خواص عناب | ۲۱ خاصیت شگفت انگیز عناب تازه و خشک

خواص عناب | ۲۱ خاصیت شگفت انگیز عناب تازه و خشک

عناب یکی از میوه های پر خاصیت با ویژگی های فوق العاده و منحصر به فرد است. در واقع این میوه کوچک و قرمز رنگ قدمتی طولانی در تاریخ کشورهای مختلفی مثل کره، چین، هند و سرتاسر جهان دارد. در این مقاله ما قصد داریم شما را بیشتر با خواص شگفت آور عناب آشنا کنیم.
خواص عناب.com

خواص عناب

خواص و فواید عناب 

عناب چیست؟

عناب (Ziziphus jujube) جزو خانواده گیلاس ها محسوب می شود و گیاهیست با بوته کوچک که برگ های سبز براق و گل های زرد مایل به سبزی دارد. میوه نارس عناب بیضی شکل و سبز رنگ است و زمانی که کاملا می رسد شبیه خرما قهوه ای و چروکیده می شود و می توان گفت مزه عناب رسیده بسیار شبیه خرماست.

خواص عناب در بارداری

خواص عناب (۱)

خواص عناب خشک

تاریخچه میوه عناب

اولین اشاره ها به عناب را می توان در قصاید اودس که یکی از مجموعه اشعار چینی و متعلق به قرن ششم قبل از میلاد مسیح است پیدا کرد. در واقع پزشکان در چین و سایر نقاط آسیا برای ۲۵۰۰ سال از عناب به عنوان میوه ای دارویی و شفا بخش استفاده می کرده اند. به نظر می رسد که عناب اولین بار حداقل ۳۰۰۰ سال پیش در سوریه و شمال آفریقا مورد استفاده قرار گرفت و بعد از آن به سمت جنوب آسیا و چین برده و در آنجا به شکل گسترده ای با استقبال مواجه شد. این میوه همچنین در ماداگاسکار، ماداگاسکار، بلغارستان، برخی از مناطق دیگر اروپا و همین طور در جزایر کارائیب هم یافت می شود.

اگر چه عناب در چین حدود ۴۰۰ نوع داشت اما نهال های کم کیفیت و نامرغوب آن در اوایل دوران مسیحیت به اروپا برده شد و در سال ۱۸۳۷ عناب راهی ایالات متحده آمریکا شد. تا اینکه در سال ۱۹۰۸ نوع بهتر و با کیفیت تری از عناب از چین به آمریکا آورده شد. اما چرا عناب این همه طرفدار دارد؟ قطعا این میوه کوچک خواص شگفت انگیز و پنهانی دارد که تا این اندازه آن را محبوب کرده است. بنابراین بهتر است نگاهی دقیق تر به عناب بیندازیم.

خواص عناب برای لاغری

خواص و ویژگی های تغذیه ای عناب

جدول ارزش غذایی ۲۸ گرم عناب

خواص تغذیه ای عناب

دلایل زیادی وجود دارد که عناب را به میان وعده ای سالم و مقوی برای رفع گرسنگی تبدیل می کند. یکی از آنها عدم وجود کسترول در این میوه پر خاصیت است. علاوه بر این عناب حاوی مقدار زیادی ویتامین C و پتاسیم است و سدیم کمی هم دارد. در نهایت اینکه عناب مقدار زیادی آب در خود دارد که باعث می شود کالری آن پایین باشد. با این اوصاف می توان گفت عناب خواص بسیار زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

خواص عناب چیست

خواص عناب (۳)

خواص عناب در طب سنتی

خواص عناب برای سلامتی چیست؟

به خاطر وجود کلسیم، پتاسیم، ساپونین، فلاونوئیدها، بتولینیک اسید و ویتامین های A و C که در عناب به وفور یافت می شود این میوه پر از خاصیت است و برای سلامتی بسیار مفید می باشد. مواد موجود در عناب خطی دفاعی در برابر سرطان و سایر بیماری ها ایجاد و از بدن شما به خوبی محافظت می کنند. در زیر برخی از خواص شگفت انگیز عناب را با هم مرور می کنیم.

خواص عناب برای نوزادان

  1. درمان سرطان

عصاره عناب حاوی فنول هاییست که فعالیت آنتی اکسیدانی را افزایش می دهند. در نتیجه آنزیم های آنتی اکسیدانی موجود در عناب سریعتر عمل می کنند تا رادیکال های آزاد را از بین ببرند و از سرطان جلوگیری کنند.چند تحقیق درباره اثرات عناب برای مقابله با سرطان انجام شده است. یکی از این تحقیقات نشان می دهد که عناب توانایی مبارزه با سلول های بدخیم و حتی از بین بردن آنها را دارد. مطالعه دیگری نیز مشخص کرد عصاره عناب جلوی گسترش تومورهای سرطانی به خصوص لوسمی را می گیرد.

  1. بهبود روند خواب و درمان بی خوابی

از دیرباز در طب سنتی چین از عناب برای درمان بی خوابی استفاده می شود. این مساله به خاطر وجود ساپونین در عناب است که اثر آرامبخش و تسکین دهنده دارد و به خوابیدن راحت کمک می کند. خوردن یک فنجان چای عناب قبل از خواب باعث خوابیدن راحت تر و بهتر می شود.

  1. افزایش سلامتی قلب و کاهش خطر بیماری قلبی

عناب از راه های مختلفی به سلامت قلبتان کمک می کند. یکی از آنها وجود پتاسیم و کم بودن سدیم در آن است که باعث می شود عروق خونی آرام شوند و خون در آنها به خوبی جریان پیدا کند. علاوه بر این مشخص شده است که عناب خاصیت ضد آئروژنی دارد؛ به این معنی که از تجمع چربی ها و انسداد عروق جلوگیری می کند. در نهایت اینکه عناب باعث کاهش چربی خون به خصوص در نوجوانان می شود و جلوی بروز بیماری های قلبی را می گیرد.

  1. بهبود سلامتی دستگاه گوارش

مصرف حداقل ۴۰ میلی گرم عناب در روز می تواند سلامتی دستگاه گوارشتان را تضمین کند. در واقع خوردن عناب روی محیط دستگاه گوارش اثر می گذارد و سموم و آلودگی هایی مثل آمونیاک و سایر ترکیبات مضر را از بین می برد. تحقیقات روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است خوردن عناب در جلوگیری از زخم معده نیز موثر است.

  1. درمان یبوست مزمن

اگر به طور مداوم یبوست دارید حتما عناب بخوید. تحقیقات نشان می دهند مصرف عناب نه تنها یبوست و ناراحتی های مربوط به آن را کاهش می دهد بلکه به طور کلی کیفیت زندگی تان را بالاتر می برد.

  1. تنظیم گردش خون

اگر خونرسانی به همه اندامهای بدن به درستی و کامل انجام شود اکسیژن مورد نیاز همه قسمت ها تامین می شود و در نتیجه همیشه احساس پر انرژی بودن و شادابی می کنید. عناب به دلیل اینکه مقدار زیادی آهن و فسفر دارد باعث افزایش گردش خون در تمام بدن می شود. علاوه بر این آهن و فسفر نقش مهمی در تشکیل گلبول های قرمز خون و به طور کلی تنظیم جریان خون دارند.

  1. افزایش ایمنی بدن

اگر دنبال تقویت سیستم ایمنی تان هستید هیچ چیز مثل عناب نمی تواند کمکتان کند. این میوه پر خاصیت سرشار از ویتامین A و C است که هر دو جزو آنتی اکسیدان های قوی محسوب می شوند. این ویتامین های با ارزش جلوی رادیکال های آزاد که باعث بروز سرطان، بیماری های قلبی و پیری زودرس می شوند را می گیرند. در واقع هر دوی این ویتامین ها این کار را با تنظیم تولید سیتوکین های التهابی انجام می دهند.اما این همه ماجرا نیست! عناب ضد حساسیت و آلرژی هم هست و می تواند از انتشار هیستامین ها در بدن جلوگیری کند.

  1. کاهش التهاب

استفاده موضعی از عصاره عناب می تواند باعث کاهش دردهای عضلانی و مفصلی شود. ثابت شده است که عناب به خاطر وجود ترکیبات ضد التهابی می تواند در کاهش دردها و التهابات کمک کند.

  1. کاهش استرس و اضطراب

به خاطر وجود خواص آرامبخش و تسکین دهنده در عناب، از قدیم و در طب سنتی از این میوه برای علائم استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شده است. در واقع تحقیقات انجام شده روی موش ها نشان می دهد که مصرف مقدار کمی عناب باعث کاهش اضطراب می شود و مصرف زیاد آن هم خاصیت آرام بخشی دارد. با اینکه اثبات این قضیه نیاز به تحقیقات بیشتر روی انسان ها دارد اما خوردن عناب مطمئنا هیچ ضرری برایتان نخواهد داشت.

  1. افزایش استحکام استخوان ها

اگر نگران استحکام استخوان هایتان هستید یا احساس می کنید در معرض پوکی استخوان قرار دارید وقت آن رسیده که عناب را به رژیم غذایی تان اضافه کنید. این میوه کوچک و پر خاصیت سرشار از کلسیم و فسفر است که باعث تقویت استخوان ها و استحکام بیشتر آن ها می شود.

  1. کمک به هضم غذا

عناب می تواند به هضم غذا هم کمک کند و این مساله به خاطر وجود ساپونین ها و تری ترپنوئید در آن است که باعث می شود مواد غذایی با ارزش و مفید به طور کامل جذب بدنتان شوند. از طرف دیگر فیبر موجود در عناب به اجابت مزاج راحت تر نیز کمک می کند. اگر از یبوست، نفخ شکم و سایر مشکلات گوارشی رنج می برید حتما عناب بخورید.

  1. کنترل وزن

همانطور که دیدید عناب کم کالری و بدون چربی است و در عین حال فیبر و پروتئین بالایی هم دارد. بنابراین خوردن عناب معده را خیلی زود پر می کند و جلوی مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های مضر و پر کالری را می گیرد. بنابراین اگر به دنبال کاهش وزن هستید حتما به سراغ عناب بروید.

  1. سم زدایی از خون

ساپونین موجود در عناب باعث سم زدایی از خون و پاکسازی بدن از مواد مضر می شود. این کار نه تنها باعث درمان بسیاری از بیماری ها می شود بلکه فشار را از روی سیستم ایمنی تان هم برمی دارد.

  1. جلوگیری از آسیب مغزی

همه ما می دانیم که با بالا رفتن سن سلول های بدن شروع به دژنراسیون می کنند و اختلالات عصبی پیچیده ای را به وجود می آورند. خوردن عناب از راه های مختلف جلوی این اتفاق را می گیرد. به عنوان مثال عناب می تواند فعالیت گلوتامات یا همان یا همان انتقال دهنده های عصبی تحریکی که باعث بروز آسیب مغزی در افراد مبتلا به سکته مغزی، تشنج یا پارکینسون شود را مهار کند.از طرف دیگر ترکیبات موثر در عناب عملکرد آستروسیت ها که مسئول حفاظت از نورون های مغزی هستند را افزایش می دهند و جلوی بیماری های مرتبط با مغز را می گیرند.

  1. افزایش عملکردهای شناختی

اگر دنبال میوه ای هستید که فعالیت ذهنی تان را افزایش بدهد عناب در خدمتتان است! خوردن عناب باعث تقویت حافظه می شود و رشد سلول های عصبی مغز را هم افزایش می دهد.

  1. محافظت از بدن در برابر تشنج

تحقیقات انجام شده روی موش های آزمایشگاهی نشان می دهند که مصرف عناب می تواند جلوی تشنج را بگیرد. در این تحقیقات مشخص شد در موش هایی که برای درمان تشنج شان از عناب استفاده می شود با افزایش سطح یادگیری و کاهش استرس اکسیداتیو نیز مواجه می شوند که به طور قابل توجهی آسیب های مغزی ناشی از بروز تشنج را کاهش می دهد.

  1. دارا بودن خواص ضد میکروبی

نشان داده شده است که مصرف عناب می تواند عفونت را درمان کند. در واقع فلانوئیدهای موجود در عناب عوامل ضد میکروبی قدرتمندی هستند که به خصوص برای درمان عفونت در کودکان بسیار مفیدند. علاوه بر این مطالعات نشان می دهند که اسید بوتولینیک موجود در عناب می تواند با ویروس آنفولانزا و اچ ای وی نیز مقابله کند.

  1. حفظ سلامتی پوست

از خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عناب هم به صورت موضعی و هم به شکل خوراکی می توان برای مبارزه با مشکلات پوستی مانند آکنه، چین و چروک، لکه های پوستی و زخم ها استفاده کرد.اما مهمترین ویژگی عناب از بین بردن خارش ناشی از اگزماهای پوستی است. همچنین تحقیقات نشان می دهند که عناب در از بین بردن ملانوم ( سلول های سرطان پوست) نیز بسیار مفید است.

  1. افزایش رشد موها

نشان داده شده است که استفاده از اسانس عناب به مدت ۲۱ روز باعث رشد موها و ضخیم تر شدن آنها در موش آزمایشگاهی می شود. البته این موضوع نیاز به تحقیقات و بررسی های بیشتری روی انسان دارد.

  1. افزایش سلامتی تخمدان ها

مطالعات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی ایران نشان می دهد عناب نه تنها در درمان کیست های تخمدان موثر است بلکه در مقایسه با قرص های جلوگیری از بارداری که برای این منظور تجویز می شوند نیز بدون عارضه جانبی است.

  1. از بین بردن سموم درخانم های شیرده

در یکی از تحقیقات انجام شده در ایران مشخص شد که میزان سمومی مثل سرب و کادمیوم در بدن مادران شیردهی که برای ۲ ماه هر روز ۱۵ گرم عناب می خورند نسبت به سایرین به مراتب کمتر است.همانطور که دیدید عناب خواص بسیار زیادی دارد که برای سلامت عمومی بدن مفیدند. اما اینکه چطور از این میوه پر خاصیت در برنامه غذایی مان استفاده کنیم هم بسیار مهم است. پس بهتر است نگاهی به کاربردهای مختلف عناب بیندازیم.

خواص عناب برای سرماخوردگی

خواص عناب (۴)

خواص عناب برای جوش

چطور از عناب استفاده کنیم؟

تقریبا از عناب می توانید در همه موارد؛ از آشپزی گرفته تا موارد دارویی استفاده کنید. در ادامه به برخی از کاربردهای مهم عناب اشاره می کنیم.

  • در همه جای دنیا از عناب تازه یا خشک به عنوان یک میان وعده سالم و مقوی استفاده می شود.
  • در چین و کره چای عناب بسیار پر طرفدار و محبوب است.
  • در برخی مناطق هند از عناب در ترشی ها استفاده می شود.
  • در کرواسی از عناب در مارمالادها استفاده می شود و خوردن آب این میوه نیز بسیار رایج است.
  • در طب چینی از عناب به خاطر خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد التهابی اش استفاده می شود.
  • در کشور بوتان از برگ های خشک شده عناب به خاطر رایحه اش در ظرف های مخصوص گل خشک استفاده می شود.
  • کره ای ها از چوب عناب برای ساخت کاسه، مهره، قطعات ویلون و چیزهای دیگر استفاده می کنند.

پس همانطور که میبینید عناب طیف وسیعی از کاربردها را شامل می شود. حالا بیایید نگاهی هم به طریقه نگهداری از عناب و دستورهای غذایی مربوط به آن بیندازیم.

خواص عناب تازه

خواص عناب (۲)

خواص عناب برای زنان

انتخاب عناب خوب و نگهداری آن

اگر می خواهید عناب تازه بخرید حتما عناب هایی که سبز روشن هستند را انتخاب کنید. عناب های خشک هم معمولا در بسته بندی فروخته می شوند. عناب تازه را می توانید ۳ تا ۴ روز نگهداری کنید اما عناب خشک را می توان تا چند ماه ذخیره و استفاده کرد.

خواص عناب برای پوست 

خواص عناب (۵)

خواص عناب برای مو 

طرز تهیه کره عناب و جو دو سر

مواد لازم

  • ۲ فنجان عناب خرد شده
  • یک فنجان آب سیب
  • یک و یک دوم فنجان آرد
  • ۱ فنجان شکر قهوه ای
  • ۱ قاشق چای خوری بکینگ پودر
  • نصف قاشق چایخوری نمک
  • ۱۷۰ گرم کره
  • ۱ فنجان گردو خرد شده
  • یک ماهیتابه ۹ در ۹

خواص عناب برای کاهش وزن 

طرز تهیه

  • فر را در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت گرم کنید.
  • آب سیب و تکه های عناب را در یک ظرف بریزید .
  • آنها را روی حرارت قرار بدهید تا به جوش بیایند.
  • بعد شعله را کم کنید و اجازه بدهید حدود ۲۰ دقیقه بجوشند.
  • عناب ها را تا زمانی که کاملا به شکل خمیر دربیایند حرارت بدهید.
  • بعد کره را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط کاملا یکدست به شما بدهد.
  • نصف خمیر را جدا کرده و کنار بگذارید.
  • حالا گردو را با بقیه خمیر مخلوط کنید.
  • کف و اطراف ماهیتابه را با کره چرب کنید.
  • نصف خمیر بدون گردو را در ماهیتابه بریزید.
  • کره را کاملا روی آن پخش کنید.
  • حالا بقیه خمیر را روی مواد اضافه کنید.
  • اجازه بدهید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه مواد به همین شکل در فر بمانند.
  • در انتها باید روی خمیر کاملا طلایی شود.
  • بعد از خنک شدن می توانید آن را برش داده و سرو کنید.

عناب میوه ای فوق العاده است که از آن می توانید در انواع غذاهایتان استفاده کنید اما باید این را هم بدانید که خوردن عناب می تواند چند عارضه جانبی ایجاد کند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

خواص عناب برای چربی سوزی 

خواص عناب (۶)

خواص عناب برای کودکان 

عوارض جانبی مصرف عناب چیست؟

خوشبختانه مصرف عناب عارضه جانبی جدی و خاصی ایجاد نمی کند که نگران کننده باشد اما افراد دیابتی باید از مصرف آن خودداری کنند چون کربوهیدارت های موجود در عناب می تواند باعث افزایش قند خون شود.از طرف دیگر مصرف زیاد عناب در موارد نادری باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، ضعف و ناراحتی می شود.

حالا که همه چیز را درباره عناب یاد گرفتید وقت آن رسیده این میوه پر خاصیت و شگفت انگیز را تهیه کنید و علاوه بر اینکه از طعم آن لذت می برید می توانید مطمئن باشید که خواص بی شمار آن روی بهبود سلامتی قسمت های مختلف بدنتان تاثیر مثبتی می گذارد.

خواص عناب برای قلب 

منبع stylecraze / ترجمه اخصاصی سایت دلبرانه 

خواص عناب برای گوارش

بیشتر بخوانید :

خواص آلوئه ورا | فواید شگفت انگیز آلوئه ورا برای پوست و  مو 

خواص ماهی سالمون | ۱۵ خاصیت شگفت انگیز سالمون 

خواص سرکه سیب |  فواید سرکه سیب برای لاغری و سلامتی

خواص کاکائو | آیا شکلات و کاکائو در درمان سرفه موثر است ؟

اسفناج و این همه خواص | فواید گیاه اسفناج در طب سنتی


ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. رضا می گوید

    کسی عناب بیرجند خواست بزنگه.هم بصورت کلی و هم جزیی۰۹۱۵۷۴۰۱۲۹۴

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.