گل خورشیدی | نگهداری از گیاه خورشیدی (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

خورشیدی | نگهداری از گل خورشیدی (Bush lily)

گل خورشیدی گلی بسیار زیباست که قرار است در این نوشته به معرفی آن ، انواع ، شرایط نگهداری ( آبیاری رطوبت ، خاک ، نور ، دما) تکثیر ، آفات و بیماری ها … بپردازیم. این مطلب برای علاقمندان به نگهداری از این گل زیبا میتواند مفید باشد.

بسم الله الرحمن الرحیم 

آموزش نگهداری از گل خورشیدی

 

معرفی کوتاه خورشیدی : 

  • نام انگلیسی : Bush lily
  • نام علمی : CLIVIA MINIATA
  • نام فارسی : گل خورشیدی
  • نام فارسی اصیل : ندارد
  • رنج قیمتی : ۵۰۰۰۰ هزار تومان به بالا
  • خانواده : AMARYLLIDACEA
  • خاستگاه : آفریقای جنوبی

 

گل خورشیدی (۱)

 

نکات مهم و جالب در مورد گل خورشیدی !

  • گل خورشیدی بسیار زیبا و دوست داشتنی می باشد که محل زندگی اش آفریقای جنوبی می باشد که از آنجا به تمام کشور ها از جمله ایران نیز صادر می شود که در ایران فروش خوبی را داشته است . گل خورشیدی همیشه سبز می باشد فقط زمانی خراب می شود که دچار بیماری یا مشکلی شود .
  • گل خورشیدی دارای برگ های سبز بلند به همراه یک شاخه گل می باشد که هر گلدان دارای رنگ های مختلفی می باشد . طول برگ ها ۵ متر می رسد .
  • ساقه هایی که در انتهای گل قرار دارد ، می تواند حدودا ۱۰ الی ۲۰ گل لوله ای را رویش کند . که این گل های این گلدان به رنگ های قرمز مایل به صورتی ، قرمز ، صورتی ، نارنجی و زرد می باشد که هر کدام از این رنگ بسیار زیبا می باشد و باعث چند برابر شدن زیبایی گل نیز می شود .
  • گل خورشیدی اصلا ساقه و یا ریشه ای را ندارد و فقط دارای ریشه های ژوخه ای می باشد . و اگر در معرض آبیاری بیش از حد قرار بگیرد ، امکان دارد ریشه های ژوخه ای شکلش خراب و از بین برود . گل خورشیدی دائمی بوده است و فقط بخاطر اینکه دائمی می باشد پرورش داده می شود .

 

گل خورشیدی (۲)

 

گونه های مختلف گل خورشیدی :

۱- C. MINIATA :

این نوع از گونه های گل خورشیدی از بهمن ماه تا آخر فروردین ماه ، شروع به گلدهی می کند و گل ها این به شکل چتری می باشد که بسیار زیبا و دوست داشتنی می باشد . این نوع از گونه های خورشیدی ، حداقل ۱۲ الی ۲۰ گل را می دهد و رنگ این گل ها قرمز مایل به نارنجی می باشد که بسیار زیبا و دوست داشتنی می باشد .

۲- C. NOBILIS  :

این نوع ، نوع دیگری از این گل می باشد که مانند گونه اول نمی باشد و دارای گل های ریز کوچک و آویزان می باشد زمانی که شروع به رویش گل می کند ، حداقل ۴۰ الی ۶۰ گل رویش می کند که این گل ها را انتها ساقه رویش می کند و باعث زیبا تر شدن گیاه می شود . رنگ های این گل قرمز مایل به نارنجی می باشد که نوک گل ها رنگ سبز دارد که باعث چند برابر شدن زیبایی گل می شود .

 

گل خورشیدی (۳)

 

شرایط مناسب رشد گل خورشیدی :

۱- آبیاری کافی و مناسب برای خورشیدی :

باید بین دو آبیاری گیاه فاصله داشته باشد و زمانی که خاک گیاه خشک شد ، می توانید باز به گیاه آب بدهید . زمانی گل خورشیدی شروع به رشد کردم می کند ، به آبیاری بیش از اندازه نیاز دارد و بعد از این گل گل خورشیدی رویش کرد ، باید آبیاری را تا حدودی کم کنید تا به ریشه های ژوخه ای گیاه آسیبی وارد نشود . زمانی گیاه غنچه زد ، باید به همراه آبیاری گیاه مقداری از کود شیمیایی نیز استفاده کنید تا باعث بهتر رشد کردن گیاه شما شود .

 

۲- نور مناسب برای خورشیدی :

گل خورشیدی برای گلدهی خوب و عالی نیاز به نور کافی می باشد که باید گیاه را جور قرار دهید که اشعه خورشید به گیاه تابش نکند و باعث خراب شدن آن نشود . همچنین می توانید گیاه را که در منزل قرار داده اید ، آن را به پشت پنجره شمالی برده و در آنجا قرار دهید تا باعث خراب شدن آن نشود . گل خورشیدی را می توان در فصل بهار و تابستان در زیر سایه درخت و یا در جایی که سایه خوبی را دارد نگهداری کنید تا باعث بهتر رشد کردن گیاه شود .

 

۳- رطوبت مناسب برای خورشیدی :

گل خورشیدی عاشق رطوبت بالا می باشد و رطوبت بالا به رشد گیاه کمک بسیار زیادی را می کند . رطوبت مناسب برای این گل بین ۷۰ الی ۹۰ درصد می باشد . که اگر رطوبت ، آبیاری و نور گیاه خوب باشد ، باعث می شود که گل شما خیلی سریع رشد کند .

 

۴- دمای مناسب برای خورشیدی :

گل خورشیدی اصلا سرما را دوست ندارد و اگر در جایی قرار بگیرد که درجه آن مکان زیر ۱۰ درجه سانتی گراد باشد خراب می شود و دیگر رشد نخواهد کرد و اگر رشد کند ، به سختی رشد می کند . به علاوه اگر در فصل زمستان در جایی گرم و در دمای ۱۸ درجه سانتی گراد قرار بگیرد ، گلدهی آن مقداری سریع تر می شود و بعد از اینکه اولین جوانه را دیدید نباید گیاه را در دمای ۱۸ درجه سانتی گراد قرار دهید بلکه باید دمای گل را تغییر داده و گل را در دمای ۱۳ درجه سانتی گراد قرار دهید . ضمنا می توانید از اول فصل بهار و تابستان گیاه را به بالکن و حیات منزل برده و در زیر سایه قرار دهید و در اول مهر باید حتما گیاه را به منزل بی آورید .

 

۵- خاک مناسب برای خورشیدی :

اگر برای گل خورشیدی از خاک بسیار سنگین استفاده کنید ، باعث خراب شدن و از بین رفتن و همچنین گل ندادن گیاه می شود . بهترین خاک برای گل خورشیدی خاک سبک می باشد که می توانید از مخلوطی همچون خاک باغچه ، ماسه و خاک گل برگ پوسیده استفاده کنید که کمک بسیار زیادی را به رشد گل خورشیدی می کند .

 

۶- گلدهی گل خورشیدی :

فصل گلدهی گل خورشیدی در فصل اسفند و فروردین ماه می باشد و بیشتر این گل را می توان در ایام نزدیک به نوروز از گل فروشی ها تهیه کنید . بعد از اینکه گل دیگر را گلی را نداد و خشک ، باید خیلی سریع آن را از بین ببرید و اگر قطع نکردید ، می توانید از گل خشک شده گل خورشیدی بذر دریافت کنید و بعد از ۱۰ ماه آن را در داخل گلدان دیگری بکارید .

 

۷- تعویض گلدان گل خورشیدی :

گل خورشیدی دارای ریشه ژوخه ای می باشد و بسیار حساس و با کوچک ترین باعث خراب شدنش می شود . بهتر است به هیچ عنوان گلدان را عوض نکنید و بگذارید داخل همان گلدان بماند . همچنین می توانید خاک سر گلدان را سالیانه عوض کنید . همچنین برای تعویض گلدان بهتر است ۳ الی ۴ سال صبر کرده و بعد از ۴ سال زمانی که گیاه ریشه های زیادی را دریافت کرد ، آن را در گلدان بزرگ تری قرار دهید تا رشد خوبی را داشته باشد .

 

۸- تغذیه مناسب برای خورشیدی :

قبل از اینکه گل خورشیدی شروع به گلدهی کند ، باید از کود های کریستالون صورتی رنگ استفاد کنید و طبق دستور العمل آن به گیاه بدهید تا بتواند رشد خوبی را به همراه داشته باشد و همچنین گل های زیبایی را رویش کند . همچنین زمانی که گلدهی گیاه آغاز شد ، باید کود دهی گیاه را ماهی ۱ الی ۲ بار بدهید و نباید بیشتر شود . با این کار گیاه می تواند برای سال آینده تغدیه را ذخیره کند و در سال آینده نسبت به سال قبل گل های زیبایی را بدهد .

 

۹- تکثیر خورشیدی :

می توانید برای تکثیر گل خورشیدی از دو روش استفاده کنید . هم می توانید با کمک بذر تکثیر کرده و هم به کمک پا جوش آن را تکثیر کرده . اگر با کمک بذر گیاه را تکثیر کنید ، ۳ الی ۴ سال طول می کشد که برگ ها و گل اش رویش کند و زیبا شود که این روش زمان زیادی را می برد . همچنین تکثیر با پاجوش هم زمان بر می باشد و هیچ کدام از این دو مورد توصیه نمی شود و بهتر است بهتر است گیاه را تکثیر نکنید و از گل فروشی گیاه را خریداری کنید .

 

گل خورشیدی (۴)

 

آفات و بیماری های گل خورشیدی :

۱- گیاه مانند سابق گلی را نمی دهد :

گل ندادن گیاه دو دلیل دارد . دلیل اول اینکه گلدان گیاه را تعویض کرده اید و بسیار بزرگ می باشد و گل در این گلدان احساس راجتی نمی کند و نمی توانند مانند سابق گلی را بدهد و دلیل دوم اینکه گیاه در فصل تابستان استراحت نکرده است و به استراحت رفته است .

۲- برگ ها زرد شده اند و زیبایی خود را از دست داده اند :

این موضوع نیز دو دلیل دارد . دلیل اول اینکه به گیاه آب بیش از اندازه داده اید و باید آبیاری را تا زمانی که برگ ها مانند اول شود آبیاری را کم کرده و دلیل دوم اینکه گلدان گیاه کوچک می باشد که باعث زرد شدن برگ ها می شود و باید حتما گلدان گیاه را عوض کنید تا گیاه مانند قیب شود .

۳- در برگ های زیرین گل خورشیدی تار عنکبوت وجود دارد :

دلیل اینکه گیاه تار عنکبوت بسته است ، بخاطر خشک بودن هوا می باشد که باید اول رطوبت گیاه را تامین کنید و بعد از آن امکان دارد که به گیاه حشرات ریز و زشت رنگی حمله کرده است و تا زمانی که تار عنکبوت ها از بین رود ، باید سم پاشی را انجام دهید .

۴- گیاه از ساقه پوسیده شده است :

علت پوسیده شدن گیاه ، بخاطر قارچ می باشد که باید بگذارید محیط و خاک گیاه خشک شود و بعد با استفاده از قارچ کش گیاه را سم پاشی کنید و این کار را تا زمانی که گیاه مانند روز اول شود ادامه دهید .

 

گل خورشیدی (۵)

 

آموزش تکثیر گل خورشیدی

روش اول تکثیر گل خورشیدی >> بذر

اگر میخواهید گل خورشیدی را از طریق بذر تکثیر کنید باید به این نکات توجه کنید. دانستن این نکات در نتیجه کار موثر خواهد بود:

  1. این گل بعد از ۵ الی ۶ سال تازه شروع به دادن میوه و گل های قرمز میکند.
  2. که این زمان زمانی زیادی است که باید برای داشتن یک گیاه جدید صبور باشید.
  3. گل خورشیدی دارای بذر های بسیار بزرگ می باشد .
  4. بخاطر همین بذر های بزرگ ، خیلی زود جوانه می زند .
  5. بهتر است بذر ها را در اسفند ماه کاشت کنید .
  6. بهترین دما برای کاشت بذر ، دمای ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد .
  7. گل خورشیدی بعد از گذشت ۶ الی ۷ هفته شروع به جوانه زدن میکند.
  8. جوانه ها کم کم رشد میکنند و پس از گذشت مدت زمانی ۲ الی ۴ برگ میدهد.
  9. مهم است که برای تکثیر از طریق بذر ، از بذر تازه استفاده کنید .
  10. برای کاشت بذر باید آن را در خاک سبک بکارید تا سریع تر رشد کند .
  11. معمولا بذر خورشیدی پس از چند هفته جوانه میزند ، در ۳ سالگی به گیاهی با ۸ تا ۱۰ برگ میرسد و پس از ۵ تا ۶ سال گل میدهد.

 

روش دوم تکثیر گل خورشیدی >> تقسیم بوته

گل خورشیدی دارای چندین پا جوش می باشد که می توانید از طریق آن نیز گیاه را تکثیر کنید. اینجا در مورد روش دوم نیز نکاتی عرض میکنیم:

  1. ابتدا باید زمان مناسب برای تکثیر را انتخاب کنید .
  2. حالا باید پاجوش ها را به آرامی از گیاه مادری جدا کنید.
  3. هر کدام از پاجوش ها را در گلدان جدا گانه و در خاک سبک بکارید .
  4. هر کدام از پاجوش های کاشته شده باید ۳ الی ۴ برگ داشته باشند.
  5. هر کدام از برگ های خورشیدی حدودا ۳۵ سانتی متر می باشد .
  6. زمان کاشت پاجوش ها باید دمای ۱۶ درجه سانتی گراد باشد .
  7. بعد از قرار دادن پاجوش در خاک باید آبیاری مرتب انجام شود .
  8. شما باید به خوبی از گیاه نگهداری کنید تا شروع به گلدهی کند .
  9. تا زمانی که گیاه شروع به گلدهی و ریشه زدن می کند آبیاری را ادامه دهید .
  10. باید گیاه را به مدت ۲ ماه در جایی قرار دهید که دمای آن حداقل ۱۰ درجه سانتی گراد باشد .
  11. دقت کنید گیاه در این مرحله دمای کمتر از این را تحمل نمیکند.
  12. همچنین این ۲ ماه ، نباید آبیاری را قطع کنید .
  13. زمانی که هوا گرم شد ، باید گیاه را در منزل قرار دهید .
  14. بعد از اینکه اولین جوانه را دیدید ، آبیاری گیاه را تا حدودی کم کنید .

 

گل خورشیدی (۶)

بیشتر بخوانید :

گیلاس مجلسی | نگهداری از گل تاجزیزی (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل مارچوبه | نگهداری از گیاه مارچوبه (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

گل آناناس | نگهداری از گل آناناس (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

آلاماندا | نگهداری از گل آلاماندا (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

مارانتا | نگهداری از گل مارانتا (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.