گرفتگی صدا و تغییر صدا در فصل زمستان
گرفتگی صدا و تغییر صدا در فصل زمستان
دبیر علمی پانزدهمین کنگره سالیانه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، گفت: گرفتگی صدا، مشکل در تنفس و عمل بلعیدن غذا میتواند از علائم وجود تومور در حنجره باشد
دکتر کوهی در آستانه برگزاری پانزدهمین کنگره سالیانه ن گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن اظهار داشت: در این کنگره تازههای گوش و حلق و بینی و جراحیهای سر و گردن توسط همکاران این حوزه ارائه میشود.
وی افزود: جراحان چشم، پلاستیک، فک و صورت و…، نیز در این کنگره حضور داشته و از کشورهای مختلف آمریکا و اروپا برجستهترین اساتید نیز حضور مییابند.
به گفته این متخصص گوش و حلق و بینی اساتید ایرانی پیشرو بخش علمی کنگره را ارائه داده و زیرشاخههای گوش و حلق و بینی شامل متخصصان رینولوژی، جراحی گوش، سر و گردن، حنجره، پلاستیک صورت نیز پزشکان آن در کنگره حضور دارند.
دبیر علمی پانزدهمین کنگره سالیانه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن اضافه کرد: بیشترین جراحی حوزه گوش و حلق و بینی در دنیا مربوط به عفونت و بیماریهای مزمن گوش بوده که در نهایت میتواند در صورت عدم توجه پارگی پرده گوش، کاهش شنوایی و عفونت مکرر را به همراه داشته باشد.
کوهی با بیان اینکه ایران از لحاظ جراحی در این حوزه جایگاه خوبی نسبت به سایر کشورهای جهان دارد، گفت: تمامی جراحیهای گوش، قاعده جمجمه و … در ایران تفاوتی با سایر کشورها نیست.
متخصص گوش و حلق و بینی در مورد بیماریهای حنجره گفت: این بیماری شامل دو بخش بدخیم به تومور و خوشخیم است که ایران در زمینه جراحیهای مربوط به این حوزه نیز پیشرفتهای مناسبی داشته است.
کوهی با تأکید بر اینکه هرگونه گرفتگی و تغییر صدا باید جدی گرفته شود، گفت: مشکل تنفس و عمل بلعیدن غذا میتواند از علائم وجود تومور در حنجره باشد؛ بنابراین این مسائل باید بسیار توسط افراد جدی گرفته شود.
وی اضافه کرد: در مورد جراحیهای اطفال نیز ایران موفقیتهای زیادی داشته ولی باید توجه کرد که صرفا بیمار کودک همان بیمار بزرگسال کوچک نیست چرا که علایم یک بیماری در کودکان میتواند متفاوت باشد و نوع درمان نیز مختلف است.
وی با اشاره به اینکه عفونت ویروسی حنجره مخصوص کودکان است، افزود:عفونت گوش میانی نیز از بیماریهای شایع در کودکان بوده و علت آن در کودکان متفاوت است.
کم کاری تیروئید و گرفتگی صدا
همان طور که گفته شد، بعضی از بیماری های عمومی هم در ایجاد گرفتگی صدا نقش دارد. دکتر رزم پا با اشاره به این مطلب یادآور می شود: بعضی از علل گرفتگی صدا سیستمیک است؛ یعنی یک بیماری عمومی رخ می دهد که گرفتگی صدا نیز جزئی از علائم آن است.
به گفته وی، در کم کاری تیروئید نیز ممکن است قسمت های مختلف بدن دچار اِدم شود که این وضعیت در حنجره به شکل تغییر صدا خودش را نشان خواهد داد.
تحریک مداوم حنجره و گرفتگی صدا
طبیعی است زمانی که حنجره بیش از حد معمول تحریک شود، گرفتگی صدا اتفاق بیفتد. به همین دلیل هم دکتر رزم پا، ریفلاکس را عاملی برای گرفتگی صدا می داند و توضیح می دهد: برگشت اسید معده یکی از علل شایع تغییر صداست که البته معمولا هم چندان توجهی به آن نمی شود. در این شرایط ممکن است بیمار به پزشکان مختلف مراجعه و داروهای متفاوتی را هم مصرف کند، اما عامل اصلی همان ریفلاکس است که شاید چندان مورد توجه قرار نگیرد.
سینوزیت مزمن و گرفتگی صدا
سینوزیت مزمن از دیگر بیماری هایی است که می تواند با گرفتگی صدا نمایان شود. در واقع، با توجه به این که در سینوزیت مزمن دیگر مانند سینوزیت حاد با سردرد و علائم معمول سینوزیت روبه رو نیستیم، باید به علائم خاص آن توجه داشته باشیم. دکتر رزم پا با بیان این مطلب می گوید: در سینوزیت مزمن، ترشحات سینوس به طور مداوم از پشت حلق می آید و حنجره را تحریک می کند. بنابراین ترشحات پشت بینی و تغییر صدا علائمی است که در این بیماران اتفاق می افتد.
عوامل موضعی را فراموش نکنید
در کنار بیماری هایی که می تواند موجب گرفتگی صدا شود، برخی عوامل موضعی هم در این زمینه نقش دارد و تغییراتی را در طناب صوتی ایجاد می کند. به عنوان نمونه، افراد سیگاری و کسانی که از صدای خود زیاد استفاده می کنند، به گفته این پزشک متخصص ممکن است در معرض خطر تورم طناب صوتی باشند. این تورم در مراحل اولیه به شکل ندول حنجره نمایان می شود و ممکن است با درمان های علامتی بهبود یابد. به عنوان نمونه، اگر در مراحل ابتدایی بیمار خیلی حرف نزند، فریاد نکشد و از صدایش استفاده نکند این تورم برطرف خواهد شد، اما اگر وضع ادامه یابد، این ندول پیشرفت کرده و به مرحله ای می رسد که دیگر قابل برگشت نیست. بنابراین با پیشرفت مشکل، ممکن است جراحی لازم شود.
صدای گرفته؛ خشک و خشن یا نرم و زیر؟
گرفتگی صدا هر طور که باشد و به هر دلیلی که اتفاق بیفتد، ناخوشایند است و می تواند برجنبه های مختلف زندگی فرد تاثیر بگذارد. اما وقتی حرف گرفتگی صدا می شود، همه به خشونت صدا و کلفت شدن آن فکر می کنند. در حالی که به گفته دکتر رزم پا، ضایعات درونی طناب های صوتی، اغلب باعث ایجاد صدای خشن می شود و صدای ضعیف و سرفه هایی با صدای خفیف (بخصوص در افراد سیگاری) ممکن است نشانه فلج طناب صوتی باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور می شود: زمانی که همراه با گرفتگی صدا، مشکلات دیگری مانند دشواری بلع، خرخر کردن در زمان تنفس، نفس کشیدن خشن و پرسر و صدا و درد یکطرفه گوش وجود داشته باشد، باید توجه بیشتری داشته باشید؛ چون این علائم می تواند نشان دهنده وجود بدخیمی در حنجره یا مری باشد.
علت اصلی را پیدا کنید
اگر صدایتان گرفته، قبل از این که نگران شوید و به بیماری های جدی فکر کنید، از درمان های خانگی کمک بگیرید؛ شاید مشکل تان جدی نباشد و براحتی برطرف شود. دکتر رزم پا توصیه می کند در مواقع گرفتگی صدا کمتر صحبت کنید و مایعات فراوان بنوشید. همچنین استفاده از بخور و بخصوص بخور سرد نیز می تواند به بهبود وضع کمک کند. این عضو هیات علمی دانشگاه با تاکید براین که در مورد هر گرفتگی صدایی ابتدا باید علت آن تشخیص داده شود، خاطرنشان می کند: در صورتی که گرفتگی صدا بیش از دو هفته ادامه پیدا کند، حتما باید برای بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی تشخیص داده و درمان شود.