گل مارچوبه | نگهداری از گیاه مارچوبه (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
گیاه مارچوبه | نگهداری از گل مارچوبه (ASPARAGUS FERN)
در این نوشته در مورد شرایط نگهداری از گل مارچوبه ، مثل آبیاری و نور و دما و خاک و روش های تکثیر صحبت خواهیم کرد و در کنار معرفی کامل این گیاه و گونه ها و انواع آن در مورد خواص درمانی مارچوبه در سلامتی هم بحث میکنیم اگر جرء طرفدارن پرورش گیاهان خاص یا از طرفداران مارچوبه هستید این نوشته میتواند برای شما مفید باشد . با ما همراه شوید.
بسم الله الرحمن الرحیم
معرفی کوتاه مارچوبه :
- نام انگلیسی : ASPARAGUS
- نام علمی : ASPARAGUS APP
- نام فارسی : گل مارچوبه
- نام فارسی اصیل : ندارد
- رنج قیمتی : ۱۰۰۰۰ هزار تومان به بالا
- خانواده : ASPARAGACEAE / LILIACEAE
- خاستگاه : آفریقای جنوبی
نکات مهم و جالب در مورد گل مارچوبه !
- گل مارچوبه گلی زینتی می باشد که ساقه و برگ هایش بسیار نازک می باشد . این گل بسیار دوست داشتنی می باشد که طرفدار و فروش خوبی را دارد . برگ هایش بسیار ریز می باشد . گل مارچوبه دارای ساقه های زیرزمینی و بسیار کوچک می باشد که قلمه زدن آن تا حدودی سخت می باشد . برخی از مدل های این گل گوشتی و بسیار ضخیم می باشد و بعضی از آن ها مانند گل مارچوبه می باشد .
- گل مارچوبه و گونه های مختلفش دارای میوه می باشد که میوه هایش رنگ های مختلفی را دارد . رنگ های میوه های گل مارچوبه قرمز ، نارنجی و بنفش می باشد . برای افزایش این گل می توانید از بذر نیز استفاده کنید که هر باید حداقل ۳۱ بذر بکارید .
- گل مارچوبه دارای حساسیت می باشد و باید هنگامی که به گیاه دست می زنید حتما دستکش دستتان باشد و علاوه بر حساسیت زا بودن گیاه ، میوه هایش سم می باشد و بعضی از گونه های این گیاه قابل خوردن نمی باشد . گل مارچوبه در ایران فقط ۳ گونه می باشد که هر این ۳ گونه طرفدار زیادی را دارد .
انواع گونه های گل مارچوبه:
۱- A . FALCATUS :
این نوع دارای ساقه های بزرگ و برگ هایش مانند تسمه می باشد و همیشه سبز می باشد . این گونه نیز مانند گل مارچوبه سمی می باشد .
۲- A . MEVERI :
برگ ها و ساقه های این گونه از گل مارچوبه شبیه به دم روباه می باشد که این گونه طرفدار بسیار زیادی را دارد و علاوه بر طرفدارش ، فروش خوبی را نیز دارد .
۳- A . PLMOSUS :
این گیاه زمانی تازه اول رشدش می باشد ، دارای گلی بسیار پر پشت می باشد که این گیاه پرورشی می باشد . این گونه از گل مارچوبه در فصل تابستان رشد خوبی را دارد و برگ هایش افقی می شود . ساقه ها و شاخه های گل مارچوبه بسیار ظریف و زیبا می باشد که فروش و طرفدار خوبی را داشته است .
۴- A . SPRENGERI :
این گونه از گل مارچوبه شبیه به شوید می باشد و بیشتر در منزل نگهداری می باشد و دارای برگ های سوزنی می باشد ولی بسیار نرم و دوست داشتنی می باشد . این گونه از گل مارچوبه آویزان می باشد و زیبایی خاصی را به خود می گیرد .
شرایط مناسب رشد گل مارچوبه :
۱- آبیاری کافی و مناسب برای مارچوبه :
این گیاه علاقه بسیار به آبیاری دارد و نباید بگذارید که پای گل خشک شود و هفته ۳ الی ۴ بار باید گیاه را آبیاری کنید .
۲- رطوبت مناسب برای مارچوبه :
برای تامین رطوبت این گیاه می توانید از دو روش استفاده کنید . اولین روش که روزانه گیاه را غبار پاشی کنید و این غبار پاشی باید به دور از نور خورشید باشد . روش دوم اینکه تشتی را پر از آب و سنگ ریزه کرده و گیاه را در آن قرار دهید . گیاه می تواند از این دو روش رطوبت خود را تامین کند .
۳- دمای مناسب برای مارچوبه :
این گل باید در جای خنک قرار بگیرد ، زیرا در جای خنک می تواند رشد خوبی را داشته باشد . بهترین دما برای گل مارچوبه ۱۰ الی ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد و زمانی ک دارید غبار پاشی را انجام می دهید ، باید دما بیشتر از ۲۴ درجه سانتی گراد باشد .
۴- نور مناسب برای مارچوبه :
این گیاه همان طور که به آبیاری علاقه دارد ، به نور نیز علاقه دارد و می توانید گیاه را پشت پنجره جنوبی منزل قرار دهید تا بتواند نور خوبی را دریافت کرده و رشد خوبی را نیز داشته باشد .
۵- خاک مناسب برای مارچوبه :
گل مارچوبه دارای ریشه بسیار حساس می باشد و باید از بهترین زه کش استفاده کنید . و می توانید برای خاک گل مارچوبه از ترکیبی همچون پیت ماس ، ماسه و خاک باغچه نیز استفاده کنید .
۹- تکثیر مارچوبه :
برای تکثیر گل مارچوبه می توانید هم از بذر استفاده کنید و هم از طریق بوته گیاه را تکثیر کنید .
مارچوبه آب زیاد میخواد ؟ نور زیاد میخواد ؟
آفات و بیماری های گل مارچوبه :
۱- برگ ها زرد شده است :
زرد شدن برگ ها به دو علت بستگی دارد . علت اول اینکه گیاه در محلی کم نور قرار گرفته است که باید گیاه را به محلی پر نور تر و خنک تری ببرید و علت دوم اینکه گلدان خشک شده است که نباید بگذارید گلدان خشک شود .
۲- برگ ها دارای تار عنکبوت می باشد :
به دلیل اینکه تابستان گرم می باشد ، امکان دارد گل خشک شود و کنه به وجود آید که می توانید برای از بین رفتن این کنه ها از سم پاشی استفاده کنید .
۳- برگ ها ریزش دارد :
ریزش برگ ها نیز به ۲ عامل بستگی دارد . علت اول گرم بودن هوا ک باید گیاه را به محلی خنک تر ببرید و علت دوم تشنه بودن گیاه که باید دفعات آبیاری زیاد تر از قبل کنید .
گل مارچوبه من داره خراب میشه
آموزش تکثیر گل مارچوبه:
مارچوبه معمولاً از دو راه تکثیر می یابد:
۱. تکثیر جنسی به وسیله بذر :
مرسوم ترین و ساده ترین راه می باشد که به دو روش کشت مستقیم در زمین اصلی یا نشاء گیری و کاشت در خزانه و سپس انتقال به زمین اصلی انجام می شود.
۲. تکثیر رویشی به وسیله ی تقسیم تاج :
تاج همان ساقه زیر زمینی گیاه است ، این روش به دلیل انتقال بیماری و آفات و هزینه بالاتر خیلی معمول نیست.
آموزش کاشت بذر مارچوبه :
- کاشت از بذر رایج ترین راه پرورش مارچوبه می باشد
- ابتدا بذرها را به مدت ۲۴ ساعت داخل آب خیس نمایید .
- این کار باعث میشود تا پوسته ی آن نرم شده و به جوانه زنی سرعت ببخشد.
- از زمان کاشت بذر مارچوبه تا جوانه زدن بستگی به شرایط حدوداً ۲۵ تا ۳۵ روز طول می کشد.
- برای کاشت بذر مارچوبه دو راه وجود دارد .
- یکی کاشت مستقیم و دیگری نشاء کردن آن در خزانه که ما اینجا روش اول را توضیح میدهیم.
- برای کشت باید در اوایل بهار یا اواخر تابستان اقدام شود.
- ابتدا زمین مورد نظر را به ارتفاع ۳۰ سانتی متر زیر و رو میکنیم.
- و با دقت سنگ و کلوخ آن را جدا می کنیم .
- سپس شیارهایی به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر و با فاصله ی نیم متر به وجود می آوریم.
- بذر ها را درون شیار ها و در عمق ۱ سانتی متر می کاریم.
- بر روی آن خاک نرم می ریزیم و خوب آبیاری می کنیم .
- بعد از گذشت حدوداً ۳۰ روز یا کمتر بذر مارچوبه سبز می شود.
- تا قبل از جوانه زنی خاک باید مرطوب باشد و در مکان گرم و پر نور باشد باشد.
- بهتر است دمای کاشت را بر روی ۲۵ درجه تنظیم کنید.
- در سال اول ساقه های دوم مارچوبه می روید .
- در هر مرحله از رشد باید پای بوته ها خاک نرم بریزید .
- این کار باعث میشود تا شیار ها پر و آماده تشکیل ریزوم شود .
- حالا گلهای ماده را شناسایی کنید.
- گلهای نر بعد از رشد باید به زمین منتقل شوند .
- این گلها باید در فصل پاییز و زمستان در زیر خاک خفته بماند .
- این باعث میشود نیاز سرمایی اش رفع و زیر خاک تشکیل ریزوم (ساقه زیر زمینی) دهد.
- تا در بهار سال بعد بتواند ساقه های جوان مارچوبه (قسمت خوراکی) را به وجود آورد.
- علف های هرز باید مرتب وجین شود.
- آبیاری به طور منظم انجام شود و همیشه پای بوته ها باید مرطوب باشد،
خواص مارچوبه :
مارچوبه دارای مقدار زیادی ویتامین ک و فولات (ویتامین ب ۹) است . فولات موجود در مارچوبه باعث میشود تا مصرف این گیاه در زمان بارداری از ناهنجاریهای مادرزادی بکاهد . خوردن مارچوبه هم چنین میتواند به تقویت نیروی جنسی کمک کند. میزان بالای پورن در مارچوبه باعث بالا رفتن اسید اوریک خون می شود و در مبتلایان به نقرس مصرف آن توصیه نمی شود .
تمام سبزیجات بر خلاف محصولات حیوانی وقتی برداشت می شود ، نمی میرند و همچنان برخی از فعالیت های متابولیکی خود را حفظ میکند . این فعالیت ها عبارتاند از : دریافت اکسیژن ، تجزیه نشاسته و قند ، آزاد کردن دی اکسید کربن و … . البته میزان این گونه فعالیت های گیاه به فعالیت تنفسی گیاه بستگی دارد . فعالیت تنفسی مارچوبه از سایر گیاهان بیشتر است . به همین علت زودتر از سایر گیاهان آب خود را از دست داده ، سخت و چوبی می شود . برای جلوگیری از این فرآیند می توان انتهای مارچوبه را در یک پارچه مرطوب پیچید و در یخچال قرار داد . ولی با این روش حد اکثر تا ۴۸ ساعت باید گیاه را مصرف کرد .
مزایا و معایب استفاده از مارچوبه در رژیم غذایی
مارچوبه، یکی از منابع اصلی پروبیوتیک
مواد غذایی پروبیوتیک که بیشتر در منابع غذایی گیاهی یافت می شوند ، در دستگاه گوارش تجزیه نمی شوند غذای مورد نیاز برای باکتری های روده مانند بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوس را فراهم می آورند . این باکتری ها که از باکتری های پروبیوتیک می باشند تجزیه مواد در دستگاه گوارش را تسهیل می کنند و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری های رودهای مانند سرطان روده ، بیماری های التهابی روده ، آلرژی را می کاهند . یکی از پروبیوتیک های بسیار مهم اینولین می باشد که از پلیفروکتان ها است ؛ و مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین می باشد .
گل مارچوبه
درمان بیماریهای التهابی با مارچوبه
مواد ضد التهابی موجود در مارچوبه عبارتاند از : ساپونین A ، سار ساساپوژنین ، پروتودیوسین ، دیوسژنین و فلاوونوئید های کورستین ، روتین ، کامفرول ، ایزورامنتین . این مواد شیمیایی از فرآیند های التهابی در بیماری های خود ایمنی جلوگیری می کنند .
مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضدسرطانی مارچوبه سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتی اکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است .
مارچوبه برای چی خوبه ؟
مارچوبه ضد سرطان است
آنتیاکسیدان های موجود در مارچوبه عبارتاند از : ویتامین C ، بتاکاروتن ، ویتامین E ، روی ، منیزیم و سلنیوم . مارچوبه همچنین سرشار از گلوتاتیون می باشد و به نسبت سایر سبزیجات از آنتی اکسیدان های بیشتری تشکیل یافته است . این مقادیر بالای مواد آنتی اکسیدانی ، رادیکال های آزاد را از بین می برد و منجر به خواص ضد سرطانی می شود . همچنین مواد شیمیایی فعال در مارچوبه به علت کاهش التهاب می توانند فعالیت متابولیکی سلول های سرطانی را تغییر دهند . مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضد سرطانی مارچوبه بر سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتی اکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است .
میشه از گل مارچوبه تو خونه نگهداری کرد؟
مارچوبه، علیه بیماریهای قلبی و دیابت
مواد آنتی اکسیدانی و ضد التهابی موجود در مارچوبه ، بسیاری از بیماری های مزمن مانند دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی را متوقف می کنند . مقادیر بالای ویتامین های گروه B در مارچوبه ، مسئول اثرات ضد دیابتی این گیاه می باشند . اسیدفولیک نیز نقش کلیدی در تنظیم هوموسیستئن ( که افزایش آن ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهد ) دارد . مارچوبه همچنین منبع بسیار خوبی از فیبر محلول می باشد و مطالعات متعدد نشان داده است که فیبر محلول ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت را کاهش می دهد .
خاصیت های مارچوبه برای بدن
بهبود لوسمی با مارچوبه
یکی دیگر از زمینه های تحقیق در رابطه با خواص مارچوبه اثر آن بر بیماری لوسمی می باشد . لوسمی نوعی سرطان است که مغز استخوان را درگیر می کند و بر تولید گلبول های سفید خون اثر می گذارد . در این بیماری گلبول های سفید به حالت طبیعی تولید نمی شوند و یا به طور طبیعی فعالیت نمی کنند . یکی از عملکرد های گلبول های سفید معیوب در بیماری لوسمی ، این است که اسید آمینه آسپاراژین را از سایر سلول ها و پروتئین های خونی جذب می کند . در نتیجه برای درمان این بیماری آنزیم آسپاراژیناز که تجزیه کننده آسپاراژین می باشد ، به فرد تزریق می شود . نکته قابلتوجه این است که مارچوبه با نام لاتین آسپاراژوس ، سرشار از اسیدآمینه آسپاراژین و آنزیم آسپاراژیناز است . به همین علت یکی از گزینه های اصلی برای درمان بیماری لوسمی و تهیه دارو های برطرف کننده لوسمی می باشد .
گل مارچوبه چنده ؟
بوی بد ادرار در نتیجه مصرف مارچوبه
برخی افراد بعد از مصرف مارچوبه ، بوی بدی در ادرارشان ایجاد می شود . مواد حاصل از تجزیه مارچوبه در بدن که مرتبط با ایجاد بوی بد در ادرار می شوند ، عبارتاند از : متان اتیول ، کربن دی سولفید ، بوترولاکتون ، ترکیبات متعدد سولفوری دیگر و … بدن برخی افراد به دلیل اختلالات خفیف ژنتیکی در فرآیند تجزیه و متابولیزه کردن مواد شیمیایی موجود در مارچوبه ، مواد بوداری را ایجاد می کند . این افراد باید با وجود اثرات فوقالعاده این گیاه ، به دلیل این اختلال ژنتیکی مارچوبه را از رژیم غذایی خود حذف نمایند .
خواص مارچوبه برای سلامتی
مارچوبه مضر برای افراد مبتلا به نقرس و سنگ کلیه
افرادی که اختلالات مرتبط با پورین مانند تجمع اسیداوریک دارند ، باید از مارچوبه که سرشار از پورین می باشد ؛ اجتناب کنند . از شایع ترین اختلالات مرتبط با پورین، نقرس و سنگ های کلیوی اوراتی می باشد .
با مارچوبه چه غذاهایی درست کنیم ؟
۱- استفاده از مارچوبه تازه در سالاد سبزیجات
2- مارچوبه پخته در پاستا، ماکارونی ، لازانیا ، پیتزا و…
3- اضافه کردن مارچوبه به املت ، کوکو سبزی ، خوراک مرغ و …
4- اضافه کردن به انواع سوپهای سفید ، سوپ سبزیجات و…
مارچوبه رو چطوری میخورن ؟
بیشتر بخوانید :
گل آناناس | نگهداری از گل آناناس (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
مارانتا | نگهداری از گل مارانتا (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
گیلاس مجلسی | نگهداری از گل تاجزیزی (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
آلاماندا | نگهداری از گل آلاماندا (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
آنتوریوم | نگهداری از گل آنتوریوم (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)