خواباندن کودک | ۲۰ نکته آموزشی ساده برای خواباندن نوزاد

خواباندن کودک | ۲۰ روش ساده برای خواباندن نوزاد

کابوس اغلب پدر و مادرها این است که نوزادشان مدام گریه می کند و نه تنها خودش نمی خوابد بلکه باعث بی خوابی آنها هم شده است. خواب و استراحت کافی جزو فاکتورهای مهم رشد کودکان محسوب میشود. هر نوزاد تقریبا به ۱۸ ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارد و وقتی به سن یک سالگی می رسد این مقدار به ۱۴ ساعت کاهش پیدا می کند. اگر نوزادتان دچار بی خوابی های مداوم شده است می توانید از ترفندها و راهنمایی هایی که در این مقاله اشاره می شود برای خواباندن کودک خود استفاده کنید اما باید یادتان باشد که هر کودکی عادت های مخصوص به خودش را دارد و ممکن است روش های مختلف روی همه بچه ها به یک اندازه اثر نکنند.

خواباندن کودک 

چطور نوزادم را بخوابانم؟

خواباندن کودک (۱)

مرحله اول خواباندن کودک

ایجاد روال منظم برای خواباندن کودک 

  1. برای نوزادتان برنامه خواب تنظیم کنید.

ایجاد یک روال خواب منظم برای کودک باعث می شود که او هر شب سر یک ساعت معین به خواب برود و به این ترتیب برنامه خوابش نظم بگیرد. برای این کار باید به نوزادتان نشان بدهید که چه موقع وقت خواب است. مثلا همیشه قبل از خواب او را حمام کنید یا بدنش را ماساژ بدهید و برایش قصه بگویید.

  • لازم نیست که هرشب دقیقا همین کارها را انجام بدهید فقط کافیست نوزادتان را متوجه ساعت خواب بکنید و او را عادت بدهید که سر یک ساعت معین بخوابد.
  • حتی اگر کودکتان هنوز خیلی کوچک است و متوجه حرفهای شما نمی شود باز هم سعی کنید موقع خواب به او بگویید که الان وقت خوابیدن است. کم کم نوزادتان متوجه نشانه های کلامی شما می شود و وقتی جمله تان را بشنود می فهمد که وقت خوابیدنش شده است.

خواباندن کودک دو ساله

خواباندن کودک (۲)

  1. قبل از خواب به کودکتان غذا بدهید.

لزومی ندارد خیلی به کودک غذا بدهید به طوری که به خاطر احساس پری شکم نتواند راحت بخوابد. اما حتما قبل از خواب مطمئن شوید که سیر است و به خاطر گرسنگی از خواب بیدار نمی شود.

روش های خواباندن کودک 

خواباندن کودک (۳)

  1. نوزادتان را به آرامی ماساژ بدهید.

ماساژ دادن نوزاد قبل از خواب یکی از راه های خوب و موثر برای خواباندن او محسوب می شود. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان بگذارید و با فشارهای ملایم و آرام تمام بدن نوزاد از دستها و پاهایش گرفته تا  شکم و کمرش را ماساژ بدهید. برای این کار می توانید از روغن های طبیعی مثل روغن آفتابگردان یا روغن هسته انگور هم استفاده کنید.

  • علاوه بر بدن نوزاد، صورت، بینی و پیشانی او را هم به آرامی و خیلی ملایم ماساژ بدهید.

خواباندن کودک در اتاق خودش
خواباندن کودک (۴)

  1. قبل از خواب نوزادتان را حمام کنید.

حمام کردن قبل از خواب هم برای نوزادان و هم برای بزرگسالان مفید است و باعث راحت تر خوابیدنشان می شود. اما اگر نوزادتان حمام کردن را دوست ندارد یا بعد از حمام کردن بی قراری هایش بیشتر می شود این روش را امتحان نکنید.

  • اگر قرار است حمام کردن باعث آرامش کودک و به خواب رفتنش بشود پس لازم نیست اسباب بازی های او را هم با خودش به حمام ببرید تا بازی کند.

خواباندن کودک سه ساله

خواباندن کودک (۵)

  1. پوشک و لباس خواب نوزادتان را عوض کنید.

از پوشک هایی که ضخامت و اندازه مناسبی دارند استفاده کنید تا مجبور نشوید به خاطر کثیف شدن لباس های نوزاد و عوض کردن آنها او را بیدار کنید. علاوه بر این بهتر است برای نوزادتان از لباس خواب هایی استفاده کنید که نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشند و کودک در آنها احساس راحتی کند. لباس خواب های خیلی گشاد یا کلاهدار ممکن است باعث خفگی نوزاد شوند.

خواباندن کودک یک ساله

خواباندن کودک (۶)

  1. قبل از خواب برای کودکتان قصه بخوانید.

شب ها قبل از خواب با صدایی آرام و ملایم برای نوزادتان قصه بگویید. اگر این روش برای او موثر نبود می توانید از راه های زیر استفاده کنید:

  • نوزادتان را بغل کنید و راه بروید.
  • او را خیلی آرام و ملایم تکان بدهید.
  • برای او لالایی بخوانید.
  • از موسیقی های آرام و ملایم استفاده کنید.

خواباندن کودک در تخت خودش

خواباندن کودک (۷)

مرحله دوم خواباندن کودک

گذاشتن نوزاد در تخت خواب

  1. وقتی نوزادتان احساس خواب آلودگی کرد او را در تخت خوابش بگذارید.

نشانه هایی مثل خستگی، خمیازه کشیدن و مالیدن چشم ها به شما می فهمانند که کودکتان خوابش می آید. بنابراین وقتی هنوز کودک بیدار است اما احساس خواب آلودگی می کند او را در تخت خواب یا گهواره اش قرار بدهید تا خودش یاد بگیرد که باید چه زمانی بخوابد.

  • در این مرحله از برقرار کردن تماس چشمی با نوزادتان خودداری کنید .
  • چون ممکن است باعث هشیار شدن او شود و نتواند بخوابد.

خواباندن کودکان

خواباندن کودک (۸)

  1. نوزاد را به پشت بخوابانید.

یادتان باشد نوزادان همیشه باید به پشت بخوابند. خواباندن کودک روی شکم یا دمر خوابیندن نوزاد باعث بروز سندروم مرگ ناگهانی نوزادان (SIDS) می شود.

  • وقتی نوزادتان را در تخت خوابش می گذارید با دستتان روی شکم، بازوها و سر او را لمس کنید .
  • این باعث میشود تا مطمئن شود که آنجا هستید و راحت بخوابد.

آموزش خواباندن کودک 

خواباندن کودک (۹)

  1. چراغ ها را خاموش کنید.

موقع خواب همه چراغ های اضافی و هر وسیله دیگری که باعث ایجاد نور می شود را خاموش کنید. نور غیر طبیعی می تواند روند خواب شبانه را مختل کند و باعث شود نوزادتان از خواب بپرد.

  • بهتر است چند ساعت قبل از خواباندن نوزادتان نورهای اضافی را کم کنید تا موقع خواب کودکتان در معرض نور قرار نگیرد و خوابش آشفته نشود.
  • در تمام طول شب اتاق خواب باید تاریک باشد. قرار گرفتن در معرض نورهای مصنوعی مانع از ترشح هورمون ملاتونین که مسول تنظیم چرخه خواب در بدن است می شود.

خواباندن کودک ۱ ساله

خواباندن کودک (۱۰)

  1. شبها قبل از خواب به نوزادتان غذا بدهید.

گرسنگی ممکن است باعث شود کودکتان شب از خواب بیدار شود و گریه کند. بنابراین چند ساعت قبل از اینکه او را بخوابانید به او غذا بدهید و حتما آروغ نوزاد را هم بگیرید تا هوای اضافه از معده اش خارج شود و نصف شب به خاطر شکم درد از خواب بیدار نشود.

خواباندن کودک ۲ ساله

خواباندن کودک (۱۱)

مرحله سوم خواباندن کودک

خواباندن کودک 

  1. تخت نوزادتان را خالی کنید.

موقع خواباندن نوزاد تمام وسایل اضافی مثل پتو، بالش و اسباب بازی هایش را از تخت بیرون بیاورید. این وسایل نه تنها باعث بر هم خوردن خواب کودک می شوند بلکه خطر بروز سندروم ناگهانی مرگ نوزادان و خفگی او را هم افزایش می دهند.

روش خواباندن کودک ۳ ساله

خواباندن کودک (۱۲)

  1. نوزادتان را قنداق کنید.

قنداق کردن نوزاد به راحت خوابیدن او در طول شب کمک می کند. سعی کنید نحوه صحیح قنداق کردن نوزاد را یاد بگیرید و با یک پتوی گرم و نرم او را قنداق کنید. بچه ها وقتی قنداق می شوند احساس می کنند در رحم مادرشان هستند و به همین دلیل آرامش می گیرند. حتما موقع قنداق کردن کودکتان یادتان باشد که نباید او را خیلی سفت و محکم در پتو بپیچید چون ممکن است باعث خفگی او شود.

  • نوزادان بالای دو ماه را بدون مراقبت و نظارت قنداق نکنید.
  • چون کودکان در این سن یاد می گیرند غلت بزنند .
  • اگر مراقب او نباشید ممکن است موقع قنداق کردن غلت بخورد و بیفتد.

خواباندن کودک ۶ ماهه

خواباندن کودک (۱۳)

  1. وقتی کودکتان خواب است لازم نیست روی پنجه پا راه بروید.

بچه ها در دوران جنینی در تمام طول روز همه صداهای خارج از رحم مادرشان را می شنوند. بنابراین یک صدای ملایم و آهسته در اتاق خواب نوزاد می تواند همان شرایط را برایش شبیه سازی کند و به خواب عمیق و طولانی تر نوزاد کمک کند.

روش خواباندن کودک ۷ ماهه

خواباندن کودک (۱۴)

  1. از اسانس های آرامبخش استفاده کنید.

اگر نوزادتان بیشتر از ۶ ماه سن دارد می توانید در اتاق خوابش به مقدار کم از اسانس های آرامبخش مثل اسطوخودوس و بابونه استفاده کنید تا در طول خواب آرامش بیشتری داشته باشد. چند قطره از این اسانس ها را در دستگاه بخور یا روی یک تکه پارچه بریزید و در اتاق خواب کودک قرار بدهید.

خواباندن کودک ۹ ماهه

خواباندن کودک (۱۵)

  1. عوامل محرک و حساسیت زا را از بین ببرید.

این نکته به خصوص وقتی کودکتان دچار گرفتگی بینی می شود اهمیت بیشتری پیدا می کند. همیشه اتاق نوزاد را گردگیری و تمیز کنید و هر نوع عامل حساسیت زا را از بین ببرید. مواردی ممکن است باعث ایجاد آلرژی در نوزاد شود عبارتند از:

  • هر نوع دود و بخار مضر
  • موی حیوانات خانگی، پرز، گرد و غبار و پر پرندگان
  • بالش تهیه شده از پر پرندگان
  • عطرها و اسپری ها
  • گیاهان

روش های خواباندن نوزاد 

خواباندن کودک (۱۶)

مرحله چهارم خواباندن کودک

مقابله با شب بیداری های نوزاد

  1. آرام و صبور باشید.

ممکن است نوزادتان چند بار در طول شب از خواب بپرد. سعی کنید با او تماس چشمی نداشته باشید تا تحریک و هشیار نشود. او را نوازش کنید و خیلی آرام و ملایم برایش لالایی بخوانید تا دوباره به خواب برود.

  • مهمترین دلیل بیدار شدن نوزادان از خواب گرسنگی است.
  • نوزادان معمولا هر یک تا سه ساعت یکبار غذا می خورند.
  • اگر نوزادتان تازه متولد شده است نباید بیشتر از چهار ساعت گرسنه بماند.

آموزش خواباندن نوزاد 

خواباندن کودک (۱۷)

  1. چراغ ها را روشن نکنید.

اگر نوزادتان از خواب بیدار شد چراغ ها را روشن نکنید. هر چه کودکتان بزرگتر می شود بدن او بیشتر به روال خوابی که برایش در نظر گرفته اید عادت می کند و اگر چراغ ها را مدام خاموش و روشن کنید باعث ایجاد اختلال در این روند می شوید.

نحوه خواباندن نوزاد

خواباندن کودک (۱۸)

  1. وقتی نوزادتان خواب است پوشکش را عوض نکنید.

اگر واقعا لزومی به تعویض پوشک نوزاد نیست این کار را نکنید چون باعث مختل شدن خواب او می شود. لازم نیست بعد از هر بار غذا دادن به کودکتان پوشکش را عوض کنید و شبها فقط اگر واقعا لازم است این کار را انجام بدهید.

خواباندن نوزاد در شب

خواباندن کودک (۱۹)

  1. از پستانک استفاده کنید.

مکیدن پستانک باعث آرام شدن نوزاد می شود اما در عین حال خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را هم افزایش می دهد. بنابراین حتما از پستانک های بدون بند و گیره استفاده کنید تا مانع از نفس کشیدن کودک نشوند.

خواباندن نوزاد ۲ ماهه ، خواباندن نوزاد ۳ ماهه

خواباندن کودک (۲۰)

  1. به علائم ناراحتی نوزادتان دقت کنید.

معمولا نوزادان تا سه ماهگی خیلی گریه می کنند. اگر چه ممکن است شما علت گریه کردن نوزاد را ندانید اما بی قراری های کودک ممکن است به خاطر دندان درآوردن هم باشد بنابراین بهتر است با پزشک متخصص اطفال در این خصوص صحبت کنید. برخی از نشانه های دندان در آوردن نوزاد عبارتند از:

  • ترشح بیش از حد بزاق دهان
  • متورم و دردناک شدن لثه ها
  • تب خفیف

خواباندن نوزاد ۶ ماهه ، خواباندن نوزاد ۹ ماهه

منبع wikihow / ترجمه اختصاصی سایت دلبرانه 

خواباندن نوزاد ۴ ماهه ، خواباندن نوزاد ۵ ماهه

بیشتر بخوانید :

خواباندن نوزاد | چطور کودکم را بخوابانم؟ (۳ روش ساده)

خواب شب نوزاد | چکار کنیم که نوزاد شب ها راحت تر بخوابد؟

آرام کردن نوزاد | چگونه گریه کودک بی قرارم را آرام کنم؟

گریه نوزاد | چگونه گریه نوزادم را آرام کنم ؟

ست خواب نوزاد | ۳۰ مدل ست مسافرتی خواب شیک و بامزه برای نوزاد

رختخواب نوزاد | ۴۰ مدل رختخواب آماده نوزاد از برند سایه

درمان بی خوابی | ۱۵ راه درمان طبیعی بی خوابی های شبانه


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.