تقویم رویدادها و مناسبت های ماه شعبان به همراه توضیحات

در این نوشته از دلبرانه قصد داریم مطلبی در خصوص معرفی و بررسی مناسبت های ماه شعبان به تفکیک روز تا پایان ماه حدمت شما ارائه نماییم.

اگر میخواد در مورد تقویم وقایع و رویدادهای ماه شعبان اطلاعاتی را بدست بیاورید و بدانید و با جزئیات آن بیشتر آشنا شوید این پست را دنبال کنید.

در اینجا فهرستی از وقایع و مناسبت های ویژه ماه مبارک شعبان را برایشما کاربران محترم جمع آوری کرده ایم.

امیدواریم که مورد استفاده شما قرار گیرد … از همراهی شما سپاسگزاریم …

مناسبت های ماه شعبان همراه جزئیات

مناسبت های ماه شعبان

ماه شعبان ماه سرور شیعه به قدوم امامان معصوم علیهم السّلام است. روزهای ۲، ۳، ۴، ۵، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۴، ۱۵، ۱۸، ۱۹ این ماه روزهای مهمی از تاریخ اسلام است.

ولادت امام حسین علیه السّلام، امام زین العابدین علیه السّلام، حضرت بقیه اللَّه الاعظم علیه السّلام، حضرت عباس و حضرت علی اکبر مهم‌ترین اخبار سراسر سرور در این ماه هستند.

شهادت سعید بن جبیر، وفات علی بن محمّد سمری و حسین بن روح نوبختی دو نائب امام زمان روزهای حزن این ماه‌اند. جنگ بنی سعد جنگ رخ داده در این ماه است.

آغاز وجوب روزه یک روز تاریخی در زمینه احکام اسلامی است.

ورود امام حسین به مکه، آخرین توقیع امام زمان و شناساندن امام زمان به شیعیان نیز سرآغاز تحولات عظیمی در تاریخ اسلام‌اند.

دوم شعبان

۱ – آغاز وجوب روزه در این روز در سال دوم هجری روزه ماه مبارک رمضان واجب شد.

۲ – مرگ معتز عباسی در این روز در سال ۲۵۵ ه’ معتز باللَّه به درک واصل شد. نام او زبیر یا محمّد بود که بعد از پسر عمویش مستعین به خلافت رسید.

از بزرگترین جرائم او این بود که امام هادی را به شهادت رساند، و چون ترس آن داشت که مؤید بر ضد او قیام کند او را در لحاف مسموم پیچید و دو طرف آن را بست تا در ۲۳ رجب مرد.

او پیوسته سر کردگان اتراک را می‌کشت تا در روز مبعث سال ۲۵۵ ه’ عده‌ای به سر کردگی صالح بن وصیف دور معتز را گرفتند و توبیخ و سرزنش کردند و از او مطالبه اموال کردند.

و او را از حجره بیرون کشیدند و در آفتاب گرم بپای داشتند که از شدت گرما تکیه بر یک پا می‌کرد و او را پیوسته می‌زدند تا اینکه در ۲۷ رجب خود را از خلافت خلع کرد.

سپس سه روز به او آب و غذا ندادند تا مرد، و به قولی دیگر او را با آب جوش تنقیه کردند.

بعضی گفته‌اند: او را پنج روز در گرمابه بدون آب و غذا حبس کردند و روز آخر آب نمک یا آب برفی به او دادند و به این سبب کشته شد.

سوم شعبان

۱ – ولادت امام حسین در این روز در سال ۴ ه’ آقای شهیدان و سرور و سالار شیعیان و دلباختگان، اشک هر مؤمن، امام امام زاهد عابد، شهید غریب، عطشان نینوا حضرت اباعبداللَّه الحسین الشهید عالم را به نور خود منور فرمود.

اقوال دیگر در ولادت آن حضرت پنجم شعبان و سی‌ام ربیع‌الاول و دوازدهم رجب است. القاب امام حسین علیه السّلام: نام مبارک آن حضرت در تورات شبیر و در انجیل طاب است.

پدرشان مولانا و مقتدانا أمیر المؤمنین علی بن ابی طالب و مادرشان حضرت ولیه اللَّه و حبیبته خاتون دو سرا صدیقه کبری فاطمه زهرا سلام اللَّه علیها است.

کنیه آن حضرت ابو عبداللَّه و کنیه خاص آن حضرت ابوعلی است.

القاب حضرت الشهید، السعید، السبط الثانی، الامام الثالث، الرشید، الطیب، الوفی، السید، الزکی، المبارک، تابع لمرضات اللَّه است.

پیامبر پیامبر در ولادت امام حسین علیه السّلام: هنگامی که خبر ولادت آن حضرت به پیامبر گرامی پیامبر  رسید، به خانه أمیر المؤمنین علیه السّلام‌آمدند و به اسماء فرمودند تا مولود را بیاورد.

اسماء حضرت را در پارچه‌ای سفید پیچید و خدمت رسول اکرم پیامبر  آورد. پیامبر پیامبر  در گوش راست آن حضرت اذان و در گوش چپ اقامه فرمودند.

روز اول یا هفتم ولادت امین وحی الهی جبرئیل فرود آمد و عرض کرد: «سلام خداوند بر تو باد ای پیامبر، این نوزاد را به نام پسر کوچک هارون شبیر نام بگذار، که به عربی حسین گفته می‌شود.

چون علی برای شما بسان هارون برای موسی بن عمران است، جز آنکه شما خاتم پیامبرانی. » به این ترتیب نام پر عظمت «حسین» از جانب پروردگار برای دومین فرزند فاطمه سلام اللَّه علیها انتخاب شد.

در این روز ملائکه آسمانها برای عرض تهنیت به مناسبت این ولادت خدمت پیامبر پیامبر  رسیدند و از خاک قبر آن بزرگوار برای پیامبر پیامبر  آوردند و به آن حضرت تعزیت نیز گفتند.

یکی از معجزات روز ولادت آن حضرت این بود که فطرس ملک یا دردائیل پناه به آن امام مظلوم برد و خداوند او را بخشید و او را به مقام قبلی‌اش باز گردانید.

دوران زندگی امام حسین علیه السّلام: آن حضرت شش سال و چند ماه با جد گرامی خود رسول اکرم پیامبر  بود. مدت سی سال با پدر بزرگوار خود مولای متقیان امیر مؤمنان زندگی کرد، و در جمل، صفین و نهروان شرکت داشت.

در دوران زمامداری غاصبانه عمر، امام حسین در سن ده سالگی وارد مسجد شد و خلیفه دوم را بر منبر پیامبر پیامبر  مشاهده کرد که سخن می‌گفت.

از منبر بالا رفت و فریاد زد: «از منبر پدرم فرود آی» !.

بعد از شهادت أمیر المؤمنین همراه و شریک رنجهای امام حسن بود، و شاهد بود که معاویه و دیگر منافقین و کافران چگونه دهان آلوده خود را به بدگوئی پدر بزرگوارش أمیر المؤمنین و برادرش امام حسن علیهماالسّلام می‌گشایند.

پس از آنکه امام مجتبی را مظلومانه شهید کردند، امامت به آن وجود سراپا جود رسید، و بعد از مصائب و اذیتها و زخم زبانها، در روز عاشورا آن حضرت را به شهادت رسانیدند.

در این روز توقیع مبارک از ناحیه امام زمان در رابطه با ولادت امام حسین به قاسم بن علاء همدانی صادر شد .

۲ – ورود امام حسین به مکه در شب جمعه سوم شعبان سال ۶۰ ه’ امام حسین وارد مکه شدند و تا ذی الحجه در آنجا اقامت داشتند.

چهارم شعبان

۱ – ولادت حضرت عباس در این روز در سال ۲۶ ه’ علمدار کربلا سقای نینوا حضرت قمر منیر بنی هاشم ابوالفضل ال‌عباس به دنیا آمد. نام مشهور آن حضرت عباس است.

به آن حضرت ابوالفضل، ابوالقربه، قمر بنی هاشم، باب الحوائج، عبد صالح و سقا می‌گویند. پدرشان حضرت أمیر المؤمنین علی بن ابی طالب علیه السّلام، و مادرشان امّ البنین فاطمه سلام اللَّه علیها دختر حزام کلابیه است.

آن حضرت خوش سیما و زیبا رو بود و به همین جهت به ماه بنی هاشم ملقب شد.

قامتی بلند و بازوهائی قوی داشت و بر اسب که می‌نشست و پا در رکاب می‌نمود زانوی آن حضرت تا گردن اسب می‌رسید.

مظهر جلال و جبروت حضرت کردگار بود، و در شجاعت و صفات بعد از امام حسن و امام حسین سر آمد اولاد أمیر المؤمنین بود.

آن حضرت سپهسالار و علمدار مظلوم کربلا بود.

پنجم شعبان

ولادت امام زین العابدین در این روز در سال ۳۸ ه’ در زمان أمیر المؤمنین آقا و مولایمان حضرت سیّد السّاجدین زین العابدین علی بن الحسین به دنیا آمد.

آن حضرت در روز شنبه در منزل حضرت زهرا سلام اللَّه علیها به دنیا آمدند. نام آن حضرت «علی» است، و مشهورترین لقب مبارکش زین العابدین و سجاد است.

پدرشان سرور شهیدان حضرت اباعبداللَّه الحسین علیه السّلام، و مادرشان حضرت شهربانو است. امام سجاد دو سال از عمر با برکتش را با جدش أمیر المؤمنین بود، و بقیه ء عمر شریفش همراه عموی مکرم و مظلومش امام مجتبی و پدر والامقامش امام حسین سپری شد.

در واقعه جانسوز کربلا شاهد شهادت پدربرادر، عمو و بستگان و اصحاب علیهم السّلام بود. همراه با عمه‌اش زینب کبری سلام اللَّه علیها و دیگر اسرا به کوفه و شام رفتند.

در کوفه و شام جسارتها به آن حضرت و اهل بیت علیهم السّلام نمودند، ولی با خطبه هائی نورانی از امامت و عصمت اهل بیت علیهم السّلام دفاع فرمود.

در کاخ یزید در حالیکه با چند تن دیگر از خاندان امامت به یک ریسمان بسته شده بودند، رو به یزید کرده فرمودند : «ما ظنّک برسول اللَّه لو رآنا موثقین فی الجبال. ..»: «ای یزید، چه گمان به پیامبر می‌بری اگر آن حضرت ما را این چنین در بند ببیند » ؟

در ولادت آن حضرت اقوال دیگری به این ترتیب وجود دارد: ۸ ربیع ال‌اول، ۱۵ جمادی الاولی ۱۵ جمادی الاخر، ۵ رجب، ۱۱ رجب، ۷ شعبان، ۹ شعبان۱۵ شعبان، ۵ رمضان.

در روز ولادت هم اختلاف است که یکشنبه بوده یا سه شنبه یا پنجشنبه یا جمعه ؟ در سال ولادت هم اختلاف است که ۳۶ یا ۳۷ یا ۳۸ ه’ بوده است.

نهم شعبان

عقیقه برای امام حسین در این روز که هفتمین روز ولادت امام حسین است، حضرت رسول گوسفندی را برای فرزندش به عنوان عقیقه قربانی کرد.

سپس سر آن حضرت را تراشید و هم وزن موی سر او نقره صدقه داد.

دهم شعبان

توقیع امام زمان برای شیعیان در این روز ابوجعفر سمری شش روز قبل از رحلتش، توقیعی از ناحیه مقدسه حضرت صاحب الامر علیه السّلام‌برای شیعیان آورد.

یازدهم شعبان

ولادت حضرت علی اکبر در سال ۳۳ ه شبیه‌ترین مردم به خاتم الانبیاء  حضرت علی اکبر به دنیا آمد.

نام آن حضرت «علی »پدرشان حضرت سیّد الشّهداء علیه السّلام، مادرشان لیلی بنت مره ثقفی است.

کنیه آن حضرت طبق فرمایش حضرت صادق «اباالحسن» است. روایت بزنطی هم دلالت دارد که آن حضرت ازدواج کرده بودند.

در زیارت وارده از حضرت صادق هم می‌خوانیم: «صلی اللَّه علیک و علی عترتک و اهل بیتک و آبائک و ابنائک و امهاتک الاخیار الذین أذهب عنهم الرجس و طهرهم تطهیراً» و لفظ أبناء در زیارت دلالت بر این دارد که آن حضرت حتی بیشتر از دو فرزند داشته است. در واقعه کربلا نزدیک ۲۷ سال از عمر مبارک آن حضرت گذشته بود.

پانزدهم شعبان

پانزدهم شعبان

۱ – ولادت حضرت بقیه اللَّه ولادت حضرت بقیه اللَّه الاعظم صلوات اللَّه علیه

در سال ۲۵۵ ه شی جمعه ولادت خاتم الاوصیاء منتقم آل محمّد ، آخرین امام بر حق و ولی مطلق خداوند حضرت بقیه اللَّه حجه بن الحسن عجل اللَّه تعالی فرجه الشریف واقع شده است.

در این شب آب زمزم زیاد می‌شود به گونه‌ای که همه می‌توانند رؤیت کنند. ولی اکنون روی آن پوشیده است.

در این شب برات آزادی از آتش برای افراد زیادی نوشته می‌شود، و آن را «شب برات» و «شب مبارک» و «شب رحمت» گویند.

۲ – وفات علی بن محمد سمری نائب امام زمان

بیشتر بخوانید >> نقاشی نیمه شعبان
بیشتر بخوانید >> انشا در مورد امام زمان

هجدهم شعبان

  • وفات حسین بن روح نوبختی نایب امام زمان

در این روز به سال ۳۲۶ ه’ نایب سوم حضرت صاحب الامر عجل اللَّه تعالی فرجه، جناب حسین بن روح نوبختی در بغداد به عالم بقا رحلت کرد و در همانجا دفن شد.   ۱۹ شعبان

  • جنگ بنی المصطلق

در این روز در سال ۶ ه’ غزوه بنی المصطلق اتفاق افتاد. حرکت برای این جنگ در دوم شعبان همین سال بود.

تعداد مسلمانان ۱۰۰۰ نفر بودند که ۳۰ اسب داشتند، ولی کفار ۷۰۰ نفر بودند. یک نفر از مسلمانان در این جنگ شهید شد و از کفار ۱۰ نفر به قتل رسیدند.

در این جنگ غلبه و نصرت از آن مسلمین بود. مصطلق منزلی بین مکه و مدینه است که منسوب به مصطلق است.

او اول کسی است که دین اسماعیل را تغییر داد و قبیله خود را به پرستیدن هبل فرمان داد و آن را در کعبه نصب کرد.

ضمیمه ماه شعبان

  • مرگ حفصه

در ماه شعبان سال ۴۵ ه’ حفصه از دنیا رفت و مروان بر جنازه او نماز خواند. حفصه دختر عمر بن خطاب ابتدا زوجه خنیس بن عبداللَّه بود. بعد از آنکه خنیس وفات کرد عمر او را به عقد پیامبر  در آورد.

  • جنگ پیامبر  با بنی سعد

در شعبان سال ششم هجرت پیامبر  حضرت أمیر المؤمنین را به همراه ۱۰۰ نفر برای نقابله با طائفه بنی سعد در اطراف مدینه فرستاد.

بنی سعد با خبر شده فرار کردند و مسلمانان صد شتر و هزار گوسفند به غنیمت گرفتند. أمیر المؤمنین چند شتر برای پیامبر  جدا کرد و سایر غنائم را بین مسلمانان تقسیم فرمود و به مدینه باز گشتند.

  • شهادت سعید بن جبیر

در این ماه در سال ۹۵ ه’ جناب سعید بن جبیر کوفی به دست حجاج بن یوسف ثقفی به شهادت رسید.

بعد از شهادت جناب سعید بن جبیر نقل کرده‌اند، که اگر مرگ حجاج در ۱۳ رمضان باشد، شهادت سعید به ترتیب در روزهای ۲۷ یا ۲۸ یا ۲۲ یا ۲۳ و ۲ یا ۳ شعبان بوده است.

  • مرگ مغیره بن شعبه

در ماه شعبان سال ۵۰ ه مغیره بن شعبه در حالیکه از طرف معاویه حاکم کوفه بود، در سن ۷۰ سالگی به درک واصل شد.  و زیاد بن ابیه به جای او منصوب شد.

مغیره بن شعبه در کوفه سب به أمیر المؤمنین می‌نمود و خطبا را امر می‌کرد که آن حضرت را لعن کنند و تا زمان فرا رسیدن مرگش این عمل را ترک نکرد.

نوزدهم شعبان

جنگ بنى مصطلق (سال ۵ هجری قمری)

درگذشت حسنعلی مروارید (۱۳ مهر ۱۳۸۳ش)(سال ۱۴۲۵ هجری قمری)

بیستم شعبان

ورود عبدالرحمن بن ملجم مرادی به کوفه (سال ۴۰ هجری قمری)

ولادت محمد رضا نجفی اصفهانی (مسجدشاهی) (سال ۱۲۸۷ هجری قمری)

درگذشت ملا محمد آخوند کاشی (۱۱ تیر ۱۲۹۴ش) (سال۱۳۳۳هجری قمری)

درگذشت سید محمد سلطان الواعظین شیرازی (۱۹ مهر ۱۳۵۰ش) (سال ۱۳۹۱ هجری قمری)

درگذشت سید محمد علی مدرس یزدی (۱۵ آبان ۱۳۸۰ش) (سال ۱۴۲۲هجری قمری)

بیست و یکم شعبان

درگذشت عبدالرسول قائمی از علمای شهر آبادان (۱۴ بهمن ۱۳۷۲ش) (سال ۱۴۱۴ هجری قمری)

بیست و دوم شعبان

درگذشت ابن شهر آشوب (سال۵۸۸ هجری قمری)

درگذشت محمدجواد بلاغی (۱۹ آذر ۱۳۱۲ش) (سال ۱۳۵۲ هجری قمری)

بیست و سوم شعبان

وفات ناصر کبیر علوی در طبرستان (سال ۳۰۴ هجری قمری)

درگذشت سید علی نقی فیض الاسلام (۲۴ اردیبهشت ۱۳۶۴ش) (سال ۱۴۰۵ هجری قمری)

درگذشت سید محمد جواد موسوی غروی (۵ مهر ۱۳۸۴ش) (سال ۱۴۲۶ هجری قمری)

بیست و چهارم شعبان

درگذشت میرزا محمد حسن شیرازی (میرزای بزرگ) (۱ اسفند ۱۲۷۳ش)(سال ۱۳۱۲ هجری قمری)

درگذشت سید ابراهیم علم الهدی سبزواری (۱۲ آذر ۱۳۷۸ش) (سال ۱۴۲۰ هجری قمری)

بیست و پنجم شعبان

قتل ابومسلم خراسانی (سال۱۳۷ هجری قمری)

درگذشت ناصر کبیر (اُطرُوش) (سال۳۰۴ هجری قمری)

پایه گذاری قیام سربداران (سال۷۳۷ هجری قمری)

شهادت سید محمد حسینی بهشتی و یارانش (۷ تیر ۱۳۶۰ش) (سال۱۴۰۱ هجری قمری)

بیست و ششم شعبان

درگذشت یزید بن عبدالملک بن مروان خلیفه اموی (سال ۱۰۵ هجری قمری)

بیست و هفتم شعبان

درگذشت میرزا حبیب الله مجتهد خراسانی (۲۲ شهریور ۱۲۸۸ش) (سال۱۳۲۷هجری قمری)

بیست و هشتم شعبان

درگذشت مغیره بن شعبه (سال ۵۰ هجری قمری)

درگذشت ملا حسینقلی همدانی (۳ اسفند ۱۲۷۲ش) (سال ۱۳۱۱ هجری قمری)

آغاز سلطنت احمد شاه آخرین پادشاه قاجار (۳۰ تیر ۱۲۹۳ش) (سال ۱۳۳۲ هجری قمری)

ولادت نصرالله شاه آبادی (۱۷ دی ۱۳۱۰ش) (سال ۱۳۵۰ هجری قمری)

درگذشت مرتضی زاهد (۲ خرداد ۱۳۳۱ش) (سال ۱۳۷۱ هجری قمری)

درگذشت سید مهدی شیرازی (۲۶ بهمن ۱۳۳۹ش) (سال ۱۳۸۰ هجری قمری)

بیست و هشتم شعبان

درگذشت محمد باقر بهاری همدانی (۲۰ تیر ۱۲۹۴ش) (سال۱۳۳۳هجری قمری)


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.