صدای مادر خود آشنا هستند. اگر والدین به طور منظم برای کودک خود داستان بخوانند، بدون شک رابطه قوی تری با او برقرار خواهند کرد که کمترین دستاورد آن، نزدیک بودن طرز فکر های والدین و کودک برای مواجهه با مسائل گوناگون است. مطالعه فرصتی برای یک رویداد منظم و مشترک بین والدین و کودکان است که احساس توجه، عشق و اطمینان را برای کودکان به ارمغان می آورد.

بنابراین داستان ها فارغ از موضوعاتی که دارند، برای کودکان دارای فواید و مزایایی بسیاری هستند. این مزیت ها باعث شده است که در نسل های حاضر، قصه خوانی به یکی از روتین های روزمره والدین و کودکان تبدیل شود و اهمیت این امر در زندگی کودکان بیش از پیش درک شود.

اهمیت رفتار والدین در قصه خوانی برای کودکان

بسیاری از والدین از قصه های کودکانه برای پرکردن وقت کودکان استفاده می کنند بدون آن که به تاثیرات ارزنده ی آن ها توجهی داشته باشند. همان طور که گفتیم قصه ها می توانند رابطه عاطفی میان بزرگترها با کودکان را بهبود ببخشند و تقویت کنند. قصه های کودکانه مانند پلی هستند که می توانند بزگسالان را به دنیای زیبای کودکی وصل کنند و به آن ها کمک کنند تا نیازها و افکار کودکان را بهتر درک کنند. بنابراین خواندن قصه های کودکانه باید امری روتین اما هدفمند برای تربیت کودکان باشد.

زمان خواندن قصه، موضوع قصه و فرمت قصه ای برای کودک خود انتخاب می کنید و نیز همراهی شما با کودک در دنبال کردن قصه، همگی در نقش بزرگی در تاثیرگذاری قصه خوانی بر کودکان دارد.

حتی پس از خواندن داستان برای فرزندتان، می توانید گفتگو و ارتباط با او را ادامه دهید. بسته به این که کودک شما چند ساله است، می توانید درباره داستان از او سوالاتی بپرسید. مثلا “شخصیت مورد علاقه تو چه کسی بود؟” یا “اگر تو به جای شخصیت داستان بودی، چه تصمیمی می گرفتی؟”.

این اقدام به نوبه ی خود می تواند فکر های شما به یکدیگر نزدیک تر کرده و ارتباط عمیق تری میان شما ایجاد کند. البته درباره قصه های شبانه و خواب آور بهتر است که این کار نکنید تا در انتهای داستان، کودک از مسیر خواب خود منحرف نشود.

با خواندن داستان های کودکانه متنوع برای کودکان، رفته رفته هم والدین و هم کودکان به این کار زیبا علاقمند می شوند و از تاثیرات فوق العاده آن لذت می برند. وولک به عنوان یک پلتفرم تخصصی کودکان است که در آن می توانید به صد ها قصه صوتی برای کودکان دسترسی داشته باشید و از هر یک از آن ها نکاتی را به فرزندان خود بیاموزید. برای دسترسی به قصه های کودکانه وولک به وبسایت این مجموعه به آدرس https://www.voolak.com/ مراجعه نمایید.


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.