نقش داستان کودکانه در رشد استعداد های کودک

تاثیرات کتاب های تصویری بر کودکان

کتاب های تصویری منبع مهمی از زبان، مفاهیم و درس های جدید برای کودکان خردسال هستند. مجموعه جدیدی از تحقیقات در دنیای بچه های امروزی، برای بررسی ویژگی های داستان های تصویری که از یادگیری کودکان و انتقال آن اطلاعات به دنیای واقعی آن ها پشتیبانی می کند، آغاز شده اند. چیزی که در این مقاله می خواهیم بیشتر به آن بپردازیم، چگونگی رشد نمادین، استدلال قیاسی و استدلال در مورد فانتزی کودکان است. سپس با یکدیگر تاثیر ویژگی های قصه های تصویری بر یادگیری کودکان و انتقال کلمات و حروف، مفاهیم علمی، راه حل های مسئله و اخلاقیات را مورد بررسی قرار می دهیم.

تاثیرات متعدد داستان های تصویری بر کودکان

در دنیای ادبیات کودکان، قصه هایی وجود دارند که کودکان را به جهان های جادویی با شخصیت های خارق العاده، به سرزمین های دور با حیوانات و آداب و رسوم های منحصر به فرد و یا به سفر های متعدد با ماجراهای متمایز دعوت می کنند. در کنار این داستان ها، می توان کتاب های مستند و واقعی را نیز برای کودکان انتخاب کرد. کتاب هایی درباره فضاهای بیرونی، موجودات زیرآب یا دایناسور های ماقبل تاریخ که هم کودکان را با زیست های طبیعی آشنا می کند و هم افزوده ی علمی برای آن ها به دنبال دارد. این دسته از قصه های کودکانه ممکن است در برخی ویژگی ها مانند ژانر، عناصر خارق العاده، رئالیسم تصویری و استفاده از زبان واقعی با یکدیگر تفاوت هایی داشته باشند.

زمانی که یک داستان کودکانه را برای کودک روایت می کنیم، فارغ از این که آن داستان جزو کدام دسته است، از کودک انتظار می رود که حقایق، مفاهیم و ارزش ها را از آن بیاموزد و از آن ها در زندگی واقعی بهره ببرد. پس بدیهی است که باور محتوایی و اطلاعاتی داستانی که برای کودک انتخاب می کنید از اهمیت بالایی در رشد و زندگی او برخوردار است.

عناصر مختلفی که در کتاب های تصویری به کار می روند، کیفیت تصاویر و ارتباط هر چه بیشتر آن ها با محتوای قصه، منجر به بالا رفتن تمرکز مادر به عنوان خواننده داستان، و کودک به عنوان شنونده و بیننده ی آن دارند. مادران در هنگام تعامل با یک کتاب ساده بیشتر از سایر کتاب ها، به عناصر کتاب برچسب می زنند و کودکان نیز با تمرکز بیشتری به عناصر این کتاب ها نگاه می کنند. پس جنبه های مختلف کتاب ها یا قصه های تصویری، می تواند آنچه را والدین و فرزندان روی آن تمرکز می کنند را تغییر دهد.

داستان کودکانه

باید توجه داشته باشید که کودکان در یادگیری به صورت خودگزینشی عمل می کنند و ویژگی های رسانه ها، می تواند در یادگیری کودکان تاثیر بگذارد. کودکان به راحتی می توانند دانش های قابل تعمیم را یاد بگیرند و چه بهتر که این دانش ها از طریق سرگرمی هایی مانند کتاب یا قصه خوانی برای ان ها باشد. بیایید برای این که بهتر متوجه این فرایند شوید، با یک مثال منظورم را ادامه دهم؛ یک قصه برای کودک خود بخوانید و در پایان، فردای آن روز یا چند ساعت بعد، برای اطمینان از یادگیری کودک و تثبیت در ذهن او، از او بخواهید اطلاعات گرفته شده از داستان را برای شما تعریف کند، با این کار می توانید استعداد کودک را محک بزنید و دریابید که ذهن کودک در به خاطر سپردن چه بخش هایی از قصه استعداد بیشتری دارد؛ تصاویر بیشتر در به خاطر سپردن جریان داستان برای کودک تاثیر بیشتری داشته اند، یا متن ها و کلمات و جمله بندی های داستان را بیشتر در تعریف کردن داستان استفاده می کند.

این روند ممکن است در ابتدا برای کودک سخت باشد و فقط نکات کلی را برای شما بازگو کند، اما رفته رفته با گوش دادن به داستان، تمرکز بیشتری رو جزییات به خرج می دهد و شوق کامل تعریف کردن، او را به سمت یادگیری و تقویت حافظه سوق می دهد. همین بازروایی داستان توسط کودک می تواند باعث پیشرفت در درک نمادین و استدلال قیاسی در کودک شده و درک کودک از خیال و واقعیت را به سطح بالاتری برساند.

چگونه با داستان به شکوفایی استعداد کودکان کمک کنیم؟

بعد از خواندن داستان برای کودکان، علاوه بر بازروایی، هم چنین می توانید از کودک بخواهید تا در صورت علاقه، وقایع داستان را برای شما نقاشی کند. این کار را هم چنین می توانید در هنگام تعریف کردن داستان نیز از کودک بخواهید. اینکه اتفاقات یک داستان چگونه در ذهن کودک نقش می بندد را همزان با شنیدن قصه، از قصه به داخل قصه منتقل کند؛ سپس می توانید با دیدن این نقاشی ها و هم چنین مشورت با یک روانشناس کودک، جریان های ذهنی کود خود را تحلیل کنید و حتی استعداد های نهان و ذهنی او را بشناسید.

شناخت استعدادها از طریق نقاشی های انتزاعی که کودک روی کاغذ می آورد، یک روش کاملا روانشناسانه است که به والدین کودک می کند تا بتوانند کودک خود را در مسیر درست رشدی و تربیتی قرار دهند؛ چرا که هر چه کودک در مسیر زندگی همسو با استعداد های خود باشد، احتمال موفقیتش در آن زمینه بیشتر خواهد بود.

در این راستا خواندن داستان های کودکانه متنوع برای کودکان، می تواند به والدین کمک کند تا دامنه علایق و سلایق کودک خود را بهتر بشناسند. خواندن قصه هایی از ژانر های متفاوت اجتماعی، فانتزی، تاریخ، رویایی و … یا مرتبط با حوزه های متفاوت مانند موسیقی، علمی، فیزیک یا زیست محیطی و متعاقبا آنالیز علاقه کودک نسبت به هر یک از این داستان ها، می تواند والدین را به طیف موضوعی واحد برای انتخاب داستان برای فرزندان و تقویت استعدادهای آن ها برساند.

داستان کودکانه تصویری

منابع غنی داستان کودکانه برای کودکان

برای دسترسی به داستان های متنوع و در نهایت بررسی های شناختی روی کودک، در عصر حاضر، استفاده از وبسایت های و پلتفرم های آنلاین داستان کودکانه توصیه می شود. وبسایت هایی با پوشش قصه های صوتی و تصویری همراه با متن، که اتفاقا نکات و پند های آموزشی نیز برای کودکان دارند، می توانند راحت تر و سریع تر، والدین را به این هدف برسانند.

یکی از معروفترین و معتبرترین وبسایت های حوزه کودک وولک است. این وبسایت که در سالهای اخیر محبوبیت فراوانی را در میان مخاطبان پیدا کرده است، با داشتن بیش از ۵۰۰ داستان صوتی و تصویری متعدد و انواع سرگرمی ها برای کودکان، کاری کرده است که والدین و کودکان برای پر کردن اوقات فراغت دیگر نیازی به سایت یا پلتفرم دیگری نداشته باشند! در وولک می توانید انواع داستان، شعر و آهنگ، کارتون های جذاب، نقاشی ها و کرادستی های متعدد را ببینید و هر کدام که دوست دارید، برای سرگرمی و یادگیری کودک خود انتخاب کنید. مقاله های روانشناسی این وبسایت نیز می توانند به والدین در جهت رشد بهتر و تریبیت کودکان کنند. برای دیدن خدمات کودک در وبسایت تخصصی کودکان وولک هم چنین می توانید به نشانی اینترنتی https://www.voolak.com مراجعه کنید.


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.