چگونه سهام یک شرکت را ارزش گذاری کنیم؟

چگونه سهام یک شرکت را ارزش گذاری کنیم؟

برای انجام معاملات موفق در بازار بورس ایران باید بتوانیم ارزش ذاتی سهام شرکت ها را به دست بیاوریم اما چگونه سهام یک شرکت را ارزش گذاری کنیم؟ افراد زیادی هستند که تنها با توصیه دیگران در بازار بورس ایران به خرید و فروش سهام مشغول هستند و طبیعتا در این راه ضرر و زیان بسیاری متحمل شده اند.

در این مقاله قصد داریم به شما یاد بدهیم که چگونه سهام خوب را از بد تشخیص بدهید. با استفاده از این روش ها شما یاد می گیرید که سهم هایی با ارزش ذاتی بالا پیدا کرده و معاملات موفقی داشته باشید.

ارزش گذاری سهام شرکت های بورسی با استفاده از نسبت های مالی

ارزش گذاری سهام شرکت های بورسی

یکی از روش هایی که برای تحلیل بنیادی سهام شرکت های بورسی وجود دارد، استفاده از نسبت های مالی مربوط به این شرکت ها است. با استفاده از این نسبت ها معامله گران می توانند به ارزش ذاتی هر سهم پی ببرند و بعد از مقایسه آن با قیمت روز سهام، اقدام به خرید کنند.

به طور کلی هر چه قیمت روز بازار به ارزش ذاتی نزدیک تر و یا از آن کمتر باشد، سهم ها جذابیت بیشتری برای خرید پیدا می کنند. اما قبل از این که به شرح این نسبت های مالی بپردازیم، بهتر است ابتدا با مفاهیم EPS و DPS آشنا شویم.

مفهوم EPS و DPS در بورس و بررسی تفاوت های آن ها با یکدیگر

EPS به معنی میزان سود به ازای هر سهم است. عدد EPS در واقع میزان سودی را نشان می دهد که شرکت های بورسی به ازای هر سهم خود به دست آورده اند. این شرکت ها بعد از کسب سود، آن را در صورت های مالی خود درج کرده و با تقسیم مجموع سود خالص بر تعداد کل سهام های منتشره شرکت عدد مربوط به EPS را به دست می آورند.

اما DPS چیست؟ اکثر شرکت ها بخشی از سود سالیانه خود را ذخیره می کنند و یا به دلایل دیگر به بخشی از سود خود نیاز دارند. بنابراین همه سودی که در EPS شناسایی شده بین سهامداران تقسیم نمی شود. در واقع DPS بخشی از EPS است که شرکت ها تصمیم می گیرند آن را بین سهامداران خود تقسیم کنند.

از این به بعد از این که سودی که به سهام شما تعلق گرفته متفاوت از مقداری است که به عنوان EPS شرکت درج شده، تعجب نخواهید کرد چون حالا علت این تفاوت را می دانید.

نسبت پی بر ای (P/E) در بازار بورس ایران

نسبت P/E یکی از نسبت های مالی پرکاربرد است که برای تحلیل بنیادی سهم ها در بورس ایران از آن استفاده زیادی می شود. اما چطور با داشتن مقدار این نسبت به ارزش سهام مورد نظر پی ببریم؟

نسبت P/E در واقع حاصل تقسیم کردن قیمت روز سهام بر همان عدد EPS که پیشتر درباره آن صحبت کردیم، است. مثلا فرض کنید قیمت روز سهام شرکت سایپا با نماد «خساپا» ۱۰۰۰ ریال باشد و سود ساخته شده به ازای هر سهم (EPS) آن برابر با ۱۰۰ ریال باشد. در این صورت نسبت پی بر ای در این سهم برابر با ۱۰ می باشد.

اما اگر نماد «خساپا» با همین قیمت ۱۰۰۰ ریالی EPS ایی برابر با ۲۰۰ ریال داشته باشد، نسبت P/E آن برابر با ۵ خواهد بود.

همان طور که متوجه شده اید در مثال دوم میزان سوددهی شرکت بیشتر از حالت اول است و در نتیجه عدد P/E آن کمتر است. پس می توان نتیجه گرفت که هر چه این عدد کوچکتر باشد، سهام ها جذابیت بیشتری برای خرید خواهند داشت. محاسبه نسبت P/E به طور کلی برای شرکت های تولیدی در بورس کاربرد دارد.

ارزش خالص دارایی (NAV) در بازار بورس ایران

ارزش خالص دارایی یا Net Asset Value یکی از روش های مهمی است که در بازار بورس برای تعیین ارزش شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ از آن استفاده می شود. ارزش خالص دارایی همان طور که از نام آن پیدا است بیان کننده خالص ارزش دارایی یک شرکت یا یک صندوق سرمایه گذاری است.

همه کسانی که وارد بورس ایران می شوند می خواهند سرمایه خود را بیشتر کنند. به همین دلیل بررسی NAV یکی از فاکتورهای مهمی است که این سرمایه گذاران همواره مد نظر قرار می دهند.

NAV در واقع حاصل کم کردن کل دارایی های یک شرکت از مقدار بدهی های همان شرکت است. اگر عددی که از این طرق حاصل می شود را بر کل واحد های سرمایه گذاری یا همان سهام منتشره شرکت تقسیم کنیم، ارزش خالص دارایی به ازای هر یک سهم مشخص خواهد شد.

اگر می خواهید به یک سرمایه گذار موفق تبدیل شوید باید بتوانید ارزش ذاتی سهام های بورسی یا واحدهای صندوق های سرمایه گذاری را محاسبه کنید. در مرحله بعدی باید بتوانید ارزش ذاتی سهم را با قیمت فعلی آن مقایسه کرده و میزان رشد قیمتی سهم در آینده را پیش بینی کنید. با استفاده از این روش می توانید به این نتیجه برسید که خرید این سهم ها شما را به سودآوری می رساند یا نه.

 

منبع:  https://amoozesh-boors.com/fa/article/stock-valuation

این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.