گل بابا آدم | نگهداری از گل فیلگوش (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل بابا آدم | نگهداری از گل بابا آدم یا فیلگوش (KRIS PLANT)

گل بابا آدم گلی بسیاز زیبا و جذاب است با برگ های پهن و تنوع عجیب. عکس پایین چهار گونه و چهار رنگ از این گل را نشان میدهد اما گفته میشود این گل بیش از ۷۰ گونه مختف دارد . این گل دوست داشتین و دکوراتیو به خاطر شکل برگ هایش فیلگوش یا فیلگوشه هم نامیده میشود. اینجا ما قصد داریم در مورد نحوه نگهداری از این گل (آبیاری،رطوبت،خاک،کود،نور،دما و…) و آفات و بیماری ها و البته روش تکثیر با شما صحبت کنیم . با ما همراه باشید.

بسم الله الرحمن الرحیم 

آموزش نگهداری از گل بابا آدم و انواع آن

 

معرفی کوتاه بابا آدم: 

  • نام انگلیسی : KRIS PLANT – ELEPHANTIS EAR
  • نام علمی : ALOCASIA SPP
  • نام فارسی : گل بابا آدم / فیلگوش / آلوکازیا
  • نام فارسی اصیل : ندارد
  • معیار های زیبایی : برگ های زیبا و رنگی اش
  • رنج قیمتی : ۲۰۰۰۰ الی ۵۰۰۰۰ هزار تومان به بالا
  • خانواده گل : ARACEAE
  • خاستگاه : جنوب شرق آسیا

 

گل بابا آدم (۱)

 

نکات مهم و جالب در مورد گل بابا آدم!

  • گل بابا آدم بسیار گل زیبا و دوست داشتنی می باشد که برای مناطق استوایی و نیمه استوایی می باشد که به کشور ایران نیز صادر می شود که فروش خوبی را داشته است . برگ های گل بابا آدم شبیه به قلب می باشد و مناطق گرم سیر را دوست دارد و به خوبی در این مناطق رشد می کند .
  • گل بابا آدم دارای برگ های ساده و به شکل قلب می باشد که دارای نور های سبز می باشد که باعث زیبا تر شدن گل می شود . گل بابا آدم دارای غده و پیازچه می باشد که می توانید از آن تغییر گیاه را افزایش دهید .
  • از گل بابا آدم می توانید مصرف دارویی کرد و هیچ خطری ندارد . برگ های گل بابا آدم به توجه به بیشتر و کمتر بودن برگ ها رشد می کند . اگر نور بسیار کم باشد باعث کوچک رشد کردن برگ ها و اگر بیشتر باشد باعث بیشتر شدن نور می شود .
  • گل بابا آدم علاقه بسیار زیاد و شدیدی را به رطوبت دارد و به کمک رطوبت می تواند رشد خوبی را داشته باشد . همچنین می توانید گیاه را در داخل تراریوم نیز قرار دهید که آن موقع زیبایی گل چند برابر می شود .
  • گفته شد که گل بابا آدم خواص دارویی دارد . ساقه های گل بابا آدم دارای بلور های اکسالات کلسیم می باشد که می تواند به شما کمک بسیار کنید . ساقه های گل بابا آدم باید بچوشانید و باید به همراه میوه ای که اسید دارد میل کنید اگر این کار را نکنید ، باعث به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل مشکلات تنفسی و قلبی و همچنین باعث لالی موقت می شود .

 

گل بابا آدم (۲)

 

شرایط مناسب رشد گل بابا آدم:

۱- آبیاری کافی و مناسب برای گل بابا آدم :

گل بابا آدم عاشق آبیاری می باشد و اگر آبیاری گیاه خوب باشد ، باعث بهتر رشد کردن گیاه می شود . باید در هفته ۳ الی ۴ بار گیاه را آبیاری کنید . بهترین دما برای گیاه دمای اتاق می باشد که بهتر است گیاه را در اتاق قرار دهید . از اول فصل پاییز تا آخر فصل زمستان باید آبیاری را کم کنید و هفته ای ۲ بار بیشتر گیاه را آبیاری نکنید . اگر گیاه کم باشد ، باعث زرد شدن برگ ها و پژمرده شدن برگ ها می شود .

۲- رطوبت مناسب برای گل بابا آدم :

می توانید این گیاه را در حمام منزل خود نگهداری کنید به شرطی که حمام پر نور باشد و بتواند به رشد گیاه کمک کند . رطوبتی که در داخل حمام می باشد که شاداب شدن گل و بهتر رشد کردن گل کمک بسیار کمک می کند . اصلا برای جذب رطوبت گل بابا آدم از غبار پاشی استفاده نکنید ، زیرا غبار پاشی باعث خراب شدن و به وجود آمدن قارچ می شود . می توانید علاوه بر گذاشتن گیاه در داخل حمام ، تشتی را پر آب کرده و گیاه را درداخل آن قرار دهید زیرا این کار باعث جذب رطوبت می شود . همچنین اگر رطوبت گیاه کافی نباشد ، باعث خشک شدن برگ ها می شود .

۳- خاک مناسب برای بابا آدم :

به هیچ عنوان برای گل بابا آدم از خاک سنگین استفاده نکنید ، زیرا باعث پوسیده شدن ریشه و پیازچه می شود . بهترین خاک برای گل بابا آدم ، ۱ پیمانه پیت ماس ، ۱ پیمانه پرلیت و ۱ قسمت خاک ارکیده که این خاک ها را مخلوط کرده و در گلدان گیاه بریزید . همچنین یادتان باشد که زه کش خاک باید خوب باشد .

۴- تغذیه مناسب برای گل بابا آدم :

برای تغذیه گل بابا آدم باید از کود های مایع و یا از کود های گرانول استفاده کنید که به رشد گیاه کمک بسیار زیادی را می کند . باید هفته ۲ الی ۳ بار به گیاه کود دهید تا به رشد گل کمک کند .

۵- هرس برای بابا آدم :

برای هرس گل بابا آدم نباید برگ ها و ساقه هایی ک سالم می باشد را هرس کنید ، بلکه باید ساقه های مرده و پوسیده و برگ های بی حال و زرد شده را از قسمت پایینی هرس کنید . با این کار برگ ها و ساقه های جدید جایگزین می شود و باعث بهتر رشد کردن گیاه می شود .

۶- نور مناسب برای بابا آدم :

گل بابا آدم همان گونه که به آبیاری علاقه دارد ، به نور نیز علاقه دارد . اگر محل قرار گیری گیاه کم نور باشد ، باعث رنگ پریدگی گل و کم رنگ شدن گل می شود . همچنین یادتان باشد که گیاه را در معرض نور خورشید قرار دهید و می توانید پشت پنجره جنوبی منزل خود قرار دهید .

۷- دمای مناسب برای گل بابا آدم :

گل بابا آدم اصلا سرما و یخبندان را دوست دارد و اگر در محلی سرد قرار بگیرد ، باعث یخ زدن پیازچه هایش می شود . اگر گیاه را در دمای زیر ۱۵ درجه سانتی گراد قرار دهید ، باعث خراب شدن گیاه می شود . حتما باید گیاه را در بین دمای ۱۶ الی ۳۰ درجه سانتی گراد قرار دهید .

۸- تکثیر بابا آدم :

ساقه های که بسیار کوچک می باشد را می توانید قلمه بزنید و آن را در گلدانی دیگر قرار دهید . این کار آسان می باشد ولی بهترین روش برای تکثیر گل بابا آدم ، تکثیر ریزوم در بهار و پاییز می باشد .

 

گل بابا آدم (۳)

 

آفات و بیماری های گل بابا آدم :

۱- برگ ها دارای لکه می باشد :

گل بابا آدم بسیار زیاد به قارچ حساس می بشد و زمانی که گیاه را آبیاری می کنید بهتر است برگ ها را تکان دهید تا آبی روی آن باقی نماند و همچنین می توانید از سم پاشی قارچ کش نیز استفاده کنید .

۲- برگ های تازه رویش زیر و کوچک هستند :

این موضوع دو علت دارد ، علت اول اینکه تغذیه مصنوعی نمی باشد که باید تغذیه مصنوعی را تا حدودی زیاد کنید و دوم اینکه گلدان گیاه کوچک می باشد و باید گلدان را عوض کنید تا گیاه مانند قبل شود و

۳- گل بابا آدم من افتاده شده است :

افتاده شدن گیاه نیز به دو عامل بستگی دارد . علت اول اینکه گیاه تشنه می باشد که باید آبیاری را زیاد کرده و همچنین گیاه را ۳۰ دقیقه در آب بگذارید و علت دوم اینکه گیاه نور کم باعث افتاده شدن گیاه می شود .

۴- روی برگ ها و ساقه ها زخم های سفید وجود دارد :

علت این زخم ها آفت می باشد که باید هر ۱۴ روز ۱ بار گیاه را سم پاشی کنید و یا اینکه سم را به پارچه ای آغشته کرده و به جا هایی که این زخم ها وجود دارد بکشید .

۵- روی برگ های گل بابا آدم لکه های سوخته دارد :

علت سوخته شدن برگ ها و به وجود آمدن لکه ها بخاطر این موضوع می باشد که گیاه را در معرض نور خورشید سم پاشی کرده اید که در ابتدا گفته شد گیاه به غبار پاشی نیاز ندارد و اگر دوست دارید گیاه را غبار پاشی کنید ، بهترین زمان صبح و عصر آن هم در سایه می باشد .

۶- برگ ها زرد و ریزش دارد :

علت ریزش برگ ها ، آبیاری بیش از اندازه می باشد که باید تا زمانی که گیاه مانند روز اول شود ، آبیاری را کم کنید .

۷- برگ های گل بابا آدم رنگ پریدگی دارد :

رنگ پریدگی گیاه به دو علت بستگی دارد . علت اول اینکه نور بیش از اندازه می باشد که باید گیاه را در محلی قرار دهید که نور به اندازه کافی باشد و دوم اینکه تغذیه مصنوعی کم بوده است که باید دفعات دادن تغذیه مصنوعی را نسبت به قبلا بیشتر کنید .

۸- برگ ها ریزش دارد :

علت ریزش برگ ها بخاطر کمبود نور می باشد که باید گیاه را به محلی پر نور تر ببرید تا مانند روز اول شود .

۹- برگ ها قهوه ای شده اند :

قهوه ای شدن برگ ها به دو علت بستگی دارد . علت اول اینکه گیاه در محلی خشک قرار دارد که باید گیاه را به محلی خنک تر ببرید و برگ هایی ک خشک هستند را حذف کرده . علت دوم اینکه آبیاری و غبار پاشی را باید افزایش دهید ولی نباید در معرض نور خورشید گیاه را غبار پاشی کنید .

۱۰- برگ ها زرد شده اند و تار های عنکبوت دارد :

علت آن کنه های قرمز می باشد که زمانی این اتفاق رخ می دهد که گیاه خشک شده است . اول اینکه باید گیاه را در محلی خنک تری ببرید و بعد گیاه را سم پاشی کنید . سم پاشی را تا زمانی که این تار عنکبوت ها از بین برود ادامه دهید .

۱۱- نوگ برگ های گل بابا آدم قهوه ای شده است :

علت قهوه ای شدن نوک برگ ها ، بخاطر تشنه بودن گیاه می باشد که باید آبیاری را زیاد کنید تا گیاه مانند قبل شود .

۱۲- برگ ها کوچک و پهن نمی شود :

هر چه رطوبت بیشتر باشد برگ ها نیز پهن تر و هر چه کمتر باشد ، باعث کوچک موندن برگ ها می شود . بهتر است همیشه تشت زیر گلدان را پر از آب کنید و همچنین می توانید غبار پاشی را نیز به دور از نور آفتاب قرار دهید .

۱۳- روی برگ های گل بابا آدم قهوه ای وجود دارد :

بخاطر این می باشد که آبیاری بیش از اندازه بوده است که باید دفعات آبیاری را کم کرده و همچنین رطوبت و نور را نیز چک کنید .

 

گل بابا آدم (۴)

 

خواص گل بابا آدم 

کاربرد درمانی گل بابا آدم :

ریشه ، برگ تخم و میوه بابا آدم برای درمان سرطان ‌ها ، رماتیسم ، نقرس ، ناراحتی‌ های معده ، کلیه،  بیماری‌ های پوستی حتی ریزش موواگزما ، گلو درد ، ورم لوزه‌ ها ، سرفه ، سرخک ، بر زخم‌  ها و آبسه ‌ها و مرض قند کاربرد دارد. در طب قدیم ریشه گیاه بابا آدم طبیعت سرد و خشک داشته ‌است . ریشه این گیاه به علت داشتن مقدار زیاد آهن علاج کم خونی می‌باشد.

همچنین از ریشه آن برای درمان سرماخوردگی و التیام کهیر و اگزما استفاده می‌شود . از برگ این گیاه برای معالجه سرگیجه ، رماتیسم ، تنظیم قند خون ، رفع درد و سوزش ناشی از گزیدگی و درمان کچلی استفاده می‌شود . تخم این گیاه نیز در پزشکی کاربرد دارد و برای ضد عفونی کردن،  درمان ناراحتی‌ های ریوی و گلو درد به کار گرفته می‌ شود . همچنین ضد کرم معده و روده می‌ باشد .

اثرات مفید بابا آدم بر پوست

ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه مانند پلی‌استیلن خاصیت آنتی‌ باکتریال و ضد قارچی دارد . ترکیبات موثر موجود در این گیاه به علت اینکه روند پوست ‌اندازی را تسریع می‌کند ، سموم سطحی بر روی لایه اپیدرم پوست را می ‌زداید و باکتری‌ زدایی می‌ کند . در حقیقت نوعی لایه ‌برداری طبیعی و سالم و نیز آب ‌رسانی به لایه ‌های سطحی پوست را انجام می ‌دهد ؛ در نتیجه شادابی را برای پوست به ارمغان می‌ آورد .

گل بابا آدم و تصفیه خون

ریشه این گیاه تصفیه ‌کننده خون و لنف بدن می‌ باشد و این عمل را با دو مکانیسم انجام می ‌دهد :

  1.  گرفتگی ‌های موجود در سیستم تنفسی را برطرف می‌ کند و به دفع دی ‌اکسید کربن کمک می‌ نماید .
  2.  همچنین گرفتگی در سیستم دفع ادرار را برطرف می‌ کند و به نوعی ضد سنگ کلیه نیز می ‌باشد .
  3.  این گیاه همچنین به کبد کمک می ‌کند تا مواد زائد موجود در خون را تصفیه کند و به کمک کلیه‌ ها آن را از بدن دفع نماید .

 

گل بابا آدم مصارف دارویی زیادی دارد

اما مصرف اشتباه ساقه ی این گل باعث ایجاد مشکلات تنفسی خطرناکی می شود .

 

گل بابا آدم (۵)

 

تکثیر بابا آدم 

تکثیر این گیاه به چند روش صورت می گیرد .

تکثیر از طریق پاجوش :

اگر گل بابا ادم آنقدر بزرگ شده است که نمی توان تمامی آنرا از گلدان در آورد می توان پاجوشها را با حفر یک گودال از کنار گلدان از کنار گیاه مادری جدا کرد. پاجوش های ریشه دار را از کنار گیاه مادر جدا کرده و در ترکیبات ماسه + پرلیت بکارید . در مکانی سایه روشن قرار داده و آبیاری را مرتب انجام دهید . بهتر است در محیط مرطوب و در دمای ۱۸ الی ۲۵ درجه ی سانتی گراد قرار دهید . بهتر است در فصل بهار اقدام به این کار کنید .

تکثیر از طریق ریزوم :

در هنگام تعویض گلدان در فصل بهار و تابستان می توان ریزوم ها را بیرون آورده ، آن ها را به مدت ۱ شبانه روز در محیط های خنک و دور از نور آفتاب قرار دهید تا از رطوبت آن ها کاسته شود سپس هر کدام را در گلدان مستقلی بکارید .

اگر این عمل را در زمستان انجام می دهید ، توصیه می شود ریزوم ها را در طی فصول سرد در مکان خنک در میان پیت ماس + ماسه در انبار نگهداری کنید تا زمان کاشت آن ها در فصل بهار فرا برسد . اگر گیاه شما بزرگ است و در آوردن آن از گلدان ، مشکل است می توان با حفر کردن چاله ای در خاک گلدان به ریزوم ها دسترسی پیدا کرد .

فاصله این گودال از تنه اصلی گیاه حداقل ۳۰ سانتیمتر و حداکثر ۴۰ باشد که به ریشه آسیب نرسد . خاک اطراف ریزوم ها را بتکانید و به وسیله ی شی تیزی از محل اتصال آن با ریزوم ها و ریشه های دیگر برش دهید . ریزو ها را در گلدان حاوی پیت ماس + ماسه بکارید و در مکانی دور از سایه قرار دهید تا رشد کرده و گیاه جدیدی را به وجود بیاورد .

تکثیر از طریق قلمه :

شاید ریشه دار کردن قلمه های این گیاهان کار مشکلی باشد اما دانه برفی راه حلی پیشنهاد می کنیم که عملی باشد . قلمه ای به طول ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر از گیاه مادر جدا کنید . قبل از کاشت هم می توان آن ها را در آب ریشه دار کرد و هم به هورمون ریشه زایی آغشته کرد و مستقیم بعد از برش در گلدان حاوی پرلیت + ماسه + پیت ماس کاشت . قلمه های کاشته شده را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید . و هفته ای ۳ مرتبه آبیاری کنید . برای تکثیر در فصل بهار اقدام کنید .

 

نگهداری از فیلگوش (۲)

 

بیشتر بخوانید : 

گیلاس مجلسی | نگهداری از گل تاجزیزی یا گیلاس (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل خورشیدی | نگهداری از گیاه خورشیدی (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل مارچوبه | نگهداری از گیاه مارچوبه (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل آناناس | نگهداری از گل آناناس (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

مارانتا | نگهداری از گل مارانتا (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

 

نگهداری از فیلگوش (۳)


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.