پنوماتیک ماشین چیست؟ مزایا و معایب آن چیست؟
در این نوشته از دلبرانه می خواهیم در مورد پنوماتیک ماشین و مزایا و معایب آن مطلبی را خدمت شما ارائه نماییم.
شاید شما هم به دنبال مطلبی برای آشنایی بیشتر با سیستم پنوماتیک ماشین هستید که پیشنهاد می کنیم تا انتهای این پست با ما همراه شوید.
زیرا در ادامه به صورت اجمالی این موضوع را مورد بررسی قرار داده ایم که امیدواریم مورد استفاده شما قرار گیرد.
از همراهی شما سپاسگزاریم…
کاربرد پنوماتیک در خودرو
سیستم های پنوماتیکی با توجه به امکانات و ویژگی هایی که دارند در بسیاری از حوزه ها وارد شده اند. در این بخش می خواهیم با کاربرد پنوماتیک در خودرو آشنا شویم.
شاید بتوان گفت یکی از پر کاربرد ترین صنایع برای استفاده از هیدرولیک و پنوماتیک صنعت خودرو سازی محسوب می شود. این سیستم در صنایع خودرو توانسته طرفداران زیادی پیدا کند و محبوب بسیاری از افراد شود.
اما برای این که دلیل این محبوبیت را بدانیم باید بیشتر با کاربرد پنوماتیک در این صنعت آشنا شویم. پس در این بخش همراه ما باشید.
سیستم پنوماتیک ماشین
سیستم های پنوماتیکی را باید مجموعه ای از دستگاه ها و وسایل بدانیم که با هوای فشرده شده کار می کنند. این سیستم ها از نظر عمکرد شباهت بسیاری با سیستم های هیدرولیکی دارند. در واقع باید این طور گفت که اساس کار هیدرولیک سیالات هستند و اساس کار پنوماتیک هوای فشرده.
البته نمی توان تفاوت این سیستم ها را نادیده گرفت. در سیستم های پنوماتیکی نیروی فشار هوا باعث حرکت سیالات می شود تا در نهایت از آن در جهت اهداف گوناگون استفاده شود.
کاربرد پنوماتیک در خودرو هم تقریبا با همین اصول دیده می شود. طرفداران پروپا قرص این تکنولوژی افرادی هستند که دوست دارند اتومبیل خود را کف خواب کنند!
با این کار نیروی هوا یا گاز فشرده شده، سیالات را به حرکت در می آورد و در نهایت باعث می شود ارتفاع اتومبیل به سادگی تنظیم شود. برای انجام چنین کاری در خودرو باید اجزای سیستم پنوماتیک در آن وجود داشته باشد. این اجزا شامل کمپرسور هوا، کپسول هوا، چهار بالن و سیستم کنترل می شود.
جالب است بدانید که سیستم های پنوماتیکی در صنایع هوا فضا، دندانپزشکی و مدیریت ماهواره های ناسا هم استفاده می شوند. تولید نیرو به کمک گازهای فشرده، هدفی است که پنوماتیک در صنایع مختلف دنبال می کند.
سیستم پنوماتیک ماشین چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده درباره سیستم پنوماتیک ماشین صحبت کنیم، باید عبارت کف خوابی را مطرح کنیم.
کف خواب کردن ماشین ها مدت زیادی است که هواداران پر و پا قرصی دارد. این کف خوابی همان سیستم پنوماتیک ماشین بوده و یکی از استفاده های اصلی سیستم پنوماتیک ماشین، همین حالت کف خواب شدن خواهد بود.
باید توجه داشت که برخی از انواع کف خوابی را می توان تنظیم کرد و سیستم پنوماتیک ماشین، الزاما به معنای عدم تغییر ارتفاع نیست.
سیستم پنوماتیک ماشین پژو پارس و غیره همانند باقی سیستم های پنوماتیک موجود در صنایع مختلف، نیروی الکتریکی را به حرکت تبدیل می کند.
این عمل با استفاده از گازهای فشرده ای صورت می گیرد که عاری از هر گونه سم می باشد.
سیلندرهایی وجود دارند که گاز یا هوای فشرده را آزاد می کنند. این گاز همان هوای معمولی ما است که به صورت آزاد وجود دارد.
ضمن این ها به گاز موجود در دستگاه کمی مواد اضافه می کنند تا خطری برای محیط زیست نداشته باشد.
کمپرسورهای سیستم پنوماتیک ماشین در صندوق عقب نصب می شود.
یکی از مزایای سیستم پنوماتیک در خودروها است. با سیستم پنوماتیک ماشین می توان ارتفاع خودرو را به چند حالت مختلف انجام داد. با این فناوری، به جای فنرهای عادی ماشین، بالن های مستحکمی قرار می گیرند.
فشار باد این بالن ها با کمپرسورهایی، کم و زیاد می شود. به طور کلی استفاده از سیستم پنوماتیک ماشین، لذت بیشتری در رانندگی ایجاد می کند.
شما در اصطلاح، رانندگی نرم تری را تجربه خواهید کرد. البته نباید از بحث زیبایی و جوان پسند بودن خودروهای دارای سیستم پنوماتیک ماشین غافل شد.
بررسی جزئی تر به پنوماتیک ماشین
برای اینکه با کاربرد پنوماتیک در خودرو بیشتر و دقیق تر آشنا شویم، بیایید سیستم پنوماتیک ماشین پژو پارس را زیر نظر بگیریم. این سیستم هم مانند سایر سیستم های پنوماتیک استاندارد با به کار گیری هوای فشرده، موجب تبدیل نیروی الکتریکی به حرکت می شود. البته که گازهای مورد استفاده در پنوماتیک همگی غیر سمی هستند تا اثرات زیستی مخربی نداشته باشند.
در سیستم پنوماتیک ماشین، سیلندرهایی وجود دارد که باعث می شود هوای فشرده آزاد شود. کمپرسورهایی که باعث فشرده سازی این هوا می شوند در صندوق عقب خودرو کار گذاشته خواهند شد. این کمپرسورها باعث می شود با تنظیم هوا و به کار افتادن سیستم پنوماتیک، ارتفاع خودرو کم یا زیاد شود.
در واقع کاربرد پنوماتیک در خودرو را باید به عنوان جایگزینی برای فنرهای عادی آنها به حساب آورد. در این سیستم که خبری از فنرها نیست، بالن های مقاومی را جای آنها قرار می دهند. فشار باد درون بالن ها هم با فعالیت کمپرسور تعیین می شود.
در حقیقت هدف از استفاده از پنوماتیک در خودروها تجربه رانندگی راحت تر و به اصطلاح نرم تر است.
مزایای استفاده از پنوماتیک در ماشین
استفاده از پنوماتیک در اتومبیل های مختلف می تواند مزایای بسیاری به همراه داشته باشد که برخی از آنها را در زیر آورده ایم.
- تنظیم ارتفاع ماشین
- کنترل بهتر و راحت تر خودرو
- پایین آوردن ضریب درگ در ماشین
- افزایش آیرو دینامیک
- بهبود مصرف سوخت در خودروها
- تسریع واکنش خودرو به انتقال نیرو
- سازگاری با محیط زیست و آلودگی کمتر
- افزایش سرعت انتقال نیرو به نسبت سیستم های هیدرولیکی
معایب استفاده از پنوماتیک در ماشین
هرچند کاربرد پنوماتیک در خودرو با مزایای بسیاری همراه است. اما گاهی ممکن است با مشکلاتی هم همراه شود. البته این مشکلات بیشتر برای اتومبیل هایی اتفاق می افتد که افراد بدون توجه به سیستم پنوماتیک تنها به دنبال کف خواب کردن ماشین هستند.
در این خودروها برخورد کف ماشین با سطح، یکی از معایبی است که می تواند اتفاق بیفتد.
در واقع برای استفاده از سیستم های پنوماتیکی در ماشین باید به نوع اتومبیل خود توجه داشته باشید. برندهای معتبر مثل BMW به فرد اجازه می دهند که به سادگی ارتفاع خودرو را تنظیم کند. اما در اتومبیل هایی مثل پراید، ارتفاع پایین خودرو باعث کشیده شدن صفحه پایینی ماشین به دست اندازها می شود.
انواع روش های کاهش ارتفاع خودرو
ترفندهای بسیاری برای اسپرت کردن خودروها و بخشیدن ظاهری خشن تر و جذاب تر به آن ها وجود دارد که کاهش ارتفاع خودرو یکی از متداول ترین و پرطرفدارترین روش بین روش های یاد شده است.
کاهش ارتفاع خودروها اگر به صورت صحیح و حرفه ای انجام شود علاوه بر جذابیت ظاهری ممکن است باعث تغییر در هندلینگ، میزان کوبش فنرها و تکان های اتاق خودرو شود. تغییر در ارتفاع خودرو ها به دو صورت قابل انجام است.
یکی به صورت استاتیک و دائمی که ارتفاع فنر بندی خودرو به وسیله برش لوله کمک فنرها یا تعویض خود کمک فنرها انجام می گیرد.
و دیگری با پیاده سازی سیستم پنوماتیک و فنرهای بادی صورت می گیرد و به وسیله کم و زیاد کردن باد تیوب های بادی، قابلیت تنظیم ارتفاع را نیز دارا خواهند بود.
تنظیم ارتفاع سواری
به نظر می رسد تعیین ارتفاع سواری خودرو به اندازه کافی آسان باشد، اما مطمئناً اینطور نیست. ارتفاع سواری زمانی که خودرو ثابت است اندازه گیری می شود و زمانی که خودرو با سرعت معقول در مسیر حرکت کند، همیشه تغییر می کند. نیروی رو به پایین، گام، رول، سفتی تعلیق و سایر عوامل باعث می شود که فاصله واقعی بین پایین خودرو و زمین از ارتفاع سواری اندازه گیری شده تغییر کند.
یک راه برای اطمینان از اینکه “ارتفاع سواری متحرک” نزدیک به ارتفاع سواری ثابت و اندازهگیری شده باقی میماند، اجرای سیستم تعلیق بسیار سفت است. این همیشه مطلوب نیست زیرا ماشین اغلب برای رانندگان بسیار چابک است و فرسودگی لاستیک ها زیاد خواهد بود.
اجرای سیستم تعلیق نرمتر نیز واقعاً جواب نمیدهد، زیرا اگر سیستم تعلیق خیلی نرم باشد و ارتفاع سواری خیلی کم باشد، خودرو به سمت پایین میرود. این نه تنها سرعت خودرو را کاهش میدهد، بلکه در فرمول یک باید مراقب بود که خودروها آنقدر پایین نیایند که “تخته” زیر خودرو از حد قانونی گذشته باشد.
مصالحه ای بین تعلیق سفت و نرم باید ایجاد شود. خوشبختانه، خودروهای مدرن اگر مجهز به آنچه به عنوان “فنار سوم” شناخته می شود، زیاد به خطر نیفتند
قیمت سیستم پنوماتیک ماشین
حال که با کاربرد پنوماتیک در خودرو آشنا شدید شاید دلتان بخواهد شما هم از مزایای استفاده از این سیستم ها در اتومبیل تان بهره مند شوید. اگر درباره قیمت این سیستم ها سوال دارید باید بگوییم که تجهیزات مربوط به پنوماتیک در صنعت خودرو سازی ممکن است از خودرویی به خودروی دیگر متفاوت باشد.
علاوه بر این برای به کار بردن این سیستم در ماشین خود باید اطلاعات بیشتری از قطعات مربوط به پنوماتیک ماشین و استانداردهای آن داشته باشید. برای اینکه از قیمت این محصولات اطلاع پیدا کنید می توانید با تیم تتیس صنعت تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار دهند.
نتیجه گیری
به طور کلی، خطرات پنوماتیک ، هزینه استفاده از هوای فشرده یا سیستم پنوماتیک تا حد معینی اقتصادی و با صرفه است. این میزان تا وقتی است که فشار هوا برابر هفت بار باشد. اما برای قدرت های فوق العاده زیاد مقرون به صرفه است که از نیروی هیدرولیکی استفاده گردد.
منبع:آی آر میکس / پردیس خودرو