با در نظر گرفتن چه شرایطی میتوان نسبت به ارائه دادخواست طلاق توافقی اقدام کرد؟
زمانی که زوجین هر دو به جدایی تمایل دارند، در چنین شرایطی گزینه طلاق توافقی مطرح میشود. این نوع از طلاق از سایر موارد آسان تر است و دو طرف در مورد کلیه حقوق از جمله نفقه، مهریه، جهیزیه و غیره با یکدیگر به تفاهم و نظر مشترک میرسند که دادگاه خانواده نیز آن را میپذیرد. با توجه به این که زوجین کلیه توافقات خود را انجام میدهند و سپس به دادگاه خانواده مراجعه میکنند؛ روال انجام این نوع از طلاق کوتاه تر است و دارای مراحل مختلفی است. تمام حق و حقوقی که میان زوجین وجود دارد، از نوع مادی نیست و آن ها باید در مورد مسائل دیگری همچون حضانت و زمان ملاقات فرزندان نیز با یکدیگر توافق کنند. به طور کلی انجام این گونه از توافقات مانع از ایجاد درگیری بین طرفین در حین یا پس از انجام طلاق میشود که این امر سرعت انجام طلاق را بیشتر میکند و دعاوی مربوطه را به حداقل میرساند.
منظور از طلاق توافقی چیست؟
به همان اندازه که ازدواج از نظر قانونی و اجتماعی محترم شمرده میشود؛ طلاق نیز فرآیندی کاملا قانونی و شرعی است و جهت حل اختلافات جدی بین زوجین در نظر گرفته میشود. با وجود مذموم و مکروه بودن طلاق گاهی چاره ای جز طلاق برای دو طرف نیست. همچنین راه های مختلفی جهت طلاق در قانون در نظر گرفته شده است؛ به عنوان مثال طلاق امکان دارد که به خواسته زن یا مرد صورت بگیرد. در طلاق توافقی هر دو طرف به انجام این کار رضایت دارند و در مورد تمامی حقوق و مسائل موجود با یکدیگر توافق دارند. برخی از افراد تصور میکنند که در این نوع از طلاق زن باید تمام حقوق خود را ببخشد، در صورتی که این چنین نیست. در طلاق توافقی همه چیز بر اساس توافقات بین دو طرف انجام میشود و امکان دارد که زن همه یا بخشی از مهریه خود را ببخشد یا تمامی آن را طلب کند.
مراحل انجام طلاق توافقی
در انواع دیگری از طلاق همچون طلاق به درخواست زوج یا طلاق به درخواست زوجه، دادگاه خانواده پس از دریافت دادخواست زوجین را به داوری ارجاع میدهد اما در طلاق توافقی نیازی به داوری نیست؛ زیرا دو طرف توافقات لازم را پیش از ارسال دادخواست انجام داده اند. در نتیجه فقط باید خود زوجین برای دریافت مشاوره خانواده اقدام کنند و نظر مشاور در خصوص اجرای حکم طلاق برای دادگاه اهمیت دارد.
- برای این منظور و دریافت نوبت مشاوره، متقاضیان باید به سامانه تصمیم یا مداخله در طلاق مراجعه کنند و پس از ورود به این سامانه باید ضمن ورود مشخصات کامل ثبت نام انجام شود. براین اساس زمان و مرکز انجام مشاوره در سامانه مذکور مشخص و به متقاضیان اطلاع داده میشود.
- حضور در جلسات مشاوره اجباری است و قاضی دادگاه خانواده براساس نظر مشاور گواهی عدم امکان سازش را صادر خواهد کرد. در این جلسات مشاور به عنوان شخص سوم به مشکلات میان زوجین نگاه میکند و راه حل های احتمالی را پیشنهاد خواهد کرد. با این حال پس از پایان جلسات حتی اگر دلایل طرفین برای انجام طلاق موجه نباشد ولی هر دو به انجام این کار اصرار کنند؛ باز هم گواهی عدم انصراف طلاق صادر و دادخواست طلاق به دادگاه خانواده ارسال خواهد شد.
- از زمان صدور رای دادگاه به مدت سه ماه پس از آن، زوجین باید به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند که طلاق ثبت شود. لازم به ذکر است که حضور هر دو طرف یا وکیل هرکدام در دفترخانه الزامی است و در غیر این صورت، طلاق انجام نمیشود.
انجام طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
از جمله مهمترین سوالاتی که زوجین در مورد انجام این نوع طلاق دارند، مسئله زمان است. با این حال تعیین مدت زمان دقیق و مشخص در این خصوص از سوی وکلای دادگستری یک تخلف به شمار میرود اما وکلا میتوانند براساس تجربه و دانش و آگاهی خود مدت زمان تقریبی را به مراجعین اعلام کنند. همان گونه که اشاره شد؛ انجام مشاوره پیش از انجام طلاق بسیار ضروری است. به همین جهت یکی از طرفین یا هردو باید در این سامانه ثبت نام کند ولی در جلسات مشاوره هر دو طرف باید حضور داشته باشند و تعداد این جلسات ممکن است بین یک تا پنج جلسه باشد. شرایط زوجین مهم ترین عامل مشخص کننده تعداد جلسات است. پس از پایان جلسات اگر هنوز هم طرفین به جدایی پافشاری کنند؛ دادخواست آن ها ضمن ثبت به دادگاه خانواده ارسال میشود و پس از ابلاغ رای دادگاه نیز فرصت سه ماهه به زوجین داده خواهد شد که طلاق خود را ثبت کنند.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
- از جمله مهمترین مدارک در این خصوص عقدنامه میباشد. اگر عقدنامه به هر دلیل مفقود شده یا از دسترس شما خارج است؛ به دفترخانه ثبت ازدواج خود مراجعه کنید و یک رونوشت از آن را به دادگاه ارائه کنید.
- کارت ملی و فتوکپی برابر اصل کارت ملی مورد نیاز است؛ اما اگر موفق به دریافت کارت ملی نشده اید، ارائه شماره ملی نیز کفایت میکند.
- در صورت دوشیزه بودن زوجه، گواهی بکارت باید از مراکز پزشکی قانونی معتبر ارائه شود که در این مورد دادگاه زوجه را به پزشکی قانونی معرفی مینماید و در غیر این صورت نیز جواب آزمایش خون مبنی بر عدم بارداری زوجه مورد نیاز است.
هزینه طلاق توافقی چقدر است؟
مسلما هزینه طلاق توافقی به نسبت سایر طلاق ها کمتر میباشد. هزینه های طلاق در چندین مرحله پرداخت میشود و شامل مواردی همچون ثبت درخواست طلاق، هزینه جاری شدن صیغه طلاق در دفترخانه و هزینه مشاوره خانواده است. حال اگر هر کدام از زوجین وکیل بگیرند نیز هزینه ای جداگانه پرداخت خواهند کرد. به خاطر این که طلاق توافقی است، هزینه دادرسی بر عهده فردی میباشد که برای اولین بار دادخواست طلاق را به دادگاه مطرح میکند که اگر هر دو نفر توافق کنند، هزینه دادخواست توسط دو طرف پرداخت خواهد شد. تمام هزینه هایی که برای ثبت دادخواست و … لازم است، در شهرهای مختلف کشور متغیر است و به همین دلیل نمیتوان رقم دقیقی در مورد آن اعلام کنیم.