با محبوب ترین سازهای غربی آشنا شوید
موسیقی وسیله ای برای بیان احساسات و هیجانات درونی است. برای بیان شادی ها، غم ها، اعتراضات و ناملایمتی ها است. آنجا که زبان از بیان قاصر می ماند موسیقی هم زبان است هم کلام. حس آرامش و سر زندگی بعد از نواختن یا شنیدن یک قطعه خوب پایان آلام و دردها است. بشر با موسیقی متولد می شود با آن زندگی می کند و توسط آن با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار می کند.
موسیقی بیانگر اصالت، تفکرات، آداب و رسوم یک ملت است. در گذشته سازها و سبک ها مختص یک منطقه و ناحیه بود. اما امروزه موسیقی دیگر محدود به مکان نیست، مسیر پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. دچار تحولات عظیمی شده است و جایگاه خاص خود را در هر دوران دارد.
در این مقاله به معرفی چند ساز معروف غربی می پردازیم که محبوبیتی فراتر از ملیت و جایگاه ظهور خود پیدا کرده اند. سازهایی که مرزها را شکسته و در دنیا حرفی برای زدن دارند. بخصوص در ایران طرفداران و علاقه مندان زیادی برای خود پیدا کرده اند.
- گیتار: سازی زهی است که به گروه کوردوفون ها یا زه صدا ها تعلق دارد. سازی که با پیک یا توسط انگشت نواخته می شود و صدا توسط ارتعاش سیم ها تولید می شود. گیتار سازی غربی با داشتن قدمت دیرینه از جایگاه ویژه ای در موسیقی غربی و جهان برخوردار است. همگام با پیشرفت موسیقی این ساز نیز دارای تحولات عظیمی از لحاظ ساختار و تکنیک های نوازندگی شده است. امروزه این ساز محبوب افراد زیادی در سر تا سر جهان است. در بین کودکان و نوجوانان از محبوبیت خاصی برخوردار است. این ساز در ایران نیز طرفداران زیادی دارد و افراد زیادی تمایل به یادگیری آن دارند. در کلاس آموزش گیتار نوازنده در دوره های مبتدی، متوسطه و حرفه ای به یادگیری این ساز می پردازد. در ابتدا هنرجو با ساختار اولیه ساز، نحوه دست گرفتن ساز، نت خوانی و اصول اولیه نوازندگی آشنا می شود. در مراحل بعدی هنرجو بداهه نوازی، تک نوازی، همخوانی با گروه و همراهی با ارکستر به همراه نواختن قطعات بزرگان را می آموزد.
- ویولون: از کوچکترین سازهای زهی – آرشهای است که با قرار گرفتن روی شانه چپ توسط آرشه ای که در دست راست است نواخته می شود. ویولون دارای کوک سیم های می، لا، ر، سل است که از زیر به بم هستند. این ساز دارای دامنه صوتی پایین تر از پیانو است. معمولا بهترین زمان یادگیری این ساز از دوران کودکی است. با توجه به پیچیدگی که در نواختن این ساز است، کودکی بهترین زمان برای یادگیری با توجه به قدرت بالای یادگیری در این دوران است.
- ویولنسل: سازی زهی بزرگتر از ویولون است که در حالت نشسته با قرار گرفتن بین زانو ها نواخته می شود. دارای صدای غنی و بم است. صدای آهنگین آن هر شنونده ای را به خود جلب می کند. ویولنسل براحتی به ارتفاع صوتی ویولون می رسد. این ساز بدلیل اندازه بزرگش حمل و نقل مشکل دارد و برای کودکان ساز مناسبی نیست.
- پیانو: سازی کلید دار که در اثر برخورد چکش ها با سیم های داخل جعبه به صدا در می آید. با فشرده شدن کلاویه ها چکش ها به حرکت در میآیند. سیم ها یی موجود است که به صفحه صدا متصل شده اند و نقش تقویت صدا را دارند. پیانو دارای بالاترین دامنه صوتی حدود هفت اکتاو است و قادر به تولید فرکانس بالا است. در کلاس آموزش پیانو هنرجو با مبانی و تئوری موسیقی، ساختمان ساز، درست نشستن، تولید صدا و رسیدن به تن خوب آشنا می شود. در نهایت با تمرین آثار بزرگان و قطعات معروف هنرجو آماده برای همنوازی و همراهی با ارکستر می شود.
- کلارینت: سازی بادی است که توسط قمیش نواخته می شود. سازی که دارای انواع مختلف است و معروفترین آن کلارینت سوپرانو است. این ساز بطور متداول از چوب سیاه آفریقایی ساخته می شود اما انواع فلزی آن نیز در بازار موجود است. این ساز از یک لوله استوانهای و یک زبانه تشکیل شده است که بر روی سطح لوله ای آن تعدادی کلید موجود است.
- ارگ: سازی صفحه کلید دار است که از جمله سازهای است که امروزه نوع برقی آن بسیار محبوب است. در ارگ برقی صدا توسط مدارهای الکترونیک تولید و توسط بلندگو پخش می شود. در نوع بادی آن لوله هایی با اندازههای مختلف باعث نوسان صدا می شوند.
- آکوردئون: سازی بادی شستی دار است که بین دو دست نوازنده قرار می گیرد و دارای سطح مورب متحرک در دو طرف است. لا به لای آن مجاری هوایی قرا دارند که با باز و بسته شدن توسط نوازنده صدا تولید می کنند. صفحه کلیدی که در آکوردئون موجود است هوای ورودی به مجاری را کنترل می کند. جعبه بیس از دیگر اجزا این ساز است که دارای دکمه هایی برای کنترل صدا است.
از دیگر سازهای غربی که علاقمندان خاص خود را دارد عبارتند از:
- درامز یا درام
- ساکسیفون
- ترومپت
- ابوا
- ماندولین
- فاگوت
- کلاویکورد
- فورتپیانو
معروفترین سبک های غربی
سبک های متفاوت از موسیقی در دنیا وجود دارد که قدمت و پیشینه متفاوتی دارند. هر کدام دارای تفاوت ها و شباهت های خاص و ساز مناسب خود هستند. معروفترین این سبک ها عبارتنداز
- کلاسیک
- پاپ
- راک
- فولک
- جاز یا جز
- بلوز
- هیپ هاپ
- کانتری
- ارکسترال
- آکوستیک
- الکترونیک
سبک موسیقی، ژانر یا گونه در واقع ویژگی های قطعه های موسیقی در دوره ها و زمان های خاص بر حسب موقعیت مکانی است که با توجه به ویژگی های آن دوران بر حسب شرایط موجود سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی شکل گرفته است.
ساز غربی مناسب برای یادگیری
سازهای غربی با ویژگی های خود طرفداران خاص خود را در بین همه گروه سنی دارا هستند. اینکه بگوییم چه سازی مناسب برای یادگیری است به عوامل زیادی از قبیل
- علایق و سلایق های فردی
- قدرت یادگیری
- توانایی های جسمی و فیزیکی هر فرد
- داشتن استاد کار بلد و حرفه ای
- آموزشگاه موسیقی خوب
بستگی دارد. هر کدام از موارد بالا در مدت زمان یادگیری هنرجو و معرفی او به جامعه موسیقی کمک شایانی می کند.
آموزشگاه موسیقی
مهمترین اصل در یادگیری موسیقی چه موسیقی اصیل ایرانی و چه موسیقی غربی داشتن علاقه و انگیزه برای نواختن ساز مورد نظر است. بنابراین استعداد یابی و پی بردن به توانایی های هنرجو توسط استاد خبره در همان روزهای اول قدم بزرگی است. استاد مجرب در همان روزهای اولیه می تواند تشخیص دهد آیا فرد علاقه و استعداد مناسب برای یادگیری ساز را دارد یا نه؟ از طرفی صبور بودن استاد و با انگیزه بودن او می تواند میل به یادگیری را در هنرجو افزایش دهد. همچنین امکانات پیشرفته و به روز آموزشی و محیط مناسب برای آموزش در اصل یادگیری مهم است.
آموزشگاه موسیقی صدای مهرورزان با پیشینه طلایی در زمینه آموزش با کادری مجرب و آکادمیک از اساتید حرفه ای سالیان سال در نشر و رواج موسیقی در بین هنرجویان فعالیت دارد. هنرجو در محیط های دوستانه و زیر نظر اساتید مطرح که با صبر و حوصله به امر تعلیم و آموزش می پردازند، می تواند ساز مورد نظر و محبوب خود را فرا گیرد.
منبع : https://mehrvarzanmusic.ir/