سروپژیا | نگهداری از گل سروپژیا (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
سروپژیا | نگهداری از گل سروپژیا (ROSARY VINE)
این گل بسیار زیبا نامش سروپژیا است . گلی محبوب و پرطرفدار و همچنین پر فروش که به خاطر ظاهر آویز مانند و برگ های قلب قلبی اش معروف است. به علاوه این گل یک گیاه آپارتمانی محسوب میشود که هم پرورش و نگهداری ساده ای دارد و هم قیمت خوبی که باعث میشود شما بتوانید به راحتی آن را تهیه کرده و از آن در خانه یا آپارتمان یا اداره مراقبت کنید. اینجا در مورد نگهداری از این گیاه مثل آبیاری ، نور ، روطوبت ، دما ، خاک و کود و البته تکثیر آن صحبت خواهیم کرد.
سروپژیا نور زیاد میخواد ؟ آب زیاد میخواد ؟
معرفی کوتاه گل سروپژیا:
- نام فارسی : سروپژیا
- نام انگلیسی : HEART VINE یا ROSARY VINE
- نام علمی :CEROPEGIA WOODII
- خواستگاه :آفریقای جنوبی
- خانواده : APOCYNACEAE (خرزهره)
- قیمت : سی تا هفتاد هزار تومان
نکات جالب در مورد گل سروپژیا !
- گیاه سروپژیا در سال ۱۸۸۱ و توسط گیاه شناسی در ارتفاع ۱۵۰۰ فوتی پیدا شد و حالت این گل از صخره ای آویزن شده بود که باعث جذب انسان می شد . این گیاه در سال ۱۸۸۱ کشف شد و بعد از ۱۳ سال آن را در باغ بوتانیک که در انگلیس می باشد به نمایش گذاشته شد که در همان نمایشگاه فروش خوبی را به همراه داشت . بعد از اینکه در نمایشگاه گذاشته شد ، به کشور های دیگر صادر شد و در کشور های دیگر از این گیاه زیبا استقبال شد .
گل سروپژیا
- آویز بودن این گیاه زیبایی را فوق العاده را دارد و همچنین این گل بسیار مقاوم در شرایط بسیار سخت می باشد و آسیب زیادی را نمی بیند . این گیاه فقط مناسب آپارتمان ها می باشد و می توانید آن ها را در سبد های آویز بگذارید تا زیبایی خود را نیز به نمایش بگذارد .
گیاه سروپژیا
- این گل زیبا در برابر نور کافی سبز پر رنگ و زیبا می باشد و در نور کم رنگ خود را از دست می دهد و کم رنگ می شود و در چنین مواقعی زیبایی خود را از دست کی دهد . این گیاه زمانی که با خاک تماس داشته باشد جوانه های زیبایی را می زند و می توانید آن را قلمه و تکثیر کنید و در گلدان های دیگر بگذارید و آن ها را به دیگران هدیه بدهید .
گل سرپژیا
- سروپژیا یک گیاه مناسب برای محیط خانه است و مراقبت از آن نیز راحت می باشد و همچنین نام های رایجی دارد که حتما برخی از آن ها را شنیده اید : شراب شیرین – قلب زاویه دار – دلربا – زنجیره قلب ها و …
گیاه سرپژا
- این گیاه توانایی رشد تا ده متر را نیز دارد و برگ های آن را به رنگ سبز پر رگ هستند و رنگ گل آن معمولا صورتی یا متمایل به قهوه ای می باشد . می توانید این گیاه را در یک گلدان سبد دار اویز دار قرار دهید ، زیرا دم بلندی دارد و برگ های آن قلبی شکل است و به همین دلیل فضای زیبایی را به محیط خانه می دهد . این گیاه معمولا در فصل تابستان تا پاییز بیشتر شکوفه می زند و بعد از شکوفه زدن نیز تا فصل بهار صبر می کند و همچنین می توانید در پاییز و زمستان این گیاه را در نور غیر مستقیم و دمای خنک تر قرار دهید .
شرایط مناسب برای نگهداری از گل سروپژیا :
۱- نور :
این گل باید نور کافی را بگیرد و با نور کافی زیبایی خود را دارد . این گل باید در جایی قرار دهید نور آفتاب تا کمی سایه باشد و نباشد به هیچ عنوان در معرض نور مستقیم آفتاب نباید قرار بگیرد ، زیرا باعث خراب شدن آن می شود .
۲- دما :
این گل می تواند در فصل زمستان تا دمای ۱۵ درجه را تحمل کند و اگر بیشتر از آن شود باعث سوختن برگ های آن می شود .
۳- خاک مناسب :
خاکی که برای این گل زیبا مناسب می باشد ، مخلوطی از یک قسمت خاک پیت و یک قسمت خاک باغچه و مخلوطی از ماسه یا پرلیت می باشد ولی بهتر است ماسه و پرلیت را با هم قاطی کرده و در گلدان این گل بریزد . شما می توانید خاک پیت و پرلیت را از گل فروشی ها خریداری کنید و داخل گلدان گلتان بریزد تا باعث زیبایی آن می شود .
۴- آبیاری :
زمانی که می خواهید آب به گل دهید ، باید زمانی که خاکش خشک است بدهید . اگر زمانی که خاکش خشک نیس باز به آن بدهید ، باعث کنده شدن ریشه آن و همچنین خراب شدن آن می شود . پس بهتر است زمانی که خاکش خشک می باشد به آن آب بدهید . همچنین نباید به این گل آنچنان آب بدهید.
۵- رطوبت :
رطوبت اتاق مناسب این گل است می توانید این گل را در اتاق منزل خود قرار دهید تا بتواند رطوبت کافی را داشته باشد و باعث زیبایی شود . و همچنین اگر دیدید که گلتان جان کافی را ندارد می توانید هفته ای ۲ الی ۳ بار زیر گلدانی این گل را پر آب کنید .
۶- تعویض گلدان :
این گیاه دوست دارد که ریشه هایش در هم بروند . پس بهتر است زمانی که می خواهید گلدان آن را عوض کنید ، بگذارید گلدان پر شود و یک نگاه به ریشه اش بکنید ، و اگر ریشه اش در هم بود می توانید آن را عوض کنید .
۷- تکثیر :
این گیاه گره هایش در روی خاک و در جای مرطوب می زند ( گره همان ریشه است ) و بعد از آن تکثیر می شود و در خاک و گل می رود و باعث افزایش ریشه ها می شود . این گل در فصل بهار و پاییز تکثیر می زند و می توانید با قلمه زدن آن ، آن را در گلدان دیگری بگذارید .
بیماری ها و مشکلات گل سروپژیا و درمان آن :
– برگ ها زرد می شود :
- برگ های این گیاه زمانی زرد می شود که نور کافی و آبیاری کافی نشده است
- در چنین زمانی باید محل و آب آن را چک کنید ،
- در صورتی که نور کافی وجود نداشت آن را به محل بهتری ببرید .
- همچنین به آبیاری منظم و کافی آن بیشتر دقت کنید .
– برگ ها ریزش دارد :
- همان طور که گفته شد ، بودن این گیاه در سرما باعث ریزش آن می شود .
- دراین حالت گیاه شما اصطلاحا کچل می شود .
- پس بهتر است در فصل سرما این گیاه را در سرما نگذارید تا باعث ریزش نشود .
– برگ ها ریزش دارد و همچنین خشک می شود :
- زمانی که گیاه خشک شد ، بهتر است آن را آبیاری و غبرای پاشی کنید .
- احتمالا این باعث میشود تا دیگر خشک نباشد و ریزش نداشته باشد .
– برگ ها سوخته است و زیبایی را از دست داده است :
- زمانی که دیدید برگ ها سوخته شده است ، از آبیاری آن هم در برابر نور آفتاب خودداری کنید .
- نگذارید در معرض اشعه نور آفتاب قرار بگیرد و آن را در محل دیگر بگذارید.
- بهتر است آن را در برابر آفتاب آب ندهید .
– برگ ها که در زیر قرار دارد زرد شده است :
- علت زرد بودن برگ های زیرین ، آبیاری بیش از حد می باشد .
- باید دست از آبیاری فراوان آن بکشید .
- دقت کنید گیاهان گوشتی کلا به پوسیدگی حساس می باشد .
تکثیر گل سروپژیا:
سروپژیا به دو روش از اواسط بهار تا اوایل تابستان می توان تکثیر کرد :
۱- غده های تولید شده بر روی ساقه
۲- قلمه های انتهایی ساقه
-
در روش اول :
ابتدا در یک گلدان با اندازه متوسط را با کمپوست مخصوص گیاهان گوشتی و کاکتوس پر کنید . سپس کمی شن درشت را روی خاک بپاشید و ۳ غده را روی شن قرار دهید و کمپوست را کمی مرطوب کنید . آبیاری بیش از اندازه سبب فساد و پوسیدگی غده ها می گردد و این فساد پس از چند هفته انتظار . بسیار مایوس کننده است .
-
در روش دوم :
قلمه های انتهایی ساقه را به طول ۵/۷ – ۵ سامتی متر در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و هر سه قلمه را در یک گلدان حاوی کمپوست مخصوص گیاهان گوشنی و کاکتوس بکارید اما بیش از حد آبیاری نکنید . ریشه دهی در مدت زمان دو ماه بیشتر انجام خواهد شد و گیاه رش فعال خود را آغاز خواهد کرد . در این مدت دقت کنید زمانی که سطح خاک خشک باشد دوباره آبیاری کنید . اگرچه سروپژیا به نور علاقه زیادی دارد ولی در طول تکثیر ، هرگز آن را در برابر تابش مستقیم خورشید قرار ندهید و در دمای ۲۱- ۱۸ درجه که برای ریشه دهی مناسب است نگه دارید .
چند نکته مهم در مراقبت از گیاه سروپژیا:
حذف برگ های خشک :
زمانی که برگ گیاه سروپژیا ، زرد شد ، باید آن را قطع کرد و برگ رو به روی آن را نیز قطع کنید تا تعادل بین آن ها برقرار شود . برگ ها در هر سال رنگ های مختلفی از رنگ زرد را دارد که در سال اول مسی رنگ و بعد به رنگ سبز تیره در می آید و همچنین این گیاه دارای برگ سبز کم رنگ تا پر رنگ می باشد که گل زیبا می باشد و دارای پوشتی های قرمز و سفید می باشد .
نصب قیم چگونه است ؟
گیاه سروپژیا جوان و یا از عمر آن ها کمی گذشته است ، و همچنین ساقه های تازه ای دارند و بسیار سخت می باشد و قلم زدن آن بسیار سخت می باشد. می توانید یک نخ را به عنوان قیم در محلی که ساقه می باشد ، ببندید و یک پلاستیک دور آن بکشید . همچنین باید گفت که اگر برگ ها ضخیم می باشد و در برابر هوای خشک مقاوم است ، بهتر است آن را غبار پاشی کنید و آن را در محل مرطوب و به دور از هوای خشک بگذارید که باعث شادابی آن شود . یادتان باشد بعد از اینکه گل را خریداری کردید آن را در نزدیک شیشه ماشین قرار دهید تا هوا بخورد و سالم بماند .
غبار پاشی یعنی چه ؟
بودن کنه ، تار عنکبوت و حشرات از مهم ترین آفات سروپژیا زینتی می باشد که باعث آسیب دیدن گیاه می شود . شما می توانید با غبار پاشی بر روی گیاه ، رطوبت آن را تامین کرده و باعث رشد بهتر قهوه خواهد شد و همچنین از جذب حشرات جلوگیری می کند . می توانید شما هفته ای ۳ الی ۴ بار با آب ولرم و سم مخصوص ، گیاه قهوه زینتی را غبار پاشی و یا سم پاشی کنید و از دست هر حشرات مزاحم راحت شوید .
آفات و امراض و مشکلات سروپژیا :
۱- آب پاشی جلوی نور مستقیم خورشید ممکن است باعث سوختگی برگ ها می شود .
۲- سردی هوا ممکن است باعث ریزش برگ ها می شود .
۳- کم آبی باعث خشکی برگ ها می شود و آبیاری منظم و غبار پاشی فراموش نشود .
۴- آبیاری زیاد باعث پوسیدگی برگ های پایینی می شود چرا که گیاهان گوشتی به پوسیدگی حساسند .
۵- آبیاری بیش از اندازه و قرار نگرفتن در معرض نور کافی باعث زرد شدن ، خشک شدن و ریختن برگ ها خواهد شد .
بیشتر بخوانید :
گل کریپتانتوس | نگهداری از کریپتانتوس (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
گل قهوه | نگهداری از گیاه قهوه (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
گل شمشیری | نگهداری از گل شمشیری(آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
اپیشیا | نگهداری از گل اپیشیا (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)
گل عنکبوتی | نگهداری از گل عنکبوتی (آبیاری، نور، خاک ، کود، دما)