گل مژه | گل مژه چیست + ۱۰ درمان خانگی و طبیعی

درمان گل مژه | گل مژه چیست + ۱۰ درمان خانگی و طبیعی

گل مژه عارضه شایعیست که معمولا هم بی خطر است و ظرف حدود یک هفته خودبخود بهبود پیدا می کند و از بین می رود. با این حال ممکن است بعضی مواقع گل مژه ها واقعا دردناک و آزار دهنده باشند. خوشبختانه چند روش طبیعی برای درمان گل مژه وجود دارد که ما در این مقاله آنها را در اختیارتان قرار می دهیم.

۱۰ روش خانگی موثر برای درمان گل مژه

برای درمان گل مژه چه کنیم؟

گل مژه

درمان گلمژه چشم

علائم و نشانه های گل مژه چیست؟

گل مژه عارضه ایست که به شکل یک برآمدگی قرمز رنگ و شبیه جوش بروز می کند. گل مژه ها معمولا در لبه بیرونی پلک ها یعنی جایی که غدد کوچک چربی وجود دارند به وجود می آیند. علاوه بر این ممکن است این عارضه  به خاطر فعالیت باکتری ها در اطراف مژه ها که پوست و سلول های مرده و همینطور غدد چربی وجود دارد ظاهر شود.

این برآمدگی کوچک قرمز رنگ پلک را متورم می کند و اکثرا هم دردناک است. ممکن است وقتی گل مژه میزنید چشمتان دچار درد و خارش، پوسته پوسته شدن پلک و یا ریزش اشک هم بشود. حتی ممکن است احساس کنید چیزی در چشمتان رفته و یا به نور حساسیت پیدا کنید. گل مژه هایی که دردناک نیستند شالازیون نام دارند و تقریبا شبیه به همان گل مژه درمان می شوند با این تفاوت که دوره درمان شالازیون معمولا طولانی تر است و دیرتر از بین می رود.

درمان گلمژه داخل چشم

درمان گل مژه

روش درمان گلمژه در خانه با مواد طبیعی و سنتی 

چطور گل مژه را درمان کنیم؟

۱۰ روش خانگی موثر برای درمان گل مژه

معمولا گل مژه ها بعد از یک هفته خودبخود خوب می شوند و به ندرت نیاز می شود که به پزشک مراجعه کنید. اگر از روش های طبیعی گفته شده در این مقاله استفاده کنید می توانید به راحتی با گل مژه چشمتان مقابله کنید و خیلی زود از آن خلاص شوید.

  1. کمپرس آب گرم

این روش ساده اما موثر می تواند روی روند بهبود گل مژه تاثیر زیادی داشته باشد. کمپرس آب گرم باعث تخلیه چرک و روغن های اضافی از پلک می شود و به درمان گل مژه کمک می کند.برای این کار یک تکه پارچه تمیز را با آب ولرم گرم کنید. یادتان باشد آب نباید خیلی داغ باشد و لزومی هم ندارد پارچه را خیلی مرطوب کنید. فقط کمی آن را خیس کنید و بعد به مدت ۱۰ دقیقه روی چشمتان بگذارید. حواستان باشد گل مژه را فشار ندهید و خیلی آرام پارچه را روی آن نگه دارید. از این روش ۳ بار در روز استفاده کنید تا گل مژه تان کاملا برطرف شود.

  1. آب و صابون

تمیز نگه داشتن گل مژه نکته بسیار مهمیست که باید به آن توجه کنید. برای تمیز کردن پلک کمی صابون ملایم یا شامپوی بچه را در آب بریزید و مخلوط کنید. بعد یک تکه پنبه را در آن بزنید و روی گل مژه و اطراف پلکتان را با آن تمیز کنید. این کار را دو بار در روز و تا زمانی که گل مژه تان کاملا درمان شود انجام بدهید.استفاده از محلول آب و نمک هم روش بسیار خوبی برای تمیز کردن گل مژه است چون باعث تخلیه عفونت و از بین رفتن باکتری ها و در نتیجه سرعت بخشیدن به روند درمان می شود.

  1. کمپرس چای

چای هم می تواند به همان اندازه و حتی بیشتر از کمپرس آب گرم موثر باشد چون چای سیاه دارای خواص ضد باکتریایی قوی و موثریست که به کاهش تورم گل مژه ها کمک می کند. برای استفاده از چای در درمان گل مژه کافیست خیلی ساده به یک لیوان آب جوش کمی چای اضافه کنید و صبر کنید تا خنک شود. بعد چشمتان را کاملا با آن بشویید و اجازه بدهید حدود ۱۰ دقیقه روی پلکتان باقی بماند. برای راحتی بیشتر می توانید یک چای کیسه ای را در آب جوش بگذارید و وقتی خنک شد آن را روی چشمتان قرار بدهید.

  1. داروهای مسکن و ضد درد بدون نسخه

گل مژه معمولا دردناک است بنابراین می توانید برای کاهش درد آن از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید. رایج ترین و موثرترین مسکن های بدون نسخه ایبوپروفن و استامینوفن هستند.داروهای مسکن نه تنها درد را کاهش می دهند بلکه ضد التهاب هم هستند و به درمان هر چه سریعتر گل مژه کمک می کنند. اما یادتان باشد اگر گل مژه تان به حدی دردناک بود که مانع از انجام فعالیت های روزمره تان شد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

  1. خودداری از مصرف لوازم آرایشی

سعی کنید در مدتی که گل مژه روی پلکتان است از لوازم آرایشی استفاده نکنید چون این محصولات باعث تحریک چشم می شوند و روند درمان را به تاخیر می اندازند. علاوه بر این ممکن است باکتری ها از راه لوازم آرایشی به سایر نقاط چشمتان منتقل شوند و عفونت گسترش پیدا کند.

یادتان باشد حتی بعد از درمان گل مژه هم باز هم باید احتیاط را رعایت کنید. حتما بعد از استفاده کردن از برس های ریمل و ابرو آنها را تمیز کنید و همیشه بهداشت را رعایت کنید. اگر احساس می کنید برخی از لوازم آرایشی تان آلوده هستند آنها را دور بیندازید و همیشه بعد از ۳ ماه استفاده از لوازم آرایشی مخصوص چشم آنها را تعویض کنید.همین مساله درباره لنزهای تماسی هم صدق می کند. تا زمانی که گل مژه تان کاملا درمان نشده از لنزهای تماسی استفاده نکنید چون باعث گسترش آلودگی و انتقال باکتری ها می شوند. بهتر است به جای لنزهای تماسی در این مدت از عینک استفاده کنید.

  1. پمادهای بدون نسخه

برخی از پمادهای بدون نسخه اثر ضد التهابی و تسکین دهنده دارند که می توانید از آنها استفاده کنید. فقط یادتان باشد هیچ یک از پمادهای استروئیدی را بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید چون ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. هنگام استفاده از پماد آن را جلوی چشمتان بگیرید و کمی فشار بدهید تا روی گل مژه بریزد. معمولا قطره های چشمی تاثیر زیادی روی گل مژه ندارند پس لزومی به استفاده از آنها نیست.

  1. ماساژ چشم

ماساژ دادن چشم هم گزینه خوبی برای تسریع روند بهبود گل مژه است چون باعث تخلیه چرک و عفونت از آن می شود. برای این کار خیلی آرام با انگشتتان گل مژه را ماساژ بدهید اما یادتان باشد قبل از آن حتما دست هایتان را با آب و صابون کاملا بشویید. بعد از ماساژ هم چشمتان را کاملا تمیز کنید و یادتان باشد آن را لمس نکنید. اگر احساس می کنید ماساژ دادن به چشمتان آسیب می رساند یا گل مژه تان را بدتر می کند این کار را انجام ندهید.

  1. تمیز نگه داشتن چشم ها

در واقع این مورد اولین توصیه برای درمان گل مژه محسوب می شود. وقتی متوجه گل مژه شدید باید بیشتر از قبل به تمیزی پلکتان توجه کنید. برای شستشوی چشمتان از شامپو بچه که با آب رقیق شده استفاده کنید و یا پدهای مرطوب مخصوص پلک را از داروخانه تهیه کنید و چشمتان را با آن تمیز کنید.برای تمیز کردن پلک می توانید از یک تکه پنبه یا یک لیف نرم هم استفاده کنید. فقط باید خیلی آرام این کار را انجام بدهید تا چشمتان تحریک نشود. بعد از اتمام کار هم پلک ها را با آب گرم بشویید به آرامی خشک کنید.

  1. خودداری از فشار دادن گل مژه

هیچ وقت گل مژه تان را فشار ندهید چون این کار فقط باعث گسترش عفونت می شود. اگر گل مژه تان داخل پلک چشم ایجاد شده برای تخلیه آن به پزشک مراجعه کنید.

  1. کرم های آنتی بوتیک

حتی اگر گل مژه تان مشکل جدی و خاصی هم ایجاد نکند احتمالا اگر به پزشک مراجعه کنید برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز می کند. کرم های استروئیدی هم خاصیت ضد التهابی هم دارند و می توانند تورم گل مژه را کاهش بدهند. در صورت لزوم پزشک می تواند این کرم ها را برایتان تجویز کند.

چیکرا کنیم گل مژه نزنیم 

پیشگیری از گل مژه

درمان گلمژه با طب سنتی 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر گل مژه داخل پلک ایجاد شده برای تخلیه آن باید به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این اگر بعد از چند روز استفاده از روش های خانگی گل مژه تان خوب نشد یا حتی درد آن بیشتر شد و یا اینکه روی قدرت دیدتان تاثیر منفی گذاشت حتما باید پزشک آن را معاینه کند.گل مژه ممکن است نشانه ای از بروز یک بیماری یا مشکل دیگر مثل سلولیت، بلفاریت یا عفونت ملتحمه چشم باشد بنابراین بهتر است در صورت جدی بودن مساله حتما به پزشک مراجعه کنید.

چرا گل مژه میزنم ؟

راه های پیشگیری از بروز گل مژه

بدن خیلی از افراد به سادگی و خیلی زود دچار عفونت می شود. اگر جزو این دسته هستید برای جلوگیری از ایجاد گل مژه و سایر عفونت های چشمی اقدامات زیر را انجام بدهید.اولین کاری که باید بکنید این است که همیشه دست هایتان را تمیز نگه دارید؛ به خصوص قبل از تماس با چشم ها. علاوه بر این شبها قبل از خواب چشمتان را با صابون ملایم یا شامپو بچه بشویید. یادتان باشد نباید در طول مدتی که روی پلکتان گل مژه وجود دارد چشمتان را آرایش کنید و اگر در خانواده تان کسی مبتلا به گل مژه شد از حوله مشترک با او استفاده نکنید.

درمان های طبیعی برای گلمژه 

درمان خانگی گل مژه

چطور در خانه گل مژه را درمان کنیم ؟

حقایقی درباره گل مژه

در ادامه این مقاله به بررسی مختصر گل مژه می پردازیم تا بدانیم چطور می شود به سادگی با آن مقابله کرد.

  1. گل مژه با برآمدگی پلک شروع نمی شود

  • گل مژه ها معمولا به شکل برآمدگی یا جوش های کوچک قرمز رنگند.
  • اما باید بدانید این آخرین مرحله بروز گل مژه است.
  • در اغلب موارد قبل از ایجاد برآمدگی پلک ها دردناک، قرمز و متورم می شوند.
  1. گل مژه هیچ مشکلی برای بینایی ایجاد نمی کند

  • گل مژه عارضه ایست که روی قدرت بینایی شما اثری نمی گذارد .
  • بنابراین اگر متوجه شد دیدتان دچار اختلال شده حتما به پزشک مراجعه کنید.
  1. علت اصلی گل مژه باکتری های استافیلوکوکی هستند

  • عجیب است اما باید بدانید باکتری های استافیلوکوکی که باعث ایجاد عفونت می شوند در بینی تان وجود دارند.
  • بعد از مالش دادن بینی دستتان را به چشم نزندی.
  • چرا که این باکتری ها را به راحتی به چشمتان منتقل می کنید.
  1. گل مژه خیلی هم بد نیست!

  • بدن خیلی از ما دارای باکتری ها بی شمار است.
  • بنابراین به طور بالقوه می توانیم در هر سنی دچار عفونت شویم.
  • اما بعضی از این باکتری ها مفیدند. وجود برخی باکتری ها در بدن حتی می تواند زندگی شما را نجات بدهد.
  • با این حال این مساله نباید مانع از مراقبت های بهداشتی شود.
  • یادتان باشد همیشه بهداشت را رعایت کنید؛
  • چشم ها و دستهایتان را تمیز نگه دارید و از حوله و وسایل شخصی خودتان استفاده کنید.
  1. گل مژه ها خود به خود خوب می شوند

  • خبر خوب این است که هر چقدر هم گل مژه تان بد باشد معمولا بعد از چند روز خود به خود از بین می رود .
  • اما می توانید در این مدت از کمپرس آب گرم به مدت ۱۰ دقیقه روی چشمتان استفاده کنید تا درد آن کمتر شود.
  • کمپرس آب گرم درد و تورم چشم را کاهش می دهد .
  • ضمناس باعث تخلیه زودتر گل مژه می شود.
  • با این حال اگر بعد از چند روز دردتان کمتر نشد حتما به پزشک مراجعه کنید.
  1. گل مژه ها را فشار ندهید

  • با اینکه ظاهر گل مژه درست شبیه یک جوش است اما هیچ وقت سعی نکنید با فشار دادن آن را تخلیه کنید .
  • چون این کار فقط باعث گسترش عفونت و آلودگی می شود.
  • اگر احساس می کنید گل مژه تان نیاز به تخلیه دارد به پزشک مراجعه کنید .
  • درکتر این کار را در مطب برایتان انجام میدهد.
  • اگر به طور مرتب دچار گل مژه می شوید احتمالا نیاز به پمادهای آنتی بیوتیک دارید .
  • آنتی بیوتیک ها از بروز گل مژه های بعدی جلوگیری میکند .
  • همچنین می توانید هر روز از پدهای مخصوص چشم برای مرطوب نگه داشتن و تمیز کردن پلک ها استفاده کنید.

گلمژه و راه درمان

درمان طبیعی گل مژه

گلمژه در کودکان

وقتی گل مژه به شالازیون تبدیل می شود چه کنیم؟

شارلازیون چیست ؟

شالازیون نوعی برآمدگی پلک است که داخل پلک بالایی یا پایینی ظاهر می شود که خوشخیم و بدون درد است. شالازیون معمولا ناشی از گل مژه های درمان شده است و به شکل برجستگی های کیست مانند که قرمز و متورمند در پلک بروز می کند.این کیست ها حاوی چرک و چربی هاییست که چشم تولید می کند و اغلب چند هفته یا حتی چند ماه طول می کشد تا کاملا برطرف شوند. اما اگر به طور مرتب از کمپرس آب گرم استفاده کنید و پلک ها را ماساژ بدهید احتمالا این دوره کوتاهتر می شود.در برخی موارد ممکن است شالازیون به هیچ طریقی از بین نرود و رشد آن بیشتر شود که از لحاظ زیبایی جنبه خوشایندی ندارد. اگر شالازیون بیش از حد بزرگ باشد می تواند روی قرنیه چشم فشار بیاورد و باعث تاری دید یا آستیگماتیسم شود.

گلمژه و درمان خانگی

درمان شالازیون 

همانطور که گفتیم شالازیون همان گل مژه است اما به شکل بزرگتر و در داخل پلک. با این حال درمان شالازیون به راحتی گل مژه نیست چون علت آن همیشه مشخص و واضح نیست. به عنوان مثال اثبات شده است که شالازیون در میان افرادی که از بلفاریت یا آکنه روزاسه رنج می برند شایع تر است. به طور کلی می توان گفت افرادی که مبتلا به آکنه روزاسه هستند و دچار قرمزی و التهاب پوست می شوند و همینطور افراد مبتلا به بلفاریت بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به شالازیون قرار دارند.

علاوه بر این آکنه روزاسه روی چشم هم اثر می گذارد و منجر به بروز روزاسه چشمی می شود. متاسفانه هنوز علت بروز روزاسه کاملا مشخص نیست اما گفته می شود این مساله با ژنتیک، عوامل زیست محیطی و استرس در ارتباط است.اگر شالازیون کوچک و تقریبا نامرئی باشد معمولا بدون هیچ درمانی بعد از چند مدت برطرف می شود و تنها کاری که باید انجام بدهید استفاده از کمپرس آب گرم و ماساژ دادن پلک است. این کارها را روزی ۱۰ دقیقه انجام بدهید تا شالازیون کاملا از بین برود.کمپرس آب گرم به تخلیه چربی های اضافه در کسیت های شالازیون کمک می کند اما اگر این روش جوابگو نبود و برآمدگی پلکتان بزرگتر شد پزشک در مطب می تواند با جراحی کوچک و مختصری آن را کاملا بردارد.

گلمژه در کودکان

درمان پزشکی شالازیون چیست ؟ 

برای این کار پزشک از بیهوشی موضعی استفاده می کند و کمی زیر پلک را برش می دهد. بعد خیلی راحت شالازیون را تخلیه می کند و در نهایت هم هیچ اثری از آن روی چشم باقی نخواهد ماند. گاهی اوقات نیز پزشک تصمیم می گیرد با تزریق کورتیکو استروئید به شالازیون آن را تخلیه کند. اما ممکن است کسانی که پوست تیره ای دارند دچار عوارض جانبی استروئید شوند و پوست اطراف چشمشان روشن تر شود.در صورتی که شالازیون باز هم رشد کرد پزشک می تواند از بافت آن نمونه برداری کند تا در آزمایشگاه مشخص شود که تومور است یا نه. اما این اتفاق به ندرت پیش می آید چون شالازیون ها خوش خیم و بی ضرر هستند.

گمژه داخل چشم

سایر برآمدگی های پلک

برآمدگی های پلکی فقط شامل گل مژه و شالازیون نمی شوند. میلیا یا نقاط شیری هم کیست های سفید رنگی هستند که روی قسمت بیرونی پلک یا اطراف چشم و بینی ظاهر می شوند.میلیا زمانی بروز می کند که سلول های مرده پوست در غدد عرق یا فولیکول های مو گیر می افتند. این عارضه به شکل دانه ها و برآمدگی های سفید رنگ است که اغلب در نوزادان اتفاق می افتد و معمولا بعد از گذشت دو هفته برطرف می شود اما اگر در بزرگسالان بروز کند باید به پزشک مراجعه کرد. میلیا در واقع یک مشکل پوستی است و بنابراین متخصص پوست با یک جراحی ساده و بدون هیچ بخیه ای می تواند آن را درمان کند.

یکی دیگر از بیماری های پوستی مربوط به پلک چشم بیماری چربی پلک است که به شکل برآمدگی های زرد رنگ زیر پوست پلک بروز می کند. برجستگی های مربوط به چربی پلک ناشی از انباشت چربی هایی مثل کلسترول در زیر پوست هستند. این عارضه خوش خیم است و سرطانی نیست اما با این حال پزشک باید آن را بررسی کند چون ممکن است چربی خون بالا خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد. چربی پلک در اغلب موارد مشکل خاصی ایجاد نمی کند اما خیلی ها به خاطر مسائل مربوط به زیبایی تصمیم به برداشتن آنها میگیرند.

گل مژه stye

علائم گل مژه

درمان گلمژه در خانه 

نکات بهداشتی مربوط به پلک چشم

اگر به طور مرتب دچار گل مژه، شالازیون و یا هر مشکل دیگر مرتبط با پلک می شوید باید بدانید که اصلی ترین روش برای مهار این مشکلات رعایت بهداشت چشم است.

درمان گلمژه با مواد طبیعی 

کمپرست آب گرم و پارچه تمیز 

یادتان باشد که همیشه باید از کمپرس آب گرم و پارچه تمیز برای تمیز کردن پلکتان استفاده کنید تا چربی ها و آلودگی های اضافه از پلک ها برداشته شوند.قبل از شروع دستهایتان را کاملا با آب و صابون بشویید و بعد کمپرس آب گرم را روی چشمتان قرار بدهید. در این حالت چشمتان را ببندید و چند دقیقه به همین صورت سپری کنید. وقتی پارچه یا کمپرستان سرد شد دوباره آن را گرم و همین مرحله را تکرار کنید.

درمان گلمژه بدون جراحی

ماساژ دادن پلک 

قدم بعدی ماساژ دادن پلک هاست. بعد از استفاده از کمپرس آب گرم و در حالی که چشمتان هنوز بسته است پلک ها را ماساژ بدهید. فقط یادتان باشد که این کار را باید خیلی آرام و ملایم انجام بدهید. استفاده از کمپرس آب گرم و آماده سازی آن ممکن است کمی سخت به نظر برسد اما این کار برای تسریع روند درمان لازم است. در روزهای اول از کمپرس آب گرم چند بار در روز استفاده کنید ولی با گذشت زمان می توانید آن را به یک بار در روز کاهش بدهید.

درمان گلمژه در کودکان

تمیز کردن پلک ها

مرحله بعد تمیز کردن پلک هاست. دوباره دست هایتان را کاملا بشویید و بعد پلک ها را با صابون ملایم و یا شامپو بچه و آب گرم تمیز کنید. برای تمیز کردن پلک ها از یک تکه پنبه یا دستمال نرم استفاده کنید. آن را در مخلوط آب و صابون یا آب و شامپو بزنید و بعد به آرامی روی پلکتان بکشید.در نهایت چشمتان را کاملا با سرد یا گرم بشویید.مراحل گفته شده را برای چشم دیگرتان هم انجام بدهید حتی اگر دچار هیچ عارضه ای نشده باشد و حتما به یاد داشته باشید که از پنبه و پارچه تمیز برای شستشوی چشم ها استفاده کنید.در ابتدا باید روزی چند بار به همین شکل چشمتان را تمیز کنید اما با گذشت زمان شستشوی چشم یک بار در روز کافیست.

درمان گلمژه با دارو

عدم استفاده از لوازم آرایشی چشم 

علاوه بر این در طی این مدت باید از آرایش چشم خودداری کنید .چون محصولات آرایشی فقط باعث بدتر شدن عارضه چشم و گسترش عفونت می شوند.

درمان گلمژه در طب سنتی

دقت در استفاده از لنز و شامپو های خاص

اگر برای از بین بردن باکتری ها از شامپوهای ضد شوره برای موهایتان استفاده می کنید یادتان باشد از تماس آنها با چشمتان جلوگیری کنید چون باعث تحریک بیشتر چشم می شوند.علاوه بر این اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید در مدتی که دچار گل مژه یا هر عفونت چشمی دیگری شده اید باید آنها را کنار بگذارید و از عینک استفاده کنید. چون لنزها باعث گسترش عفونت می شوند و می توانند مشکلات جدی تری برای چشم به بار بیاورند.

منبع mediafamily / ترجمه اختصاصی سایت دلبرانه 

بیشتر بخوانید : 

درمان گل مژه |چطور میتوانیم گل مژه را درمان کنیم؟

گل‌ مژه در کودکان و روش های موثر برای درمان آن

با چین و چروک دور چشم چه باید کرد؟

سیاهی رفتن چشم علتش چیست؟

روش طبیعی از بین بردن سیاهی دور چشم

آیا کاشت نگین در چشم خطرناک است؟


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.