شیپوری | نگهداری از گل شیپوری (آبیاری،نور،خاک،کود،تکثیر)

شیپوری | نگهداری از گل شیپوری ( CALLA LILY )

گل شیپوری گلی بسیار دوست داشتنی و زیبا می باشد که دارای برگ هایی سبز و گل های به رنگ زرد و سفید و صورتی و … است . کمتر کسی است که این گل دلبر آشنایی نداشته باشد ، اما نگهداری از این گل به عنوان یک گل آپارتمانی کار چندان ساده ای نیست ، اینجا با هم در مورد شرایط نگهداری از گل شیپوری مثل آبیاری ، رطوبت ، خاک ، کود ، نور و دما و در نهایت روش های تکثیر این گل صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

بسم الله الرحمن الرحیم 

آموزش نگهداری از گل شیپوری

 

معرفی کوتاه شیپوری : 

  • نام انگلیسی : ARUM LILY / CALLA LILY
  • نام علمی : ZENTEDESCHIA SPP
  • نام فارسی : گل شیپوری
  • رنج قیمتی : ۳۰۰۰۰ هزار تومان به بالا 
  • خانواده : ARACEAE
  • خاستگاه : آفریقای جنوبی

 

CALLA LILY

 

نکات مهم و جالب در مورد گل شیپوری !

  • گل شیپوری گلی بسیار زیبا می باشد ولی نگهداری از آن بسیار سخت است و باید آن را در گلخانه نگه داری کنید . این گیاه باعث گول زدن انسان می شود و دلیل آن هم ظاهر بسیار زیبا اش می باشد ولی بعد از اینکه آن را به خانه بزنید و یه سرچ بزنید می فهمید که نگهداری از آن چقد است و اگر خوب از آن نگهداری نکنید ، خیلی سریع خراب می شود .
  • گل شیپوری عاشق رطوبت می باشد و هوای شرجی را نیز دوست دارد و بهترین نقاط برای نگهداری از این گل ، شمال و جنوب می باشد که نیاز به گلخانه نمی باشد . گل شیپوری دارای ریزوم های بسیاز ضخیم می باشد .
  • گل شیپوری مناطق گرمسیر را بسیار زیاد دوست دارد و اگر در این مناطق بگذارید ، یک الا دو سال می تواند زندگی کند . برگ های گل شیپوری مانند تیر کمان می باشد و دارای دم برگ های بسیار دراز و طولانی می باشد . این گیاه گونه های زیادی دارد که دم برگ های مختلفی را دارد .

 

گل شیپوری (۲)

 

انواع مختلف گل شیپوری

گل شیپوری ۳ زیر گونه دارد و ۷ گونه دارد که آن ها به دو تقسیم می شود که این دو گونه شامل موارد زیر است :

۱- اولین نوع ، گیاهی می باشد که در تمام طی سال گرم می باشد و اسپات های آن سفید رنگ می باشد که این اسپات ها بیشتر در فصل سرما یعنی پاییز و زمستان ظاهر می شود و باعث زیبا تر شدن آن می شود .

۲- دومین نوع ، گیاهی می باشد که خزان کننده است و دارای اسپات های رنگی می باشد و برعکس نوع اول در فصل گرما یعنی تابستان و بهار ظاهر می شود و در فصل سرما یعنی زمستان و پاییز پژمرده و به خواب فرو می رود تا زمانی که فصل رویش گل شروع شود . خزان و سبز بودن گیاه بستگی به محل قرار گیری و بارندگی دارد که بهتر است این گل در شمال نگه داری شود .

۳- نوع سوم از این گل ، در تابستان خزان دار می شوند و زمانی که بارندگی تابستان شروع شود ، در زمستان خزان فصل تابستان به وجود می آید .

 

Mixed Calla potted PEC

 

نام گونه های معروف گل شیپوی :

نام بعضی گونه های معروف که در دسته دوم از این نوع گل ها گنجانده میشوند ، موارد زیر است :

Z. ELLIOTTIANA :

این گونه از این گیاه ، رنگ گل هایش بین زرد رنگ و طلایی رنگ می باشد که طرفدار و فروش خوبی را نیز داشته است

Z. ERHMANII :

این گونه از گل شیپوری گل هایش بین رنگ قرمز و صورتی می باشد که بسیار زیبا و دوست داشتنی می باشد .

Z. ALNOMACULATA :

رنگ های این نوع نیز بین سفید تا زرد کمرنگ به همراه رنگ بنفش در بخش های داخلی گیاه می باشد . گل های دو رگه رنگی گل شیپوری فقط یک بار در طی طول سال رخ می دهد . زمانی که ریزوم ها دو رگه رنگی می شود ، باید گیاه را در محلی خشک و در دمای ۸ درجه سانتی گراد قرار دهید و رطوبش انبار بین ۷۰ تا ۸۰ درصد باشد . زمانی که این ریزوم ها به وجود می آید ، باید ۶ ماه آن را در دمای ۸ درجه در انبار نگه دارید . اما چرا ۸ درجه ؟ بخاطر اینکه در این درجه تنفس و تعرق گیاه کم می شود و به مدت ۶ ماه می تواند در انبار زندگی کند .

 

CALLA LILY

 

شرایط مناسب رشد گل شیپوری :

۱- نور مناسب برای شیپوری :

در تابستان نیاز نمی باشد که گیاه را در نور قرار دهید ولی بهتر است در فصل پاییز و زمستان حتما گیاه را در نور مستقیم قرار دهید . نوری که به گیاه می تابد باید متوسط باشد اگر زیاد و یا کم باشد باعث می شود که رنگ اسپات ها کاهش پیدا کند و مثل قبل دیگر زیبا نباشند . زمانی که برگ ها و دم برگ ها رشد کند ، وزنشان بیشتر از قبل می شود و باعث خم شدنشان می شود و باعث می شود که گلتان زیبایی اش را از دست دهد . گل شیپوری گلی روز خنثی می باشد و گل دهی اش وابسته به فتوپریود نمی باشد .

 

۲- دمای مناسب برای شیپوری :

گیاه گرم سیری را دوست دارد ولی اصلا علاقه ای به سرما ندارد . گل شیپوری در روز باید دما اش بین ۱۶ تا ۲۰ باشد و در شب نیز ۱۶ درجه باشد کافی می باشد . گونه های دیگر رنگی گل شیپوری در روز باید درجه اش ۱۸ تا ۲۱ بوده و در شب ۱۳ درجه سانتی گراد که نباید از درجه های گفته شده بیشتر شود .

 

۳- خاک مناسب برای شیپوری :

برای خاک گلدان گل شیپوری باید از مخلوطی هم چون ۳ پیمانه خاک باغچه ، ۲ پیمانه کود دامی پوسیده استفاده کنید و در گلدان بریزید . زمانی که گلدان را عوض می کنید ، باید از خاک جدید استفاده کنید . یادتان باشد که اگر دوست ندارید که ریزوم ها پوسیده شود ، حتما باید از زه کش استفاده کنید .

 

۴- تغذیه مناسب برای شیپوری :

برای یا تغذیه گل شیپوری می توانید کود اوره را به همراه سولفات آمونیوم مخلوط کرده و هفته ای ۱ بار به گیاه خود بدهید . این ترکیب به رشد گلدهی خوب و سریع گلتان کمک بسیار زیادی را می کند .

 

۵- آبیاری کافی و مناسب برای شیپوری :

گلدان گل شیپوری همیشه باید مرطوب نگه دارید تا بتواند رشد خوبی را داشته باشد ولی فقط این گونه از گل شیپوری این گونه می باشد و باید گونه های دیگرش به اندازه لازم آب دهد و اگر آبیاری اش بیشتر شود دچاری بیماری باکتری که نامش ERWINIA می شود .

 

گل شیپوری (۴)

 

آموزش تکثیر گل شیپوری:

روش اول تکثیر گل شپیوری >> تقسم ریزوم گیاه:

  1. اصلی ترین روش تکثیر این گیاه، تقسیم ریزوم گیاه است.
  2. مراحل تکثیر گل شیپوری با تقسیم ریزوم ، به این صورت است:
  3. در زمان استراحت گیاه (که شاخه‌ و برگ آن تقریبا خشک شده)، ریزوم ها از خاک بیرون آورید.
  4. تمامی شاخه و برگِ باقیمانده بر روی ساقه را جدا کنید.
  5. ریزوم را توسط یک چاقوی تیز، به قطعات جداگانه تقسیم کنید .
  6. مطمئن شوید، هر قطعه حداقل یک جوانه داشته باشد.
  7. اجازه دهید، ریزوم‌ها چند روز در محلی سایه بمانند تا خشک شوند .
  8. پس از این مدت باید در انتهای آنها گال تشکیل شود.
  9. بستر کاشت جدید را قبل از کاشت ابتدا به خوبی مرطوب کنید.
  10. پس از آن اجازه دهید که آب اضافه از آنان خارج شود.
  11. پس از مشاهده گال (برجستگی های روی ریشه)، میتوانید آنها را در داخل گلدان مناسب بکارید.
  12. سپس گلدان‌ها را در مکانی خنک قرار دهید.
  13. لازم است بستر کاشت تا زمان رشد گیاه، مرطوب باشد تا بتواند رشد خود را آغاز کند.:
  14. عمق کاشت با توجه به اندازه ریزوم‌ها متفاوت است.
  15. اما معمولا در عمق ۵ تا ۱۰ سانتی‌متری کاشته میشوند.
  16. کاشت در عمق کم و یا عمق زیاد، میتواند منجر به عدم گلدهی مناسب این گیاه شود.

 

روش دوم تکثیر گل شپیوری >> تکثیر با بذر :

  1. گل شیپوری از طریق بذر نیز قابل تکثیر است.
  2. از این طریق معمولا، پایه‌های بسیار قوی حاصل میشود.
  3. اما گل‌دهی این گیاه بعد از کاشت بذر نیز ۳ سال به‌طول می‌انجامد.
  4. به منظور تکثیر این گل از طریق بذر، باید بذره را در فصل بهار بکارید.
  5. عمق کاشت بذر بسیار کم است.
  6. فقط لازم است که لایه نازکی از بستر کاشت بر روی دانه قرار گیرد.
  7. بستر کاشت معمولا شامل ماسه و پرلایت است.
  8. دمای مناسب سبز کردن بذر حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است.
  9. جوانه زنی نیز طی چند هفته روی میدهد.

 

تکثیر گل شیپوری

 

آفات و بیماری های گل شیپوری و درمان آن :

 

علت ایجاد توده پنبه ای شکل بر روی این گیاه چه چیزی میباشد؟

  • علت این امر، شپشک آردالود است.
  • بهتر است با پنبه آغشته به کمی الکل، این توده های پنبه ای برداشته شوند.

علت بدشکلی و کاهش برگهای گل شیپوری چیست؟

  • علت این مشکل، نوعی آفت ریز و جهنده به نام تریپس است.
  • برای از بین بردن آن باید از حشره کش مناسب استفاده کرد.

علت پوسیدگی ریشه ها و زردی برگهای گلهای شیپوری چیست؟

  • علت آن، نوعی بیماری قارچی است که در اثر آبیاری زیاد ایجاد میشود.
  • برای رفع این مشکل، باید آبیاری را کم کنید.

 

گل شیپوری (۶)

 

چند نکته تخصصی در مورد نگهداری از گل شیپوری:

ریزوم چیست ؟؟

گل شیپوری دارای ریزوم های گوشتی می باشد . گل شیپوری در اطراف خود ریزوم های کوچکی تولید می کند که می تواند برای افزایش گل از آن استفاده کرد . در کل ریزوم های گل شیپوری درشت می باشد و اگر درشت باشد ، گل های بزرگ تری را می دهد . در ماه های تیر و مرداد ریزوم ها رشدشان کاهش می آید و باید آن موقع گیاه را در سایه بگذارید و بعد از گذشت چند روز ، گیاه را از خاک خارج کرده و ریزوم هایش را تقسیم کنید . و بعد از اینکه آن را تقسیم کردید و در گلدان دیگر قرار دادید ، حتما باید گند زدایی را نیز انجام دهید تا از قارچ زدن گیاه جلوگیری کنید . بعد از تقسیم کردن باید روزانه به گیاه آب دهید تا بتواند در فصل پاییز و زمستان بتواند گل دهی خوبی را داشته باشد .

اصلی ترین روش تکثیر گیاه شیپوری هم ، تقسیم ریزوم گیاه است . زیرا به مرور زمان گیاه چه های کوچکی که در واقع پا جوش هستند در کنار گیاه مادری و از ساقه زیر زمینی شکل می گیرند موجب ازدحام بوته اصلی می شوند . در زمان استراحت گیاه و یا اگر گیاه همیشه سبز است در اوایل بهار ریزوم ها را بیرون بکشید و بعد از تمیز کرن خاک اطراف ریزوم و ریشه ها نسبت به تقسیم آنان و کاشت هر قسمت در گلدانی جداگانه اقدام کرد . بر روی هر قطعه از ریزوم باید حداقل یک عدد جوانه وجود داشته باشد . همچنین به یاد داشته باشید که ازدحام گیاه مادری یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه نیز می تواند باشد .

 

نگهداری از گیاه شیپوری در هنگام گلدهی :

زمانی که گل ها رشد می کند ، باید آن ها را در انبار به مدت ۱ هفته بگذارید و دمای انبار باید ۴ درجه سانتی گراد و نباید بیشتر از حد یا کمتر شود . زمانی که گل شروع به اسپات کرد ، گل ها را به طرف پایین بکنید و آن ها را بردارید . می توانید به جای اینکه ساقه گل شیپوری را بکنید ، آن را به بالا بکشید تا قطع شود ولی حواستان باشد طوری بکنید که به گل های دیگر آسیب وارد نشود . بعد از اینکه ساقه را برداشت کردید ، باید به مدت ۶ الی ۱۲ ساعت ساقه را در محلول سوکروز ۲ درصد که مواد گند زدایی می باشد قرار دهید . این کار از خم و یا شکاف خوردن ساقه جلوگیری می کند .

 

برداشت ریزوم گل شیپوری :

زمان که ریزوم های گل شیپوری پژمرده شد می توانید آن را برداشت کنید . بعد از اینکه ریزوم های پژمرده را برداشت کردید ، آن ها پوستشان نازک و نرم می باشد که باید خیلی حواستان باشد . زمانی که خاک خشک می شود ، دما اش ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد که در آن صورت ریزوم ها رسیده اند و باید از خاک خارج کنید . یک شب ریزوم ها را رها کنید تا پوست آن ها سفت شده و بعد آن را با دقت بشویید . بعد از اینکه ریزوم ها را شستید ، آن را در تور های سیمی بریزید و سریع با تهویه آن ها را خشک کنید .

ریزوم هایی که برداشت کرده اید نازک می باشد و نیاز به ترمیم هستند که باید ۲ الی ۳ روز آن را در اتمسفر تهویه کنید و زمانی که در اتمسفر قرار می دهید ، باید دما اش ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد باشد . زمانی که ریزوم ها را برداشت کرده اید همراه آن ها برگ می باشد که باید جدا شود و بهترین زمان برای جدا کردن آن زمان ترمیم ریزوم ها پژمرده می باشد . به هیچ عنوان ریزوم ها را در مناطق خنک ترمیم نکنید ، زیرا بر اثر سرما از بین می روند .

 

گل شیپوری (۷)

بیشتر بخوانید : 

ژربرا | نگهداری از گل ژربرا (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)

سینره |نگهداری از گل سینرر(آبیاری،نور،خاک،کود،دما)

گازمانیا | نگهداری از گل گازمانیا (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)

یاس رازقی | نگهداری از گل یاس رازقی (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)

پرنده بهشتی | نگهداری از گل پرنده بهشتی (آبیاری،نور،خاک،کود،دما)


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.