کالانکوئه | نگهداری از گل کالانکوئه (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
کالانکوئه | نگهداری از گل کالانکوئه (KALANCHOE)
گیاهان گلدار همیشه جزء محبوب ترین و پر طرفدار ترین گیاهان آپارتمانی بوده اند ، اگر چه معمولا نگهداری از آنها نیاز به شرایط خاص و مناسب دارد و مناسب همه جا نیست. اینبار قرار است در سری مطالب نگهداری از گلهای آپارتمانی در مورد گل کالانکوئه با شما صحبت کنیم . گلی بسیار زیبا و چشم نواز که شما را برای داشتنش وسوسه خواهد کرد. اینجا در مورد شرایط نگهداری از این گل مثل آبیاری ، رطوبت ، خاک ، کود ، نور ، آفات و بیماری ها و البته روش های تکثیر با شما سخن خواهیم گفت . با ما همراه باشید.
معرفی کوتاه کالانکوئه :
- نام انگلیسی : KALANCHOE
- نام علمی : KALANCHOE SPP
- نام فارسی : گل کالانکوئه
- رنج قیمتی : ۱۵۰۰۰ هزار تومان به بالا
- خانواده : CRASSULACEE
- خاستگاه : ماداگاسکار
نکات مهم و جالب در مورد گل کالانکوئه !
- گل کالانکوئه در بین علاقه مندان به گل بسیار معرف و دوست داشتنی می باشد و طرفدار زیادی را دارد . این گل دارای ۱۲۰ گونه می باشد که همه آن ها در گلخانه نگهداری می شوند که بعد از ۲ الی ۳ سال آن ها به داخل بازار می آیند .
- گل کالانکوئه مثل بقیه گل ها نمی باشد که در تابستان و یا بهار وارد بازار شوند ، بلکه در فصل پاییز وارد بازار می شود و از این گل استقبال خوبی می شود . گل کالانکوئه طول عمر بالایی دارد و زمان زیادی می برد که خراب شود ، ولی اگر به این گل خوب رسیدگی نشود زودتر از وقتش خراب می شود .
- این گل عاشق سرما و خشکی می باشد و تنوع را بسیار دوست دارد . نوع های دیگر این گیاه بخاطر اینکه به خشکی علاقه دارد به عنوان گیاه گوشتی شناخته و به فروش می رسد . گل کالانکوئه نیز بخاطر اینکه در سرما پرورش و رشد می کند ، به عنوان گل گوشتی می شناسند .
انواع گل کالانکوئه
۱- K. TOMENTOSA ( کالانکوئه کرک دار ) :
این گیاه بسیار زیبا می باشد و دارای برگ های بسیار متراکم می باشد که روی برگ هایش کرک های سفید دارد ، و بخاطر این کرک ها به این گل کالانکوئه کرک دار می گویند . در نوک برگ های کالانکوئه کرک دار لکه های قهوه ای وجود دارد که باعث بیشتر شدن زیبای اش می شود . و افراد باعث جذب زیبایی برگ ها می شود .
۲- K. BLOSSFELDIANA :
این گیاه همان کالانکوئه می باشد که در فصل خنک وارد بازار می شود و فروش خوبی را نیز دارد و محل زندگی اش ماداگاسکار می باشد . این گل و گونه های دیگر برای ماداگاسکار می باشد . زمانی که این گیاه رشد می کند ، ارتفاعش به ۳۰ سانتی متر می رسد و حتی امکان دارد بیشتر نیز باشد . کالانکوئه دارای برگ های سبز می باشد و شبیه به تخم مرغ می باشد . که به بالا کشیده شده است .
کاسه گل کالانکوئه به رنگ ارغوانی می باشد که تقریبا به رنگ سبز نزدیک می باشد . کالانکوئه برگ های سبزی دارد و رنگ گل ها متفاوت می باشد . گل های که وسط این برگ ها رویش می کند ، به رتگ های قرمز ، نارنجی ، صورتی ، زرد و سفید رنگ می باشد که تمام این رنگ ها بسیار زیبا می باشد و باعث جذب می شود .
۳- K. DAIGREMONTIANA :
این گونه از گل کالانکوئه زنده زا می باشد و در قدیم و در حال به این گل اشک تمساح می گفتند که این گل نیز زیبا می باشد . افزایش یافتن گیاه اشک تمساح به صورتی است که روی لبه های برگ هایش گیاهچه های ریزی می باشد و از آن طریق تشکیل و بیشتر می شود و باعث زیبا شدن گلدان می شود .
شرایط مناسب رشد گل کالانکوئه :
۱- دمای مناسب برای کالانکوئه :
این گیاه در دمای ۱۸ الی ۲۰ رشد بسیار خوبی را دارد ولی اگر دمای گیاه به ۱۶ درجه برسد ، رشد آن کم می شود و زمان زیادی را می برد تا گل هایش تشکیل شود . همچنین اگر دما به ۲۲ برسد برخی از گونه های گل کالانکوئه رشد خوبی را دارند ولی بعضی از آن ها به تاخیر می افتد و زمان زیادی را می برد . اگر دمای گل کالانکوئه به ۲۷ برسد ، هر گونه از این گل باشد رشد به تاخیر می افتد و زمان زیادی را می برد .
۲- آبیاری کافی و مناسب برای کالانکوئه :
باید بین دو آبیاری گل کالانکوئه فاصله داشته باشد ، این گونه که اگر امروز به گیاه آب داده اید تا زمانی که خاکش خشک نشده است ، آب ندهید . ولی گل کالانکوئه بخاطر اینکه گل دارد باید روزانه آبیاری شود و خیلی کم به گیاه آب بدهید تا ریشه هایش خراب نشود . قبل از اینکه گیاه را آبیاری کنید سطح خاک را چک کرده تا گیاهتان یه موقعی ریزش نداشته باشد .
۳- نور مناسب برای کالانکوئه :
برای اینکه گل دهی گل سریع باشد ، بهتر است روی گیاه را چادر بکشید و حتما از چادر تیره استفاده کنید و تا زمانی که گل ها به وجود نیامده است این کار را انجام دهید . گل را در طی روز در معرض نور قرار دهید ولی نور مستقیم به گیاه نتابد و چادر را از ساعت ۷ به بعد ازظهر روی گیاه بکشید و تا ساعت ۱۰ صبح بگذارید بماند . این کار به رشد سریع گل ها کمک بسیار زیادی می کند .
۴- خاک مناسب برای کالانکوئه :
در فصل تابستان باید گیاه را در گلخانه قرار دهید و نورش بسیاری کم باشد و همچنین رطوبت خاک در تابستان کم باشد و خاکش یکسان باشد تا خراب نشود . همچنین محل کاشت گل یعنی گلدان را چک کنید و در صورت بودن لکه های خشک آن ها را از بین ببرید ، زیرا باعث بهم خوردن نظم گلدهی گیاه می شود و دیگر گلتان گل نخواهد داد .
۵- تغذیه مناسب برای کالانکوئه :
خاک گل کالانکوئه باید ۵۰ درصد مواد آلی داشته باشد و حتما زهکش را نیز چک کنید تا گل زیبایی را بتوانید داشته باشید . می توانید از PH نیز استفاده کنید ولی باید بسیار کم باشد تا به گل آسیبی وارد نکند . اگر PH یا فسفر زیاد باشد ، باعث می شود که نتواند زیاد عنصر جذب کند و گل از بین برود و دیگر نه برگی بدهد و نه گلی .
آموزش تکثیر گل کالانکوئه :
می توانید برای بیشتر شدن گل کالانکوئه از قلمه زدن ساقه و یا کاشت بذر استفاده کنید.
روش اول تکثیر گل کالانکوئه >> قلمه زدن
- برای تکثیر گل کالانکوئه به این ترتیب عمل کنید:
- یک قلمه از قسمت انتهایی انتخاب کنید که چند برگ روی آن وجود داشته باشد.
- برگ های اضافه را بگیرد ولی چند برگ را اجازه بدهید روی قلمه بماند .
- طول قلمه بهتر است ۵ تا ۷ سانتی متر باشد.
- قلمه را با یک چاقو تیز که به گیاه آسیب نزند ببرید.
- باید آن را چند روزی کنار بذاریم که اصطلاحا ته قمله کمی ببند.
- بعد از گذتش ۲-۳ روز میتوانید قلمه را به خاک منتقل کنید.
- برای این کار از گلدانی استفاده کنید که زهکش خوبی داشته باشد.
- خاک قلمه هم ترکیبی از کمپوست گیاهان گوشتی است .
- ضمنا نباید خیلی به قلمه تازه کاشته شده آب بدهید .
- چون ریشه تازه است و آبیاری باعث پوسیدگ آن میشود.
- اما سعیک کنید آن را مرطوب نگه دارید . ( نه خیلی خیس)
- دمای هوا مناسب برای نگهداری قمله باید بازه ۲۱ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد.
- گذشته از این گلدان را جایی قرار دهید که تهویه خوبی داشته باشد.
- از قرار دادن قلمه در معرض نور مستقیم خورشید پرهیز کنید.
- از زمانی که قلمه را در خاک میکارید تا زمان گلدهی چقدر طول میکشد؟
- این زمان نستبا طولانی است مثلا حدود ۱۵ تا ۱۷ هفته.
روش دوم تکثیر گل کالانکوئه >> قمله برگ
- روش تکثیر کالانکوته با قلمه برگ هم امکام پذیر است .
- با این روش یگ برگ سالم را روی بستری از خاک مرطوب قرار میدهیم .
- خاک را مرطوب ( و نه خیس ) نگه میداریم.
- معمولا پی از مدتی از گوشه های برگ ریشه زای انجام میشود.
- و گیاه جدید در کنار برگ قدیمی متولد میشود.
- سایر شرایط نگهداری از قمله برگ ، مثل قلمه ساقه است که در بالا گفته شد.
درمان آفات و بیماری های گل کالانکوئه
-
برگهای جدید ریز هستن و زرد میشن:
این عارضا نشون دهنده این هست که گیاه نیاز به تقویت داره. برای این کار از کودهای پتاسه استفاده کنید.
-
حشرات ریز سفید رنگی به ساقه و پشت برگ ها چسبیدند:
در این حالت گیاه دچار آفت شپشک شده که قبلا مفصلا در موردش صحبت کردم. باید با یک پنبه آغشته با آب و صابون برگ ها و ساقه رو تمیز کنید و در نهایت هم گیاه رو با آب بشورید. اگر هم کودک یا حیوان خانگی ندارین و یا امکان استفاده از حیاط یا بالکن رو دارید میتونید از سم مالاتیون یا کنفیدور برای از بین بردن این آفت استفاده کنید. دقت کنید که باید گیاه رو از سایر گلدان ها و گیاهان دیگر دور کنید تا بقیه هم دچار آفت نشن.
-
برگ ها ریز و ساقه ها نازک شدند:
نور محیط برای رشد این گیاه کم هست. گلدان رو به مکان پرنوتری منتقل کنید تا برگ ها درشت تر و فاصله اون ها کمتر بشه.
-
برگ های پایینی خشک شده و می ریزند:
کلا برگ های قدیمی و پایینی بعد از این که عمرشون تموم بشه زرد شده و می ریزند. این طبیعیه. اما این امکان هم وجود داره که هوا خیلی سرد و یا خیلی خشک باشه. باید محیط رو مرطوب و هوا رو متعادل کنید. همچنین ممکنه آفت در پشت برگ ها وجود داشته باشه، گیاه رو بررسی کنید.
-
برگ ها و ساقه ضعیف شده و ریزش برگ وجود داره:
ممکنه خاک گیاه نامناسب باشه و ریشه امکان تنفس و رشد رو در خاک نداشته باشه. در فصل بهار خاک گلدان رو تعویض کنید. همچنین ممکنه گیاه دچار آفت شده باشه.
-
گیاه گل نمی دهد:
گل کالانکوئه جزو گل های روز کوتاه هست. بنابراین برای گلدهی یا باید از کودهای گلدهی استفاده بشه و یا گیاه رو از غروب تا صبح روز بعد در تاریکی قرار داده و دوباره با روشن شدن هوا گیاه رو به منطقه پر نور منتقل کنید. این روند تکرار بشه تا گیاه به گلدهی برسه.
-
علت زرد شدن برگ ها:
همین طور که قبلا هم توضیح دادم، زردی برگ ها ممکنه از آبیاری زیاد یا آبیاری کم، فاسد شدن ریشه، کمبود تغذیه و نور و نامناسب بودن زهکش گلدان باشه. بررسی کنید که گیاه شما کدام مورد رو داره.
-
برگ ها خشک می شوند:
علت خشک شدن برگ های کالانکوئه از سردی و خشک بودن هوا است.
-
گیاه بعد از خرید و انتقال به منزل گیاه بی حال شده:
این کاملا طبیعی هست. هنگامی که گیاه تازه خریداری شده رو به منزل میارید ویا گلدانش رو جابجا یا تعویض میکنید با توجه به تغعیرات شرایط محیطی گیاه دچار شک میشه و مشکلاتی (مانند ریزش برگ وگل،توقف رشدوگلدهی،زردی برگها و…) براش بوجود میاد که به مرور و با فراهم کردن شرایط ایده ال رشد، کم وکمتر خواهد شد وممکنه چندین هفته ادامه داشته باشد.
-
برگ ها به سمت داخل پیچ خوردند:
پیچ خوردن برگها معمولا ناشی از سردی یا گرمی دما ونیز وجود افت یا بیماری است.
بیشتر بخوانید :
پپرومیا هندوانه ای | نگهداری از گل پپرومیا هندوانه (آبیاری،نور،خاک،تکثیر)
پرنده بهشتی | نگهداری از گل پرنده بهشتی (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)
سینره | نگهداری از گل سینرر یا سینره (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)