تغذیه مناسب کودکان پیش دبستانی | کودکان رده سنی ۳ تا ۵ سال

در این نوشته از دلبرانه قصد داریم مقاله ای در خصوص تغذیه کودکان پیش دبستانی برای شما عزیزان درج نماییم.

از آنجایی که تغذیه کودکان مسئله بسیار مهم برای والدین به شما ر میر ود و همیشه این دغدغه را با خود دارند.

شاید دانستن اینکه  تغذیه مناسب کودکان پیش دبستانی چیست خالی از لطف نباشد و کمک بسیاری به آنان کند.

لذا در ادامه اطالاعت مفیدی در اینباره برای شما جمع آوری کرده ایم .

امیدواریم که مورد استفاده شما عزیزان قرار یگرد… با ما همراه باشید…

 تغذیه مناسب کودکان پیش دبستانی | کودکان رده سنی ۳ تا ۵ سال

تغذیه کودکان پیش دبستانی

رژیم غذایی کودکان پیش دبستانی شبیه نوپایان است ؛ به طوری که میزان نیاز به کالری ،مایعات و چربی کاهش خفیف تری پیدا خواهد کرد اما نیاز به املاح ،ویتامین ها و ریزمغذی ها هم چنان مهم است.

در رژیم غذایی  کودکان پیش دبستانی باید از همه گروه های غذایی استفاده شود و انواع مختلف مواد غذایی را برای کودک  فراهم کنند که اطمینان دارند کودک به آسانی آنها را می پذیرد.

مثلا چون علاقه ذاتی کودک نسبت به مزه شیرین و غذاهای شیرین، نسبت به سایر غذاها بیشتر است در نتیجه ممکن است کودک از پذیرش سایر مزه ها و طعم ها امتناع ورزد.

بنابراین والدین باید کودک را به خوردن مواد غذایی با طعم ها و مزه های مختلف تشویق نمایند تا مصرف غذاهای متنوع توسط کودک افزایش یابد.

در ضمن بهتر است مواد غذایی مختلف با درجات سفتی و نرمی متفاوت و انواع رنگ ها به کودک عرضه گردد تا جذابیت غذاها برای کودک بیشتر باشد.

گروه های غذایی عبارتند از

شیر و فراورد های لبنی

شیر کامل، پنیر، ماست، بستنی و … به طور متوسط شیر و فراورده های آن، حدود دو سوم کلسیم و یک سوم پروتئین دریافتی کودک را تشکیل می دهند.

کودک باید تشویق شود حداقل ۳- ۴ لیوان در روز این مواد را مصرف کند.

گوشت ومواد پروتئینی

گوشت گوساله، گوشت گوسفند، ماهی، مرغ، حبوبات (عدس، لوبیا)، تخم مرغ وآجیل(مغزها)هستند.

گوشت و فراورده های آن حدود یک چهارم کل پروتئین دریافتی کودک را تشکیل می دهند.

کودک را به خوردن گوشت های کم چربی باید عادت داد. در زمان طبخ گوشت نیز بهتر است ازاضافه کردن روغن خودداری نمود یا به مقدار کم استفاده نمود.

گوشت قرمز یکی از منابع خوب آهن هم است.

نان و غلات وسیب زمینی

سیب زمینی، ماکارونی، برنج و نان صبحانه برای کودکان این گروه سنی، مناسب هستند. باید تلاش کرد حداقل یک سهم از این گروه غذایی در هر وعده غذایی کودک گنجانده شود.

ازغلات سبوس دار می توان استفاده نمود سبوس غلات از یبوست کودک نیزجلوگیری می کند.

 میوه و سبزیجات

میوه های مناسب شامل گلابی، موز، سیب، پرتغال، کیوی (از دو سالگی به بعد)، توت فرنگی، تمشک، هندوانه، خربزه، کشمش و … هستند و سبزی های مناسب نیز شامل هویج پخته، نخود، گل کلم، خیار، انواع فلفل سبز یا قرمز و … می باشند.

بهتر است سبزی ها را خرد کرد و یا به صورت نیم پز به کودکان کم سن عرضه نمود.

میوه ها و سبزی هایی که زیاد سفت هستند و می توانند سبب خفگی شوند نباید به کودکان زیر ۳ سال داده شوند. کلم منبع خوب آهن است اما کودکان اغلب به آن علاقه ای ندارند.

سبزی ها را می توان به سوپ کودک اضافه کرد و یابرای ایجاد تنوع و سرگرمی او به کار برد: مثلا از سبزی هایی مانند هویج و فلفل برای ایجاد شکل صورت، روی پیتزا استفاده نمود.

 مواد چربی و شیرینی جات

گرچه این مواد کالری لازم را به بدن می رساند ولی مواد مغذی دیگر را یا ندارند یا بسیار کم دارند این مسئله در مورد نوشیدنی هایی مانند نوشابه های گازدار، شربت هایی که از آب مرکبات تهیه می شوند و نیز در مورد آب نبات ها، شکر و قندصدق میکند.

مصرف مواد شیرین باید محدود شود و در صورت امکان بعد از وعده های غذاباشد.

مصرف نوشابه های گازدار، آب میوه ها، مواد غذایی چرب مانند چیپس، خامه، شکلات و بستنی باید محدود شوند.

آیا می دانید چرا کودکان زیر ۵ سال نسبت به کمبود ویتامین A حساس تر هستند؟

کودکان زیر ۵ سال دوران سریع رشد را می گذرانند وبرای رشد خود به ویتامین A بیشتری نیاز دارند. پس اگر در برنامه غذایی آنها منابع ویتامین A به اندازه کافی وجود نداشته باشد بسرعت دچار کمبود می شوند.

بویژه آنکه، در این سنین معمولا” کودکان بیشتر به بیماریهای اسهالی و عفونتهای تنفسی و آلــــودگـــی های انـــگلی مبتلا می شوند ودر اثر این بیماریها دچار بی اشتهایی شده و غذای کمتری می خورند در نتیجه ویتامین کمتری به بدنشان می رسد و ضمنا” جذب این ویتامینها در بدن در دوران بیماری کمتر می شود.

در برنامه غذایی روزانه کودک خود از منابع غذایی ویتامین A مثل جگر، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات، کره، سبزیهای زرد مثل هویج، کدو حلوایی و میوه های زرد و نارنجی رنگ مثل آلو، زردآلو ، خرمالو، طالبی استفاده کنید که کودکتان دچار کمبود ویتامین A نشود.

کمبود ویتامین A چه عوارضی در کودکان زیر ۵ سال دارد؟

ویتامین A برای رشد کودک ضروری است. علاوه بر آن به مقاومت بدن کودک در مقابل بیماریهای عفونی کمک می کند و کمبود آن موجب اختلال رشد، کاهش مقاومت بدن و ابتلا مکرر به بیماریها، اختلال در خونسازی، شب کوری و در موارد کمبود شدید  آسیب رسیدن به چشم ها و نهایتا” کوری می شود.

کودکانی که دچار کمبود ویتامین A هستند بیشتر به بیماری مبتلا می شوند و دوره بیماری در آنها طولانی تر است.

برای پیشگیری از کمبود ویتامین A در کودکان زیر ۲ سال، باید از روز پانزدهم تولد تا ۲ سالگی به کودک هر روز ۲۵ قطره مولتی ویتامین یا قطره ویتامین A+D بدهید.

آیا می دانید کمبود ید چه عوارضی در کودکان زیر ۵ سال دارد؟

کمبود ید در دوران جنینی سلامت کودک را مختل می سازد و در صورتی که کمبود ید شدید باشد عقب ماندگی رشد مغزی و جسمی کودک، اختلال در راه رفتن و صحبت کردن را بدنبال دارد.

قدرت یادگیری در کودکی که دچار کمبود ید می باشد کاهش می یابد و بعدا” منجر به افت تحصیلی او در مدرسه می شود.

بنابراین توصیه می شود مادران در دوران بارداری آن مقدار نمک را که مجاز به استفاده از آن هستند حتما از نوع نمک یددار انتخاب نمایند.

چگونه از کمبود ید در کودک پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید از جمله اختلال در رشد مغزی و جسمی و کاهش قدرت یادگیری، باید در برنامه غذایی روزانه از نمک یددار استفاده کنیم.

مصرف نمک یددار تنها راه کودک در برابر اثرات زیان آور و قابل پیشگیری کمبود ید است.


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.