روکش دندان چیست؟

روکش دندان چیست؟

اطلاعاتی درباره عمر روکش دندان, روکش دندان,روکش دندان چیست؟,عمر روکش دندان,هزینه روکش کردن دندان برای اینکه روکش دندان عمر مفید داشته باشد، توصیه می کنیم افراد در جاهایی که امکان مسواک زدن و تمیز کردن دندان وجود ندارد، از نخ دندان بهره بگیرند  روکش های دندانی شاخه ای از پروتزهای دندانی هستند که این پروتزها به دو دسته متحرک و ثابت تقسیم می شوند، افزود: پروتز های متحرک به دو دسته پارسیل (قسمتی) و کامل یا دست دندان تقسیم می شوند. پروتزهای ثابت هم یا به شکل تک واحدی هستند یا چند واحدی.

وی با بیان اینکه روکش های دندانی ۱۰۰ سال است که در علم دندانپزشکی قدمت دارند، ادامه داد: در سال ۱۹۰۷ یک الگوی عمومی درست شد. این الگوی عمومی را ذوب کردند و با فلز جایگر تا ۵۰ سال پیش تمام فلزی (فول منتال) بود بعد از ۵۰ سال چینی هایی را به فریم فلزی اضافه کردند و روکش های متاسرامیک وارد بازار شد. بعد ازآن آهسته آهسته در ۱۰-۱۵ سال اخیر روکش تمام چینی یا تمام سرامیک متداول شده است. قبلا به علت ضعف هایی که داشت فقط در ناحیه دندان قدامی استفاده می شد. با پیشرفت هایی جدید به صورت پروتزهای چند واحدی در دندان های خلفی به صورت روتین استفاده می شود و عملکرد روکش را در دندان های قدامی و خلفی برای بیماران تامین می کند.

روکش دندان چیست؟

این متخصص پروتز و ایمپلنت های دندانی با بیان اینکه برای شکستگی های کوچک دندان تا جایی که می توانیم از روکش استفاده نمی کنیم و از مواد همرنگ دندان، محل مورد نظر را ترمیم و آن را به فرم اولیه بازسازی می کنیم، گفت: وقتی نسخ قابل توجهی از دندان از بین می رود باید دندان با نسخ مواد مصنوعی جایگزین شود که به آن روکش می گوییم. ترمیم کردن اگر با رعایت بهداشت توسط بیمار باشد می تواند طول عمر بالای ۲۰ سال داشته باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که انواع روکش ها چگونه است؟، گفت: روکش ها یا تمام فلزی هستند که استفاده از آنها محدود نمی شود به دندان های خلفی؛ یا روکش ها متاسرامیک هستند که به صورت روتین استفاده می شود. کاملا مشابه دندان طبیعی است. یک فریم فلزی دارد فریم این امکان را می دهد که اگر نسجی از دندان از بین برود، می توان آن را بازسازی کرد. در بقیه جاهای باقی مانده، چینی رنگ و آناتومی طبیعی را ایجاد می کند.

صادق پور با تاکید بر اینکه عمر متوسط روکشها ۸ سال است، افزود: اما در این مورد باید بگوییم این مساله از بیماری تا بیمار دیگر فرق می کند و به شرایط محیطی (خاص) بستگی دارد مثلا اگر بیماری به ما مراجعه کند و بگوید ۲۰ سال پیش روکش انجام داده است، ما متوجه می شویم محیط دهانش پوسیدگی زا نیست و رعایت بهداشت طوری بوده است که ۲۰ سال دوام داشته است. برای این بیمار می توان روکش گذاشت و امیدوار باشیم عمر آن ۲۰ سال باشد.
وی با بیان این که روکش تمام چینی در دندان های قدامی گذاشته می شود، ادامه داد: روکش متاسرامیک برای دندان های خلفی استفاده می شود. البته جدیداً از روکش تمام چینی در ناحیه خلفی هم استفاده می شود؛ ولی این مساله زمان بر است و باید در دراز مدت نتیجه آن مشخص می شود.

این متخصص پروتز و ایمپلنت های دندانی در پاسخ به این پرسش که آیا برای دندان های سالم که جلو عقب هستند روکش توصیه می کنید؟، اظهارداشت: همیشه دندان های طبیعی از هر نوع روکشی زیباتر است. تا حد امکان ما این موارد را به جای اینکه تراش در دندان ایجاد کنیم، نزد همکاران ارتودنسی می فرستیم؛ اما اگر تعدادی از دندان ها درمان ریشه شدند در آن مرحله امکان استفاده از روکش منطقی به نظر می رسد.

روکش دندان چیست؟

انواع روکش دندان کدام است؟

همانطور که از نام آن بر می آید تمام بخش پوشش دهنده دندان از فلز ساخته شده که بسته به نوع فلزات موجود در آلیاژ آن میتواند فلز سفید یا زرد باشد.

مزایا :

بهترین روکش دندان است. چرا که تراش دندان بسیار کمتر است، باعث سایش دندانهای مقابل نمی شود، ماندگاری بسیار بالایی دارد چون کاملا فیت دندان می شود.

معایب :

تنها عیب آن ظاهر نازیبای آن است.

جنس روکشهای تمام فلز :

هیچ وقت یک فلز به صورت خالص نمیتواند جهت روکش استفاده شود، همیشه آلیاژهای فلزی هستند که برای روکش های دندانی مورد استفاده قرار می گیرند.

شامل :

آلیاژهای قیمتی ( precious):
آنچه که در انواع روکش دندان به عنوان گلد استاندارد محسوب میشود همین نوع روکش است. ۶۰℅ این آلیاژها شامل فلزات قیمتی ( طلا، پلاتینیوم، وگاهی پالادیوم ) است که بالغ بر ۴۰℅ آن طلاست. این همان چیزیست که در اصطلاح عموم جامعه « دندان طلا» نامیده می شود.
آلیاژهای نیمه قیمتی (semi precious) :
که بیش از ۲۵℅ از فلزات قیمتی تشکیل شده است.
آلیاژهای معمولی (non precious) :
کمتر از ۲۵℅ فلزات قیمتی را شامل می شود. و بقیه آن شامل نیکل ،کروم و…
روکش سرامیکی دندان (all ceramic) :

همانطور که از نام آن بر می آید ، روکشهای تمام سرامیک به طور کامل از نوعی چینی مانند پرسلن ساخته شده است.

مزایا :

این روکشها در مقایسه با روکشهای pfm که روتین مطب های دندانپزشکی است بسیار طبیعی تر به نظر می رسد چرا که فلزی در زیر آن به کار نرفته است. لبه فلزی ناشی از روکش های pfm معمول وجود ندارد.

معایب :

ساختار این انواع روکش بسیار ضعیف است . بنابراین فقط در دندان های قدامی که زیبایی مد نظر است مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع روکشهای سرامیکی ( تمام سرامیک ) :

پرسلن جاکت کراون : که بیش از صد سال پیش با عنوان روکش تمام سرامیک ابداع شد و بسیار ضعیف است و به همین دلیل امروزه زیاد مورد استفاده نیست.
روکش های pfm ترکیب سرامیک و فلز ( چینی باند شده به فلز )
آنچه که امروزه به عنوان روکش به صورت غالب در مطبهای دندانپزشکی استفاده میشود همین نوع روکش است.در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش می دهد و به عنوان بخش هسته ای استحکام روکش را سبب می شود و پرسلن یا چینی روی آن ،زیبایی روکش را منجر می شود. در واقع ترکیبی از زیبایی و استحکام.

مزایا :

استحکام بالا تر در مقایسه با روکش سرامیکی دندان،

معایب :

سایش دندان مقابل در مواردی که گلیز روکش از بین رفته است.

روکش های زیرکونیا ( zirconium crowns) :

و اما روکش دندان زیرکونیا‌ ( روکش زیرکونیوم ) ، یکی از انواع روکشهای تمام سرامیک است که به کمک فریمهای زیرکونیومی تقویت شده است .از لحاظ ساختاری مشابه pfm است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکز روکش از زیرکونیوم استفاده میشود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است.

مزایا :

فیتنس عالی، سیاهی لبه لثه که در روکشهای pfm بسیار شایع است در آن دیده نمیشود.

معایب :

روکش زیرکونیا به نسبت گرانتر است.اگر گلیز نشده باشد منجر به سایش دندان مقابل میشود.

بهترین نوع روکش دندان کدام است ؟

بهترین نوع روکش ها، روکش های تمام فلزی با فلزات قیمتی و به عبارتی روکش های تمام طلا می باشند که زیبایی را تامین نمی کنند. بعد از آنها روکش دندان زیرکونیا در سطح بسیار بالایی از کیفیت می باشد.

چه زمانی نیاز به روکش کردن دندان هست ؟

زمانی دندان شما نیاز به روکش دارد که تاج دندان، به شدت آسیب دیده و با ترمیم های معمول قابل پر شدن نیست، یکی از مواردی که این موضوع را باعث می شود، بعد از درمان ریشه (عصب کشی ) است. چرا که دندانی که نیاز به روت کانال یا عصب کشی دارد ،نه تنها به علت پوسیدگی بخش وسیعی از تاج خود را از دست داده بلکه بعد از درمان ریشه نیز خشک و شکننده می شود و چه بسا اگر ترکی در تاج دندان باشد، دندان خرد شده و از بین می رود.

مورد دیگر سمپتوم ها وعلایم ترک در دندان است، که شایع ترین علامت آن درد دندان در حین جویدن است. و دندانپزشک معمولا از طریق دق کردن دندان در جهات مختلف به آن پی می برد.
مورد دیگر استفاده از روکش ( البته انواع خاص پروتز های ثابت دندان ) بد رنگ

تحلیل لثه به چه معنی است؟

حواستان باشد که نوشابه ها را با برخی مواد غذایی نخورید

چرا مردان بیشتر از زن ها سرما می خورند


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.